3
3 poäng

Alla har vi det, men alla kanske inte har det på huvudet. I Sverige är vi ganska vana vid att se blondiner vart vi än går, men visste du att det är en ytterst sällsynt hårfärg sett till jordens hela befolkning? Vissa använder fler hårprodukter än andra, och en del lägger avsevärt mer pengar på frisörer än vad många andra gör. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om just ditt hår – oavsett vart någonstans det växer på din kropp!

Håret blir längre när det är blött…

När ditt hår är blött, förutsatt att det är friskt på alla sätt och vis, kommer det att bli upp till hela 30% längre än när det är torrt! 

Kåt ofta? Då växer ditt hår också snabbare…

Någon kanske underlig fakta som du med största sannolikhet inte visste om, är att förväntan på sex får ditt hår att växa snabbare för stunden!

Blondiner är sällsynta…

Vi i Sverige ser blondiner var vi än tittar – men visste du att det bara är cirka 2% av världens befolkning som faktiskt är blonda?

Men rödhåriga är ännu mer sällsynta…

Att vara naturligt rödhårig är kanske inte helt oväntat den mest sällsynta hårfärg vi har. Endast cirka 1% av befolkningen föds med rött hår här i världen. Den högsta andelen av rödhåriga finns i Skottland, där hela cirka 13% föds med rött hår! 

Hårfärgning har blivit vanligare…

År 1950 hade bara cirka 7% av alla kvinnor vid något tillfälle färgat håret. Idag – cirka 70 år senare – har hela 75% av alla kvinnor över 18 år vid åtminstone något tillfälle färgat håret.

Blondiner tjänar mer pengar än mörkhåriga…

Om du har tänkt att klippa av ditt långa hår och sälja det är det en fördel om du är blondin – då kan du nämligen få upp till hela tre gånger mer pengar än vad en mörkhårig får för samma mängd! 

Hur många hårstrån tror du att du har…?

Cirka 100 000-150 000 hårstrån sitter på ditt huvud. I genomsnitt då, så klart – en del har mer, andra har mindre.

Hårrötterna utvecklas redan i livmodern…

Hårfolliklar, som är ansvariga för hårets tillväxt, börjar utvecklas under fostertiden i livmodern, men de blir synliga först under senare fosterstadier. Håret på ett nyfött barn är ofta mycket fint och mjukt.

Hårfolliklar bildas från embryonala celler och placeras i hårbotten under fostrets utveckling. Det är dock först efter födseln och under de första månaderna av barnets liv som håret blir märkbart längre och får mer karakteristiska egenskaper.

Så medan grundläggande utveckling av hårfolliklar börjar i livmodern, är det först efter födseln som håret blir märkbart. Individuell variation i hårväxt och utveckling är naturlig och kan påverkas av genetik och andra faktorer.

Vårt hår tar upp mycket av vår tid…

I snitt lägger en man hela fem månader av sitt liv på att raka sig. Det är dock viktigt att notera att individuell rakningstid varierar beroende på personens preferenser, rakmetod, hårväxt och andra faktorer. Vissa män rakar sig kanske inte varje dag, medan andra gör det, och olika rakmetoder kan också påverka tidsåtgången.

När tunnhårigheten syns…

För att det ska vara synligt att du börjar bli tunnhårig och flintskallig krävs det att drygt 50% av ditt hår har tappats.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win