2
2 points

Alla har vi någon gång känt det inom oss, kärlek. Kärlek i alla dess olika former. Kärlek till en annan människa, kärlek till ditt husdjur, kärlek till din nya bil. Ja, kärlek i någon form. Här är i alla fall tio fakta du antagligen inte hade en susning om när det kommer till kärlek.

Endast 4 minuter för att hitta din kärlek…

Det tar bara upp till fyra minuter att bestämma sig för huruvida du gillar någon eller inte – eller rentav finner kärlek för. Man tror att det har mer med kroppsspråkettoner och hastigheter av din röst att göra än vad exakt som kommer ur din mun.

3 minuter…

Forskning har funnit att par som är förälskade i varandra och är i en hängiven och romantisk relation synkroniserar sina hjärtfrekvenser efter att titta varandra i ögonen i tre minuter. Prova gärna genom att stirra sönder din partner.

Strunt i drogerna – bli kär istället…

Ett mildare sätt att prova droger kanske vore att bara bli kär. Det är nämligen bevisat att effektenav att bli kär är densamma som att ta en dos av kokain. Både kokain och att bli kär påverkar nämligen hjärnan på liknande sätt när eufori utlöses och produceras. [källa]

Ge upp huvudvärkstabletterna…

Oxytocin, den så kallade kärleks- eller kramhormonen, produceras under en omfamning eller genom att mysa ihop. Hormonet uppstår i hjärnan, äggstockar och testiklar och tros vara en stor del av bindningsprocessen mellan din partner och dig. Forskning har visat att oxytocin minskar huvudvärk betydligt, och för vissa gör det även att smärta helt kan försvinna efter fyra timmar. Det kanske inte är någon dum idé att försöka krama och mysa med din partner istället för att ge sig på Alvedon och Treo.

Forskarna är överens…

Många psykologiska och sociala forskningar tyder på att det finns ett betydande mönster i hur människor väljer sin partner för att etablera en romantisk relation med. Detta mönster förklaras med matchningshypotesen, som säger att människor är mer attraherade av dem som de delar attraktionskraft med. Eller, med andra ord, är lika socialt önskvärda med.

Olikhet till viss del bra för varandra…

Lika barn leka bäst”, heter det så fint, men detta påstående stämmer inte i alla lägen. Forskning visar nämligen att par som antingen är alltför lika eller olika tenderar att inte hålla särskilt länge ihop. Självklart bör det finnas en grund för likheter, men det måste också finnas saker som ni två kan lära av varandra.

Bli mer kreativ efter samlag…

Att tänka på kärlek och sex ger upplopp till ett mer kreativt och konkret tänkande. Påminnelser av sex utlöser ett konkret tänkande, att en person fokuserar mer på tillfälliga detaljer än på långsiktiga planer eller mål.

Inte bara en metafor…

Brustet hjärta är inte bara en metafor. Forskning har visat att intensiva och traumatiska händelser, såsom ett uppbrott mellan två människor, skilsmässa, förlust av en älskad, fysisk separation från en nära anhörig eller svek kan orsaka fysiska smärtor i ditt hjärta. Detta tillstånd kallas för ”Broken Heart Syndrome”. Djup känslomässig stress utlöser hjärnan att fördela vissa kemikalier som avsevärt försvagar ens hjärta, vilket i sin tur leder till kraftiga bröstsmärtor och andnöd.

Ansiktet viktigare än kroppen…

Ett attraktivt ansikte är att föredra framför en attraktiv kropp för långsiktiga relationer. Det finns bevis på att när vi letar efter en flört vinner kroppen över ansiktet på en fysisk attraktionsbasis. Motsatsen till flört är ett långsiktigt förhållande, och då spelar ansiktet större roll än kroppen. Kanske därför du en gång vaknade upp jämte ett hemskt krogragg, som såg ut att vara direkt hämtad från filmen ”Shrek”?

Den där känslan i magen…

Alla har nog någon gång hört uttrycket ”fjärilar i magen” och vet vad det betyder. Helt osant är faktiskt inte uttrycket. När du blir kär orsakas känslan i magen av adrenalin, som kan göra att det känns som om någon dansar eller busar i din mage.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win