Alla har vi någon gång känt det inom oss, kärlek. Kärlek i alla dess olika former. Kärlek till en annan människa, kärlek till ditt husdjur, kärlek till din nya bil. Ja, kärlek i någon form. Här är i alla fall tio fakta du antagligen inte hade en susning om när det kommer till kärlek.

4 minuter…

Det tar bara upp till fyra minuter att bestämma sig för huruvida du gillar någon eller inte. Man tror att det har mer med kroppsspråket, toner och hastigheter av din röst att göra än vad exakt som kommer ur din mun.

3 minuter…

Forskning har funnit att par som är förälskade i varandra och är i en hängiven och romantisk relation synkroniserar sina hjärtfrekvenser efter att titta varandra i ögonen i tre minuter. Prova gärna genom att stirra sönder din partner.

Strunt i drogerna – bli kär istället…

Ett mildare sätt att prova droger kanske vore att bara bli kär. Det är nämligen bevisat att effektenav att bli kär är densamma som att ta en dos av kokain. Både kokain och att bli kär påverkar nämligen hjärnan på liknande sätt när eufori utlöses och produceras.

Ge upp huvudvärkstabletterna…

Oxytocin, den så kallade kärleks- eller kramhormonen, produceras under en omfamning eller genom att mysa ihop. Hormonet uppstår i hjärnan, äggstockar och testiklar och tros vara en stor del av bindningsprocessen mellan din partner och dig. Forskning har visat att oxytocin minskar huvudvärk betydligt, och för vissa gör det även att smärta helt kan försvinna efter fyra timmar. Det kanske inte är någon dum idé att försöka krama och mysa med din partner istället för att ge sig på Alvedon och Treo.

Forskarna är överens…

Många psykologiska och sociala forskningar tyder på att det finns ett betydande mönster i hur människor väljer sin partner för att etablera en romantisk relation med. Detta mönster förklaras med matchningshypotesen, som säger att människor är mer attraherade av dem som de delar attraktionskraft med. Eller, med andra ord, är lika socialt önskvärda med.