Välj en sida

Det brukar finnas två sidor; den ena som håller på Real Madrid, och den andra som håller på FC Barcelona. Eftersom vi redan har gått igenom tio intressanta punkter om Real Madrid kändes det nu hög tid att också gå igenom FC Barcelona! Klubblaget är inte bara ett av världens starkaste sportvarumärken, utan också en stor symbol politisk och en gigantisk representant för Katalonien. Här är tio fakta som kanske inte ens den mest inbitna anhängaren kände till!

Skapades från en annons…

Klubben grundades tack vare en tidningsannons år 1899. Det var fotbollsentusiasten Hans Kamper som annonserade om ett intresse kring att starta en fotbollsklubb. Tack vare annonsen fick Kamper kontakt med Joan Gamper, Gimnasio Sole och elva andra fotbollsspelare, som grundade dagens klubb den 29 november år 1899. Han hade kanske inte kunnat föreställa sig att klubben skulle vara en av världens största fotbollsvarumärken drygt 100 år senare!

Klubben var en öppen motståndare till Franco…

FC Barcelona och Real Madrid är inte bara de bästa fotbollsklubbarna i Spanien, utan också hårda konkurrenter inom fotbollen – likväl som utanför fotbollen. Konkurrensen och rivaliteten härstammar från Francos era som diktator över Spanien (på bilden nedanför), då Real Madrid ansågs som en symbol av nationalism och favoriserades av Franco. FC Barcelona å andra sidan var öppet motståndare till regimen.

Tvingades till namnbyte…

År 1939 tvingades FC Barcelona att byta namn till ”Club de Futbol Barcelona”. Under diktatorn Francos tid var det katalanska språket och dess symboler bannlysta, vilket ledde till att laget i fråga ofrivilligt fick byta sitt namn. Likaså var den katalanska flaggan borttagen från klubbmärket. Trots Francos hat mot katalanerna var FC Barcelonas stadium den enda plats där de kunde svinga högt med sina flaggor och tala sitt språk! Laget bytte tillbaka till sitt ursprungliga namn under år 1974.

Tredje störst i världen…

Med en kapacitet på 98 000 åskådare är Camp Nou (bilden nedanför) det största stadium i Europa och det tredje största i världen!

Måste lära sig katalanska…

Alla spelare som förvärvas till klubben måste lära sig katalanska, enligt deras kontrakt. Dock har man aldrig tidigare hört Lionel Messi prata katalanska offentligt – förutom en gång, på fyllan efter en matchseger.

10 fakta du antagligen inte visste om Diego Maradona

10 fakta du antagligen inte visste om Diego Maradona

Diego Armando Maradona anses av många vara världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Den 25 november 2020 gick han dessvärre bort 60 år gammal och Argentina utfärdade tre dagars landssorg och Napolis arena har bestämt att uppkallas efter honom. Nedanför är tio...

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

Baseboll är en lagsport som utövas med ett basebollträ, en basebollhandske och en boll. Sporten är som kanske bekant allra störst i Nordamerika och delar av Latinamerika. På senare år har sporten också börjat att växa sig större i delar av Östasien, med Japan, Taiwan...

10 fakta du antagligen inte visste om basket

10 fakta du antagligen inte visste om basket

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så...