2
2 points

Ett av världens mäktigaste fotbollslag, Real Madrid, kan tyckas ointressant för den som inte är sportintresserad. Men det döljer sig så mycket ”aha-fakta” bakom fotbollslaget att vi slår vad om att även den som har noll intresse för fotboll kan tycka att detta är en intressant läsning. Här följer tio fakta som du måste veta om Real Madrid FC.

Real Madrid har aldrig blivit utslagna ur La Liga…

Real Madrid är ett av tre lag i Spanien som aldrig blivit nedgraderade från högsta ligan. De andra två är Barcelona och Athletic Bilbao, som också är några av Real Madrids största rivaler. [källa]

Fick sitt namn från en kung…

”Real” på spanska betyder ”Royal” (kunglig), och laget fick sitt nuvarande namn först år 1920 när kung Alfonso XIII av Spanien gav en kunglig status till fotbollslaget.

Värvade världseliten tidigt…

År 1953 inledde Santiago Bernabeu ett uppdrag att få några av fotbollens världselit att skriva på för Real Madrid. När fotboll växte sig större och större i Europa bjöd Real Madrid in klubbar från hela kontinenten i en form av turnering. Turnering finns kvar än idag och går under namnet UEFA Champions League – den mest prestigefyllda turnering ett klubblag kan vinna.

En belöning som heter duga…

Mellan 1956 och 1960 vann laget fem europeiska turneringar och blev därmed belönade med att få bära ”UEFA Badge of Honor” på lagdressarna.

Längsta svackan varade i 32 år…

Alla kan dock ha sina svackor. Efter 32 års väntan på en lyckad turnering i Europa kunde Real Madrid 1998, efter miljoninvesteringar i spelare, åter igen lyfta bucklan. Finalen vann de mot Juventus med 1-0.

Tre dagars sorg när grundaren avled…

När mannen som lade grunden för dagens klubblag, Santiago Bernabeudog under Världsmästerskapen i fotboll 1978 utlyste FIFA tre dagars sorg. Detta för att hedra allt han gjort för klubben och fotbollen. Sedan dess har Real Madrid varje år anordnat en turnering för att hedra deras förra president. Madrid själva har vunnit turneringen hela 24 gånger (!).

Bland de rikaste klubbarna…

Det kanske inte är alltför överraskande, men Real Madrid har mer eller mindre konstant legat på topplistan som en av världens rikaste fotbollsklubb. Även förra året (2015) utsågs klubben till rikast, vilket de då har gjort fem år i rad.

Ronaldo slog Puskas…

Förutom att vara en av fotbollsvärldens dyraste spelare har Cristiano Ronaldo även snabbast genom tiderna gjort 100 mål i den spanska ligan. 101 mål på totalt 92 matcher. Det vill säga hela 13 matcher mindre än förra rekordhavaren, Ferenc Puskas.

Har flera rekord i ligan…

Real Madrid är det enda fotbollslag i Spanien som vunnit ligan fem gånger på rad – hela två gånger om dessutom. Den första gången var mellan 1961 – 1965 och den andra gången mellan 1986 – 1990.

Håller du med…?

Visste du att FIFA har utsett Real Madrid till 2000-talets bästa fotbollslag? Här går nog dock åsikterna isär väldigt hos fotbollsentusiaster världen över.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win