Titanic, oceanångaren byggd för rutten Southampton – New York, fick en kortvarig historia på havet. Däremot blev dess historia mer långlivad vid sidan av, bland annat på bioduken och i böcker. Alla har vi nog suttit och gråtit en skvätt till James Camerons storfilm ”Titanic”, med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i spetsen. Här är tio fascinerande fakta som du antagligen inte kände till om storfilmen.

Tom Cruise och Madonna…

Filmbolaget, 20th Century Fox, bakom James Camerons storfilm, Titanic, ville egentligen ha Tom Cruise i rollen som Jack Dawson. Herr Cameron insisterade dock på att välja Leonardo DiCaprio istället. Och så fick det bli. Även Madonna var tänkt att spela Rose DeWitt Bukater, istället för Kate Winslet. Man kan undra hur filmen hade blivit med Tom Cruise och Madonna i huvudrollerna.

Sammanträffande…?

Om alla scener som utspelar sig i nutid skulle tas bort från filmen, och bara de scener som utspelar sig från 1912 skulle finnas med, skulle filmen bara vara två timmar och 40 minuter lång, vilket också är den exakta tiden som det tog för kryssaren Titanic att sjunka i det verkliga livet.

Vilket sammanträffande…!

Efter att James Cameron hittade på den fiktiva karaktären som innehar huvudrollen, Jack Dawson, fick han efteråt erfara att det faktiskt var en man på riktigt vid namn Jack Dawson som dog i samband med att Titanic sjönk.

Andra prisbelönta Titanic-filmen…

Titanic är den andra film som vinner en Oscar-statyett som handlar om att lyxkryssaren Titanic sjunker. Den första från 1933 heter ”Cavalcade”.

Winslet insjuknade rejält…

Kate Winslet var den enda som inte bar en våtdräkt när de filmade slutscenerna i de kalla vattnet. Hon fick lunginflammation och var nära på att ge upp hela produktionen. Lyckligtvis höll hon sig kvar.