”Bröst”, ”pattar”, ”tuttar”, ”meloner”, ”granater”, ”bomber”… Kärt barn har många namn, sägs det. Men hur mycket vet vi egentligen om de där fettsamlande bollarna som hänger under hakan? Vi tog tjuren vid hornen för att reda ut allt, och resultatet blev tio fakta om bröst som du antagligen aldrig tidigare hört.

Unika bland primaterna…

Enligt Carole Jahme är människans bröst unika bland alla primitiva arter. Dels för att en kvinnas bröst i regel börjar att växa före menstruationen. Men också för att vi har kvar våra bröst, nästan intakt, även efter vi har gått igenom klimakteriet. Hos de flesta primitiva djur växer dess bröst bara när de är havande eller könsmogna.

Miljontals ingrepp världen över…

Långt ifrån alla kvinnor är nöjda med sin kropp, och just brösten brukar vara ett känsligt ämne. Den första plastikkirurgin med bröstimplantat skedde 1962 i Houston, USA. Lindsey, som fick sina bröst förstorade, är idag över 80 år gammal och gick från B-kupa till C-kupa. Med andra ord inget Pamela Anderson-implantat. Idag sker miljontals typer av detta ingrepp världen över.

Storlek för mjölkproduktionen har ingen betydelse…

Storleken på brösten har ingen som helst betydelse för hur mycket mjölk som kan produceras. De som inte har möjlighet att amma får idag väldigt bra och kompletterande hjälpmedel, men andra visor var det förr i tiden. Kunde man inte amma så fick en sjuksköterska med bröstmjölk se till att mata ditt barn. Fanns inte detta att tillgodose fick man istället vända sig till en get. Just precis, en get.

Det lär vara tungt…

När man pratar om bröst, oavsett om man är man eller kvinna, är det i princip omöjligt att diskutera ämnet utan att komma in på storlekar. Och om du tycket ett par dubbel-D är stora så kanske vi inte ens ska nämna de största naturliga bröst som mätts upp. Annie Hawkins-Turner har BH-storleken 102ZZZ och vardera bröst väger strax över 25 kg. Snacka om ryggproblem. Storleken är skriven i amerikansk standard, eftersom så stor inte ens finns i europeisk standard.

Evolutionen ger oss större och större bröst…

En genomsnittlig kvinna köper sin BH i storlek 75D. För 20 år sedan köpte den genomsnittliga kvinnan BH-storlekar i 75B. Det vill säga att brösten bara blir större och större, kort och gott. ”Halleluja!”, jublar nog männen i kör.

10 historiska och helt barnförbjudna fakta

10 historiska och helt barnförbjudna fakta

När det är "barnförbjudet" brukar det också oftast vara kul. Men när det är barnförbjudet och dessutom historiskt, då? Vi har samlat tio av de mest skruvade - och historiskt korrekta - fakta som är helt barnförbjudna! Och som dessutom kommer få dig att att plocka fram...

10 bisarra världsrekord inom sex

10 bisarra världsrekord inom sex

Människan är tävlingsinriktad - den saken är vi nog alla ganska överens om. Och då betyder det samtidigt att vi gärna skriver upp våra rekord. Idag finns det en officiell rekordbokshållare som kallas för Guinness Rekordbok. Och att det finns en hel del skumma rekord...