3
3 poäng

”Bröst”, ”pattar”, ”tuttar”, ”meloner”, ”granater”, ”bomber”… Kärt barn har många namn, sägs det. Men hur mycket vet vi egentligen om de där fettsamlande bollarna som hänger under hakan? Vi tog tjuren vid hornen för att reda ut allt, och resultatet blev tio fakta om bröst som du antagligen aldrig tidigare hört. Håll tillgodo!

Våra bröst är unika bland primaterna…

Enligt Carole Jahme är människans bröst unika bland alla primitiva arter. Dels för att en kvinnas byst i regel börjar att växa före menstruationen. Men också för att vi har kvar våra bröst, nästan intakt, även efter vi har gått igenom klimakteriet. Hos de flesta primitiva djur växer dess bröst bara när de är havande eller könsmogna.

Miljontals ingrepp världen över…

Långt ifrån alla kvinnor är nöjda med sin kropp, och just bysten brukar vara ett känsligt ämne. Den första plastikkirurgin med silikonimplantat skedde 1962 i Houston, USALindsey, som fick sin byst förstorad, är idag över 80 år gammal och gick från B-kupa till C-kupa. Med andra ord inget Pamela Anderson-implantat. Idag sker miljontals typer av detta ingrepp världen över.

Långt ifrån alla kvinnor är nöjda med sin kropp, och just brösten brukar vara ett känsligt ämne. Den första plastikkirurgin med bröstimplantat skedde 1962 i Houston, USA. Lindsey, som fick sina bröst förstorade, är idag över 80 år gammal och gick från B-kupa till C-kupa. Med andra ord inget Pamela Anderson-implantat. Idag sker miljontals typer av detta ingrepp världen över.

Storleken för mjölkproduktionen har ingen betydelse…

Storleken på brösten har ingen som helst betydelse för hur mycket mjölk som kan produceras. De som inte har möjlighet att amma får idag väldigt bra och kompletterande hjälpmedel, men andra visor var det förr i tiden. Kunde man inte amma så fick en sjuksköterska med bröstmjölk se till att mata ditt barn. Fanns inte detta att tillgodose fick man istället vända sig till en get. Just precis, en get.

Det lär vara tungt…

När man pratar om byst, oavsett om man är man eller kvinna, är det i princip omöjligt att diskutera ämnet utan att komma in på storlekar. Och om du tycker ett par dubbel-D är stora så kanske vi inte ens ska nämna den största naturliga bysten som mätts upp. Annie Hawkins-Turner har BH-storleken 102ZZZ och vardera bröst väger strax över 25 kg. Snacka om ryggproblem. Storleken är skriven i amerikansk standard, eftersom så stor inte ens finns i europeisk standard. [källa]

När man pratar om bröst, oavsett om man är man eller kvinna, är det i princip omöjligt att diskutera ämnet utan att komma in på storlekar. Och om du tycket ett par dubbel-D är stora så kanske vi inte ens ska nämna de största naturliga bröst som mätts upp. Annie Hawkins-Turner har BH-storleken 102ZZZ och vardera bröst väger strax över 25 kg. Snacka om ryggproblem. Storleken är skriven i amerikansk standard, eftersom så stor inte ens finns i europeisk standard.

Evolutionen ger oss större och större bröst…

En genomsnittlig kvinna köper sin BH i storlek 75D. För 20 år sedan köpte den genomsnittliga kvinnan BH-storlekar i 75B. Det vill säga att brösten bara blir större och större, kort och gott. ”Halleluja!”, jublar nog männen i kör.

Nej, inga piller kan inte få dem till att växa…

Vad annonser än säger på internet så kan du inte få dina bröst till att växa utan att göra ett skönhetsingrepp. Däremot kan du styra formen på dem lite, med hjälp av yoga och andra övningar. Även hur du ligger när du sover kan spela roll.

20% gör i alla fall sitt bästa…

Enligt en studie är det bara cirka 20% av männen som faktiskt tittar dig i ögonen när de pratar med dig för första gången. De andra 80% har fullt upp med att fokusera på brösten. Det här är dock inget nytt fenomen, och bär ansvaret för att de flesta klädföretag sätter sin logotyp i brösthöjd på kläderna.

Enligt en studie är det bara cirka 20% av männen som faktiskt tittar dig i ögonen när de pratar med dig för första gången. De andra 80% har fullt upp med att fokusera på brösten. Det här är dock inget nytt fenomen, och bär ansvaret för att de flesta klädföretag sätter sin logotyp i brösthöjd på kläderna.

Äntligen har alla män en bra ursäkt…

Att för män stirra på bröst i 10 minuter om dagen ger samma effekt på hans kropp som ett träningspass dagligen av aerobics bestående av 1,5 timme. Ja, hur dumt det än låter är det sant.

Så ska du sova för att bevara formen bäst…

Visste du att du kan förstöra formen på din byst som kvinna genom att sova på magen? Experter rekommenderar att du sover på sidan och lägger en kudde under bysten för stöd. Det ska inte heller göra någon skillnad att sova med eller utan BH, så länge den inte sitter för tajt.

Visste du att du kan förstöra formen på dina bröst som kvinna genom att sova på magen? Experter rekommenderar att du sover på sidan och lägger en kudde under bröstet för stöd. Det ska inte heller göra någon skillnad att sova med eller utan BH, så länge den inte sitter för tajt.

Stor majoritet missnöjda…

Enligt en undersökning i International Journal of Sexual Health är 70% av alla kvinnor missnöjda med sina bröst. Det kan vara allt från att de tycker att de är för små till att de tycker att de är för stora. Detta kanske säger mer om vårat samhälle dock?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win