1
1 poäng

En av de städer man kanske nämner flest gånger i sitt liv, Hollywood, associeras ofta med glamour och filmskådisar. Men hur mycket vet du egentligen om Hollywood? Vi har det du behöver veta.

Hollywoods Walk of Fame är verkligen inte gratis…

Att få en stjärna med sitt namn på ”Walk of Fame” i Hollywood är något av det mest prestigefyllda för en skådis eller artist. Men du trodde väl inte att det var gratis? Nej, i själva verket får personen i fråga själv pröjsa för kalaset, som ligger på hela 30 000 dollar.

Sinatra störst av alla…

Frank Sinatra (bilden nedanför) tar upp störst plats på ”Walk of Fame” då han besitter hela tre stjärnor på egen hand – en för film, en för musik och en för television.

Finansierade filmen på egen hand…

Charlie Chaplins klassiker Diktatorn (1940), där han hånar Adolf Hitler, är i själva verket inte finansierad av något filmbolag. Nej, finansieringen fick herr Chaplin själv stå för av den enkla anledningen att Hollywood var rädda att förlora pengar om tyskarna hade tagit ställning till filmen. [källa]

Heltidsanställd för lampbyten…

Under 1920-talet var den berömda Hollywood-skylten upplyst med tusentals glödlampor. Mannen som bytte de brända och trasiga lamporna bodde i en liten stuga nära intill skylten.

Tack för det, herr Edison…

Den största anledningen till att Hollywood redan vid ett tidigt stadium blivit ett centrum för filmproduktionen berodde främst på Thomas Edison. För att skapa film krävdes patent från herr Edison på grund av tekniken, och för att alla filmbolag skulle undkomma stämningar flydde de västerut, där andra lagar hölls. Det vill säga Hollywood.

Byttes från Hollywoodland till Hollywood…

Den berömda skylten restes upp år 1923 av en mäklare vid namn Harry Chandler. Herr Chandler ville marknadsföra området och satte därmed upp en stor skylt som prydde texten ”Hollywoodland”. Tanken var att den bara skulle finnas där under en 18-månadsperiod. Men 1940 modifierades skylten om och kvar blev ”Hollywood”.

Griffith först med att regissera film i Hollywood…

Den första filmen som gjordes i Hollywood var In Old California1910. Kortfilmen var 17 minuter lång och producerades av den legendariska regissören D. W. Griffith.

Muhammad Alis exklusiva stjärna…

Den enda stjärnan på ”Walk of Fame” som inte är placerad på gatan i Hollywood är Muhammad Ali. Den sitter nämligen på väggen till ”Kodak Theatre”. Varför? Jo, av den enkla anledningen att Muhammad Ali inte ville att någon skulle trampa på hans namn.

Finurligt sätt att ta sig ner till vraket…

James Cameron sökte finansiering för filmen Titanic (1997) bland filmbolagen i Hollywood. Men inte för att han egentligen var så intresserad av att göra filmen, utan mer för att han ville dyka ner till vraket. Men det blev ju trots allt en lyckad film, på alla sätt och vis.

Ronald Reagan var hemlig agent…

Den tidigare amerikanska skådespelaren och presidenten, Ronald Reagan, var aktiv som FBI-informatör i Hollywood. Där rapporterade Reagan om andra aktörer som var misstänksamma eller misstänktes ha olagligheter i sina verksamheter.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win