Välj en sida

The Terminator hade Sverigepremiär den 8 februari 1985 och tog hela det svenska folket med storm. Och ja, inte bara det svenska folket – hela världen. Filmen satte dessutom Arnold Schwarzenegger på kartan som en riktigt hård actionskådis och idag finns hela fem delar av filmerna släppta. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som kom att förändra hela science fiction-genren.

Lång vapenträning för Schwarzenegger…

Arnold Schwarzenegger tränade med vapen varje dag i över en månads tid för att förbereda sig för rollen i The Terminator. De första två veckorna av filmatiseringen övade han med vapenmontering med en ögonbindel tills han kunde det hela per automatik – likt en maskin. Schwarzenegger tillbringade flera timmar på skjutbanan, och övade med olika vapen utan att blinka eller titta på dem när de avfyrades eller skulle laddas.

Produktionsväntan ledde till en annan filmklassiker…

Produktionen sköts upp i nio månader på grund av att Schwarzenegger höll på att spela in en annan film – Conan the Destroyer (1984). Under tiden ville regissören James Cameron givetvis arbeta, men tiden var för knapp för att påbörja någon annan film. Istället satte han sig och skrev ett manus; detta visade sig bli den kultförklarade filmen Aliens (1986).

Hamilton gifte sig med regissören…

I början av filmen när Sarah Connor (Linda Hamilton) tar emot ett meddelande på sin telefonsvarare är det faktiskt James Camerons röst vi hör. Flera år senare gifte sig Hamilton och Cameron också, men det hela slutade med skilsmässa.

Hade kunnat döda för att få se reaktionerna…

En eftermiddag under en paus i filmandet gick Arnold Schwarzenegger till en restaurang i centrala Los Angeles för att äta lunch, och insåg allt för sent att han fortfarande var sminkad som Terminator med ett saknat öga, sönderslaget käkben och köttslamsor över hela ansiktet.

O.J. Simpson var tänkt att spela mördarroboten…

O.J. Simpson var från början tänkt att spela Schwarzeneggers roll i The Terminator, men producenterna trodde att han var ”alltför trevligt”, och att publiken på så vis skulle ha svårt för att ta honom på allvar som en kallblodig mördare som helt saknade mänskliga känslor.

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...