10 fakta du antagligen inte visste om filmen Gudfadern

Gudfadern är en av de mest kulturförklarade och hyllade filmerna någonsin, och är klassad som den film med näst högst betyg på IMDb.com, där bara ”Nyckeln till Frihet” har fått ett högre betyg. Har du sett klassikern? Här är i så fall tio fakta som du måste känna till!01) Scenen där skådespelaren John Marley vaknar upp jämte ett hästhuvud minns du säkert, va? Under repetitionerna var ett fejkat hästhuvud ditlagt, men under själva inspelningen lade dem dit ett riktigt hästhuvud från en hundmatsfabrik, helt utan Marleys vetskap. Hans desperata skrik är med andra ord helt äkta.

02) Al Pacino fick endast 35 000 dollar för sin medverkan i filmen. Efter att filmen blev en sån dundersuccé lyckades dock Al Pacino förhandla sig till en lön på hela 600 000 dollar till uppföljaren (The Godfather: Part II) och även 10% av inkomsterna från filmen.

03) Den assisterande producenten Gary Fredrickson sa en gång i en intervju att Lenny Montana, som spelar Luca Brasi (se bilden nedanför), sagt att han hade arbetat som en livvakt och mordbrännare inom maffian.

gudfadern1

04) Från början var skådespelaren Orson Welles tänkt att spela rollen som Don Vito Corleone. Så blev dock aldrig fallet, och Marlon Brando fick istället den stora äran.

05) James Caan och Al Pacino var i verkligheten endast tio år yngre än den berömda jazzsångerskan som spelade deras mamma, Morgana King.

06) Brando accepterade att spela Don Vito Corleone under förutsättning att Burt Reynolds – som övervägdes för rollen som Sonny – inte längre skulle vara aktuell för filmen Gudfadern. Brando såg stackars Burt som mer av en tv-stjärna.

07) James Caan bar också protetik för sin roll som Sonny Corleone, precis som Brando gjorde för sin roll som Corleone. Hans ”huggtänder ” byggdes upp med snabbhärdande akryl för att få honom att se mer djurisk ut.

gudfadern2

08) Den svåraste scenen under inspelningen av Gudfadern med specialeffekter att göra var när Sonny Corleone sköts till döds. Han utrustades med hela 127 påsar med fejkblod under scenen.

09) Till en början provspelade Robert De Niro för rollen som Sonny. Det finns ett klipp där du kan se provspelningen på Youtube HÄR (extern länk).

10) Frank Sinatra hade varit emot filmprojektet sedan starten och påstås ha hotat att bryta Mario Puzos ben vid ett tillfälle när de träffades under år 1970.

 

Läs även
terminatorfokus
10 fakta du antagligen inte visste om The Terminator

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar