Det var år 1903 som bröderna Harley och Davidson etablerat sig i en fabrik i Milwaukee, Wisconsin. Än idag står fabriken kvar och är huvudplatsen för företagsverksamheten. Det året tillverkade Harley Davidson 50 motorcyklar. Här följer ytterligare tio fakta som du bör känna till om en av världens mest etablerade motorcykeltillverkare.

Började med cykeltillverkning…

Det legendariska motorcykelföretaget tillverkade till en början cyklar i ett par år efter starten. Detta var år 1916. De flesta företag inom motorcykeldesign, konstruktion eller tillverkning började faktiskt inom cykelbranschen – kanske inte helt oväntat. Harley Davidsons cyklar var ståtliga och eleganta, men de var dyra i en redan ganska pressad marknad. Motorcykeln visade sig vara en betydligt bättre förutsättning för vinst, så Harley Davidsons cykelverksamhet upphörde år 1921 och all kraft lades istället på motorcyklar.

Cykel blev till motorcykel…

Den första motorcykeln som Harley Davidson tillverkade kom faktiskt från en skiss av en cykel, ritad av William S. Harley (som du ser på bilden nedan). Det var från början också tänkt att vara en cykel – men så blev inte fallet.

Försäljningen nästan halverades…

Det är inte bara guld och gröna skogar dock. År 2010 sålde HD 49% färre motorcyklar än vad de gjorde under år 2006.

Evel Knievel håller inte längre rekordet…

Evel Knievel (se bilden nedanför) är en av de mest kända längdhopparna med Harley Davidson-motorcyklar, men han innehar faktiskt inte längre rekordet för det längsta hoppet. Hans bästa hopp på sin XR-750 var 40,5 meter, då han hoppade över 14 styck Greyhound-bussar år 1975. Men under 2008 slog Bubba Blackwell Evels rekord genom att hoppa 47,85 meter på sin XR-750.

Mer än hälften återfinns i staterna…

62,6% av alla Harley Davidson-motorcyklar som någonsin har tillverkats har sålts inom USA:s gränser.

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

Renault S. A. är en fransk multinationell fordonstillverkare med huvudkontor i Boulogne-Billancourt i norra Frankrike. Idag ingår även märkena Dacia och Renault Samsung Motors i koncernen. Lastbilsdivisionen sköts sedan försäljningen 2001 av Volvo i dotterbolaget...

10 fakta du antagligen inte visste om kryssningsfartyg

10 fakta du antagligen inte visste om kryssningsfartyg

Ett kryssningsfartyg är ett passagerarfartyg som specifikt transporterar resenärer som reser för nöjes skull. I de flesta fall är de fulla av restauranger, barer, pooler och andra nöjesaktiviteter. Har du kanske semestrat på ett kryssningsfartyg någon gång? Oavsett...