1
1 poäng

Allergier påverkar miljontals människor världen över och utgör en betydande hälsofråga. Från snuva till potentiellt livshotande reaktioner utmanar allergier vårt immunsystem. Här i Sverige är gräs- och pollenallergi utan tvekan de mest vanligaste allergierna, och vi ser heller inte någon minskning på det – snarare tvärtom. Här är tio intressanta och bildande fakta som du kanske inte hade koll på när det kommer till just allergier i alla dess former!

Drygt hälften av alla människor är allergiska…

Enligt den amerikanska byrån National Institutes of Health har mer än hälften av alla människor bebodda i de utvecklade länderna av västvärlden minst en allergi.

En av de farligaste allergierna är penicillinallergi…

En av de mest dödliga allergierna är mot penicillin. Oftast vet man själv inte om allergin förrän det redan är för sent.

Allergi mot kackerlackor…

Ja, man kan faktiskt vara allergisk mot kackerlackor, hur udda det än låter. Med tanke på att det är en delikatess i många länder kan det innebära en ren livsfara att trycka i sig krypen utan att veta om ens allergi.

Folk dör av allergier…

Bara här i Europa dör cirka 150-170 människor årligen på grund av matallergier mot bland annat skaldjur, nötter, fisk, mjölk och ägg.

Och visst kan man ha en typ av sex-allergi…

Visst kan man vara allergisk mot sex. Eller ja, typ i alla fall. Här i Sverige har vi ingen utförlig statistik, men i USA är cirka 40 000 kvinnor allergiska eller känsliga mot mannens spermier, vilket kan leda till bland annat klåda eller svullnad i underlivet. I absolut värsta fall kan kvinnan hamna i chocktillstånd.

Ökad pollenallergi kan kopplas till klimatförändringar…

Om du är pollenallergiker bör du beskylla besvären på klimatförändringarna! I snitt är pollensäsongen cirka 16 dagar längre per år nu jämfört med år 1995.

Man kan vara allergisk mot solen…

Man kan även vara allergisk mot solljusets UV-strålar, vilket kan leda till sveda och klåda vid för lång vistelse i solenAntihistaminer kan hjälpa mot allergin, men aldrig avleda den helt. Vistas du för länge i solen kan din hud ta stor skada (se exempelbild nedanför).

Pierca dig inte om du har känslig hud…

Om du har känslig hud rekommenderas det inte att du piercar dig. Bortsett att majoriteten av smycken innehåller nickel, vilket kan ge dig en livslång allergi mot metaller, blir huden också känsligare där hålet är gjort, just för att huden blir tunnare runt om.

Elallergi är aldrig bevisat…

Människor som påstår sig lida av elallergi säger att de är känsliga för elektriska fält som genereras av produkter såsom mobiltelefoner, mikrovågsugnar, datorer och kraftledningar. Symptom på allergin kan vara huvudvärk, ringningar i öronen och trötthet – bara för att nämna några. Åsikterna går dock isär hos läkare och forskare om allergin faktiskt finns på riktigt, och majoriteten av studier som har gjorts om allergin har inte kunnat visa några bevis på att det faktiskt existerar.

Pollen är inte bara gult…

Även om den vanligaste färgen på pollen är gulfärgad, finns den faktiskt i en hel drös av fler färger; bland annat i rött, lila, vitt och brunt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win