Välj en sida

Just nu är det den tiden på året då vi får höra pollenallergikernas oerhört hårda liv, fullt av kli i ögat, svullen hals och en ständigt rinnande näsa. Men det finns allergier som är avsevärt värre än de som är allergiska mot pollen (även om det är den vanligaste formen). Här är tio fakta om just allergier som du kanske inte kände till sedan tidigare.

Hälften av alla människor är allergiska…

 Enligt den amerikanska byrån National Institutes of Health har mer än hälften av alla bebodda i utvecklade delar av västvärlden minst en allergi.

Värsta allergin är penicillinallergi…

En av de mest dödligaste allergierna är mot penicillin. Oftast vet man själv inte om allergin förrän det är för sent.

Allergi mot kackerlackor…

Ja, man kan faktiskt vara allergisk mot kackerlackor, hur udda det än låter. Med tanke på att det är en delikatess i många länder kan det innebära en ren livsfara att trycka i sig krypen utan att veta om ens allergi.

Folk dör av allergier…

Bara i Europa dör cirka 150-170 människor årligen på grund av matallergier mot skaldjur, nötter, fisk, mjölk och ägg.

Allergi mot sex…?

Visst kan man vara allergisk mot sex. Eller ja, typ i alla fall. Här i Sverige har vi ingen utförlig statistik, men i USA är cirka 40 000 kvinnor allergiska eller känsliga mot mannens spermier, vilket kan leda till bland annat klåda eller svullnad i underlivet. I värsta fall kan kvinnan hamna i chocktillstånd.

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

Klimakteriet - övergångsåldern eller perimenopaus (från grekiskans klimakterikos = kritisk) - är den övergångstid som varar något år, då en kvinna övergår från att vara fruktsam till att inte längre få ägglossning, och därmed inte längre kan bli befruktad på den...

10 fakta du antagligen inte visste om herpes

10 fakta du antagligen inte visste om herpes

Herpesvirus är en virusfamilj, som tillhör släktet Herpesviridae, av dubbelsträngat DNA som ger sjukdomen herpes. Namnet herpes härstammar från det grekiska ordet "herpein" som betyder "att krypa", syftande på att viruset orsakar klåda. Viruset är klassat som relativt...