10 fakta du antagligen inte visste om Iran

Iran blev en islamisk republik år 1979 när monarkin störtades och religiösa präster tog den politiska makten som högsta ledare i landet. Idag bor cirka 82 000 000 invånare i Iran, som sägs vara en av världens äldsta civilisationer. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om landet i fråga. 01) Cirka 70% av Irans befolkning är yngre än trettio år.

02) Par som vill gifta sig och ha en äktenskapslicens i landet måste genomgå en kurs om preventivmedel i en timma.

03) Under Iran- och Irak-kriget ställde sig USA på den irakiska sidan och uppmuntrade andra länder att inte sälja vapen till Iran. Senare kom det dock fram att USA hade sålt vapen själva till Iran i smyg, vilket blev en omtumlande skandal för USA.

iran1

04) Nästan hälften av Irans yta består av ett torrt ökenklimat. I snitt är nederbörden bara cirka tio centimeter per år. Det finns också bara en flod i landet som går att navigera i med båt – Karun, och det är ingen lång bit heller.

05) Män som inte gifter sig i Iran får bo kvar med sina föräldrar  livet ut. I landet kallas dessa män för ”Pir pesar” (omanliga).

06) De flesta hemmen i Iran har inte stolar och matbord. Istället sitter människor på kuddar på golvet för att äta sina måltider.

07) Om en kvinna blir utsatt för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp brukar i regel kvinnans mamma bli anklagad för att inte ha skyddat sin dotter tillräckligt. Mer skuld brukar i regel läggas på kvinnans mamma än själva förövaren.

iran2

08) Från nio års ålder måste kvinnor bära hijab när de är ute offentligt. År 2007 bannlyste fotbollsförbundet FIFA de kvinnliga spelarna att bära hijab under matcher, vilket resulterade i att de inte kunde deltaga i kvalspelet för Olympiska Spelen för år 2012.

09) Irans huvudstad, Teheran, räknas till en av de storstäder i världen med värst föroreningar i miljön. Cirka 27 personer dör dagligen i sjukdomar relaterat till föroreningar.

10) Homosexuella relationer är förbjudna hos iranier. Däremot har transsexuella rätt att utföra ett könsbyte. Sedan år 2008 har Iran genomfört fler operationer av könsbyten än något annat land i världen, efter Thailand. Regeringen ger även ekonomiskt stöd för de som vill utföra ett könsbyte.

BONUS) Den enda kondomfabriken i Mellanöstern är stationerad i Iran.

 

Läs även
israelfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Israel

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar