Iran blev en islamisk republik år 1979 när monarkin störtades och religiösa präster tog den politiska makten som högsta ledare i landet. Idag bor cirka 82 000 000 invånare i Iran, som sägs vara en av världens äldsta civilisationer. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om landet i fråga.

En ung befolkning…

Cirka 70% av Irans befolkning är yngre än trettio år.

Tycker det låter rimligt…

Par som vill gifta sig och ha en äktenskapslicens i landet måste genomgå en kurs om preventivmedel i en timma.

Storskandalen i Iran- och Irak-kriget…

Under Iran- och Irak-kriget ställde sig USA på den irakiska sidan och uppmuntrade andra länder att inte sälja vapen till Iran. Senare kom det dock fram att USA hade sålt vapen själva till Iran i smyg, vilket blev en omtumlande skandal för USA.

70% ökenklimat…

Nästan hälften av Irans yta består av ett torrt ökenklimat. I snitt är nederbörden bara cirka tio centimeter per år. Det finns också bara en flod i landet som går att navigera i med båt – Karun, och det är ingen lång bit heller.

Omanliga män, enligt talan…

Män som inte gifter sig i Iran får bo kvar med sina föräldrar livet ut. I landet kallas dessa män för ”Pir pesar” (omanliga).

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....