1
1 poäng

Iran blev en islamisk republik år 1979 när monarkin störtades och religiösa präster tog den politiska makten som högsta ledare i landet. Idag bor cirka 82 000 000 invånare i Iran, som sägs vara en av världens äldsta civilisationer. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om landet i fråga.

Har en ung befolkning…

Cirka 70% av Irans befolkning är yngre än trettio år. En viktig faktor till den unga befolkningen beror bland annat på hög fertilitet, där familjer får många barn. Under en period efter den islamiska revolutionen 1979 främjade den iranska regeringen en politik som stödde hög fertilitet för att öka befolkningstillväxten.

Tycker att det låter rimligt…

Par som vill gifta sig och ha en äktenskapslicens i landet måste genomgå en kurs om preventivmedel i en timma.

Storskandalen i Iran- och Irak-kriget…

Under Iran- och Irak-kriget ställde sig USA på den irakiska sidan och uppmuntrade andra länder att inte sälja vapen till Iran. Senare kom det dock fram att USA hade sålt vapen själva till Iran i smyg, vilket blev en omtumlande skandal för USA.

70% av dess yta består av ökenklimat…

Mer än hälften av Irans yta består av ett torrt ökenklimat. I snitt är nederbörden bara cirka tio centimeter per år. Det finns också bara en flod i landet som går att navigera i med båt – Karun, och det är ingen lång bit heller.

Omanliga män, enligt talan…

Män som inte gifter sig i Iran bor i regel kvar med sina föräldrar livet ut. I landet kallas dessa män för ”Pir pesar” (omanliga).

Vanligt förekommande i hela Mellanöstern…

De flesta hemmen i Iran har inte stolar och matbord. Istället sitter människor på kuddar på golvet för att äta sina måltider.

Mamman blir ofta skuldbelagd för dotterns övergrepp…

Om en kvinna blir utsatt för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp brukar i regel kvinnans mamma bli anklagad för att inte ha skyddat sin dotter tillräckligt. Mer skuld brukar i regel läggas på kvinnans mamma än själva förövaren.

Fick avstå kvalspelet för Olympiska Spelen…

Från nio års ålder måste kvinnor bära hijab när de är ute offentligt i landet. År 2007 bannlyste fotbollsförbundet FIFA de kvinnliga spelarna att bära hijab under matcher, vilket resulterade i att de inte kunde deltaga i kvalspelet för Olympiska Spelen under år 2012.

Många dödsfall på grund av landets föroreningar…

Irans huvudstad, Teheran, räknas till en av de storstäder i världen med värst föroreningar. Cirka 27 personer dör dagligen i sjukdomar relaterat bara till föroreningar.

Positivt inställda till könsbyten…

Homosexuella relationer är förbjudna hos iranier. Däremot har transsexuella rätt att utföra ett könsbyte. Sedan år 2008 har Iran genomfört fler operationer av könsbyten än något annat land i världen, efter Thailand. Regeringen ger även ekonomiskt stöd för de som vill utföra ett könsbyte.

Här hittar du kondomer i Mellanöstern…

Den enda fabriken som har en kondomtillverkning i Mellanöstern är stationerad i just Iran.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win