1
1 poäng

Forskning har påvisat att hälften av alla barn är mobbade någon gång under sin skoltid. Mer än 10% är mobbade regelbundet. Det har också visat sig att tjejer är mer angelägna att mobbas i grupp än vad killar är. Det här kanske redan var allmänt känt, men visste du dessa tio fakta om mobbning?

Så allvarligt kan ett mobboffer påverkas…

Flera faktorer ökar risken för ett barn som mobbas, bland annat sjukdomar eller handikapp, passivitet, social fobi, agorafobi och högre nivåer av allmän oro eller ångest.

Men kan kännas som en evighet…

Det genomsnittliga tillfället av en mobbning varar ”bara” i snitt i 37 sekunder, enligt studier. Förvisso kan dessa 37 sekunder kännas som en mindre evighet.

Kvinnor har blivit mer fysiska…

Även om flickor tenderar att använda mer indirekta och emotionella former av mobbning, har forskning visat att flickor blivit mer fysiska i sin mobbning än vad de tidigare har varit.

Matallergi en stor grund till mobbning…

Över 30% av de barn som lider av någon form av matallergi rapporteras ha blivit mobbade i skolan vid ett eller flera tillfällen. Medan verbala övergrepp var den vanligaste formen av mobbning, uppgav hela 40% att de även blivit fysiskt hotade.

De är mest utsatta, enligt studier…

Barn som har en utvecklingsstörning eller ADHD är mer benägna än andra barn att bli mobbade. De är också något mer benägna än andra att själva mobba.

Fysisk konfrontation inte att rekommendera…

Forskning har påvisat att om ett mobbat barn besegras av en mobbare i ett slagsmål blir förlusten bara att saken blir värre för den som blir mobbad. Forskare menar på att det inte bör uppmuntras att kämpa emot. I stället bör barnet uppmuntras att gå därifrån och berätta för en en vuxen om han eller hon känner att någon är på väg att skada honom eller henne.

Svårbrutna mönster…

De barn som blev utsatta för mobbning under sjätte klass har en större tendens att känna sig mer ensamma än andra under senare år. Likaså har de som mobbat andra under sjätte klass påvisats vara mer angelägna om att vara aggressivare än genomsnittet.

Majoriteten av de som stammar blir utsatta…

Över 83% av de vuxna som stammade som barn sa att de hade blivit retade eller mobbade under skoltiden. Cirka 71% av dessa sade att mobbning skedde minst en gång i veckan.

HBTQ-människor är väldigt utsatta…

Tonåringar som är homosexuella utsätts ofta för en sådan intensiv mobbning att de inte får en adekvat utbildning. De är ofta generade eller skäms för att rapportera den pågående mobbningen. Homosexuella är också tre gånger mer utsatta för mobbning jämfört med en heterosexuell.

Observation av mobbning kan även leda till att mobba…

Forskning har tydligt påvisat att barn så unga som fem år och som ständigt observerar okontrollerad mobbning som ignoreras eller förskönas av vuxna löper större risk att bli mobbare själva.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win