Välj en sida

Människan har haft papegojan som husdjur i över 3 000 år tillbaka. Först av de tidiga egypterna, sedan i huvudsak av indierna och kineserna. Cirka 300 F.Kr. blev papegojan etablerad inom Europas gränser, och idag är dem ett populärt husdjur hos många familjer. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om de smarta fåglarna – oavsett om du har en hemma eller inte.

Pulveriserar musselskal med redskap…

Forskare vid University of York och University of St Andrews observerade att större vasapapegojor (Coracopsis Vasa) gjorde gropar och sedan pulveriserade musselskal med hjälp av stenar. Hanarna åt pulvret och erbjöd även det kalciumrika mellanmålet till honor före parning. Var tacksam över att du får choklad istället.

Två fram och två baktill…

Likt de flesta andra fåglar har papegojor fyra klor per fot. Men i stället för de vanliga tre-där-fram-en-baktill-arrangemanget är papegojans tår placerade för ett maximalt grepp: två fram och två baktill. Kombinationen och placeringen av klorna gör att de kan knäcka några av de mest tuffa nötterna. Deras unika fötter gör dem till formidabla ätare, för att inte tala om händiga klättrare.

Många arters existens är hotad…

Cirka en tredjedel av alla arter av papegojan är idag utrotningshotad.

Svårt att urskilja könet…

Med ett par anmärkningsvärda undantag ser hanar och honor i de flesta papegojarter nästan identiska ut. Det krävs vanligtvis ett väldigt skarpt öga – eller ett laboratorietest – för att skilja könen åt. Men vissa arter, såsom ädelpapegojan (Eclectus roratus), är så olika att människan i många år trodde att det var två olika fågelarter.

Alla trivs inte i tropisk miljö…

Alla papegojor trivs faktiskt inte i tropisk miljö. Trots att de flesta av de cirka 350 hittills upptäckta papegojarterna bor i tropiska miljöer finns det faktiskt de som hellre trivs i alpina miljöer – exempelvis arten keas. Sedan har vi även tallparakiten, som trivs som allra bäst i 1 800 meter höga bergsområden.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078