10 fakta du antagligen inte visste om papegojor

Människan har haft papegojan som husdjur i över 3 000 år tillbaka. Först av de tidiga egypterna, sedan i huvudsak av indierna och kineserna. Cirka 300 F.Kr. blev papegojan etablerad inom Europas gränser, och idag är dem ett populärt husdjur hos många familjer. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om de smarta fåglarna – oavsett om du har en hemma eller inte.01) Forskare vid University of York och University of St Andrews observerade att större vasapapegojor (Coracopsis Vasa) gjorde gropar och sedan pulveriserade musselskal med hjälp av stenar. Hanarna åt pulvret och erbjöd även det kalciumrika mellanmålet till honor före parning. Var tacksam över att du får choklad istället.

02) Likt de flesta andra fåglar har papegojor fyra klor per fot. Men i stället för de vanliga tre-där-fram-en-baktill-arrangemanget är papegojans tår placerade för ett maximalt grepp: två fram och två baktill. Kombinationen och placeringen av klorna gör att de kan knäcka några av de mest tuffa nötterna. Deras unika fötter gör dem till formidabla ätare, för att inte tala om händiga klättrare.

03) Cirka en tredjedel av alla arter av papegojan är idag utrotningshotad.

papegojor1

04) Med ett par anmärkningsvärda undantag ser hanar och honor i de flesta papegojarter nästan identiska ut. Det krävs vanligtvis ett väldigt skarpt öga – eller ett laboratorietest – för att skilja könen åt. Men vissa arter, såsom ädelpapegojan (Eclectus roratus), är så olika att människan i många år trodde att det var två olika fågelarter.

05) Alla papegojor trivs faktiskt inte i tropisk miljö. Trots att de flesta av de cirka 350 hittills upptäckta papegojarterna bor i tropiska miljöer finns det faktiskt de som hellre trivs i alpina miljöer – exempelvis arten keas. Sedan har vi även tallparakiten, som trivs som allra bäst i 1 800 meter höga bergsområden.

06) Den tyngsta papegojan väger i princip lika mycket som en katt. Ja, du läste rätt. Kakapo (Strigops habroptilus) kan nämligen väga över fyra kilo! Vad som kanske skiljer kakapo från andra papegojor – bortsett storleken – är att de inte kan flyga.

07) En papegoja brukar i snitt bli mellan 35-50 år, men den 82-åriga Cookie innehåller världsrekordet! Cookie bor på Brookfield Zoo i Chicago, USA, och är en inkakakadua (Lophochroa leadbeateri).

papegojor2

08) Den papegoja som håller världsrekordet i vokabulär kan hela 1 728 olika ord! Det är papegojan Puck som år 1995 hamnade i Guinness Rekordbok.

09) Papegojor är minst sagt smarta. De kan inte bara säga en mängd olika ord, utan associerar dem också med föremål eller situationer. De kan använda verktyg för att lösa problem. Vissa forskare tror även de har samma logikutveckling som ett fyra år gammalt barn. Detta försöker forskarna bevisa med olika experiment. Papegojor är också mycket lekfulla fåglar, och ifall du inte visste det, att leka är ett tecken på intelligens.

10) I USA är papegojan det tredje mest populäraste husdjuret – efter katt och hund.

 

Läs även
omega-3-eggs
10 fakta du antagligen inte visste om ägg

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar