2
2 poäng

Danmark och Sverige har en minst sagt lång historia med varandra när det kommer till både krig och handel. Det närmsta krig som länderna sinsemellan är idag kan nog inte vara värre än fylleslagsmålen på Stena Line-båtarna. 72 av Danmarks öar var bebodda år 2008, trots att det finns över 100 styck. Här följer ytterligare tio fakta som du bör känna till om grannlandet!

En av världens äldsta monarkier…

Danmark har en av den äldsta monarkin i världen och har existerat i över 1 000 år tillbaka. Det är också Europas äldsta monarki!

Blåsigt värre…

Danskarna kan ha det blåsigt! Den genomsnittliga vinden i landet är på 5,8 meter per sekund. Under orkanen ”Allan” den 28 oktober 2013 mättes det upp i hela 39,33 meter per sekund, med vindbyar på 53,19 meter per sekund. Då får man se till att hålla i hatten!

Populärt att färdas med cykel…

Danskarna har mer än dubbelt så många cyklar i landet jämfört med bilar. Cyklarna uppgår till ungefär 4,2 miljoner styck, medan det ”bara” finns runt 1,8 miljoner bilar i landet.

Landet anses vara mest trovärdigt…

Danskarna har mycket att vara stolta över. Och något man kan klappa de på axeln för, är att Danmark anses vara det land på vår jord som anses vara minst korrupt av de alla.

94-åringen fick äntligen sin 100-åring…

Kärleken har ingen ålder, brukar man säga. Och det har nog danskarna bevisat ganska väl. År 2009 gifte sig den 94-åriga bruden med sin 100-åriga brudgum. De yngsta paret som gifte sig samma år var den 19-åriga bruden som gifte sig med sin 18-åriga brudgum.

Skandinaviens bästa surfingplats…

Danskarna har faktiskt en plats att surfa på, som kallas för ”Cold Hawaii”, och det är också en av de bästa stränderna i hela Skandinavien för surfing.

Du har aldrig mer än 5 mil till havet…

Var du än befinner dig i Danmark har du som längst bara 50 kilometer till närmsta strand till havet.

Disneyland inspirerat av danska Tivoli Gardens…

Walt Disney besökte en gång Tivoli Gardens i Köpenhamn och blev så inspirerad att han bestämde sig för att skapa något liknande i USADisneyland.

Engelsmännen har danskarna att tacka…

Engelsmännen är som bekant besatt i sin bacon- och äggfrukost. Bacon började britterna att importera från Danmark år 1867. Med andra ord kan britterna tacka danskarna för sin dagliga frukost!

Exporterar mat i kolossala mängder…

Danmark är världens femte största exportör av mat – trots landets lilla storlek – sett till både ytan och invånarantalet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win