2
2 poäng

Hästen, ett ståtligt djur som många svenskar använder flitigt i sina fritidsaktiviteter. Hästar har använts som redskap av människan i tusentals år, och än idag kan de vara bra hjälpmedel, kanske mest i de fattigare delarna på vår jord. I i-länderna används också hästar flitigt att tävla med, inte minst i Sverige. Här följer tio fakta som du bör veta om hästen innan du sätter dig och rider på den!

Snabba som tusan…

Som tidigare nämnt tävlar människor gärna med hjälp av olika hästhoppning, och gjort i århundraden tillbaka. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att en häst kan springa ganska fort. Den häst som sprungit snabbast i en mätning kom upp i hela 70,76 km/h.

En hästkraft motsvarar inte en häst…

Man brukar mäta motorer i hästkrafter, men kraften i sig är inte mätt efter en enskild häst per hästkraft. Som mest kan en enda häst komma upp i 14,9 hästkrafter. Det vill säga, har du en bil på 110 hästkrafter så är den inte lika kraftig som 110 hästar. Snopet, va?

Världens minsta häst…

En häst behöver inte vara stor och ståtlig – de kan även vara små och ståtliga. Världens minsta häst är endast 43 cm hög och väger strax under 26 kilo.

Häst kunde ha blivit konsul…

Den romerska kejsaren Gaius Caligula (statyn på bilden nedanför) hade seriösa planer på att utnämna sin favorithäst, Incitatus, som konsul.

Pass ett måste…

I Sverige måste hästar ha pass för att resa. Det är ett officiellt dokument som innehåller information om hästens identitet, ägare och vaccinationsstatus. Passet är nödvändigt för att följa lagar och regler kring hästtransport, och det bidrar till att säkerställa hästens hälsa och välbefinnande. Att behöva ha ett giltigt pass för sin häst är ett lagkrav i de flesta europeiska länderna.

Åtta olika blodtyper…

Om en häst under operation är i behov av en bloddonator kan det bli svettigt. Hästar har nämligen åtta olika blodtyper. Jämfört med människan har de alltså det dubbla.

Det är ett riktigt hästhuvud vi bevittnade i Gudfadern

Det avskurna hästhuvudet som används i den kultförklarade filmen Gudfadern (1972) var faktiskt äkta (bild från scenen nedanför). Usch, för att spela in den scenen.

Kan inte kräkas…

Hästar kan inte spy. Hästar har en anatomisk struktur som gör det svårt för dem att kasta upp mat. Den nedre esofageala sfinktern, muskeln som normalt öppnas för att tillåta mat att passera från matstrupen till magsäcken, är mycket stark hos hästar och fungerar som en enkelriktad ventil.

London lika långsamt idag…

Dagens trafik i centrala London rör sig idag lika långsamt framåt med våra bilar som den gjorde förr i tiden när bara häst och vagn fanns att använda som färdmedel.

Har tidigare hänt…

Grisarhästar och även insekter kan i flera europeiska länder bli fällda för brott i domstol. Att dela cell med en häst låter kanske mindre bekvämt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win