Ett av världens mest fruktade djur hos människan, vithajen, tillhör den största rovfisken på jorden. Vithajar tillhör den grupp som är regionalt heteroterm, vilket innebär att den till viss del kan reglera sin kroppstemperatur genom tre styck värmereglerare och upprätta en högre temperatur även i kallare vatten. Detta gör vithajen till en utmärkt jägare, och här följer ytterligare tio fakta du bör veta om vithajen innan du tar dig en simtur i exempelvis Sydafrika.
Så stor var världens största vithaj…
Den största infångade vithajen någonsin var 6,4 meter lång och vägde hela 3 312 kg. Den fångades in utanför Cojimar, Kuba. Med tanke på att en vithaj i snitt blir mellan 3,5 – 4,6 meter lång bör detta betraktas som något extraordinärt.
Största rovhaj vi känner till…
Trots att en vithaj fångats in på över sex meter är den inte havets största haj. Däremot är det den största rovhajen som vi känner till idag.
Mognar långsamt…
Till skillnad från många andra djur och fiskarter mognar vithajen sent. En hane blir könsmogen vid 8-10 år medan honan kan bli dräktig först vid 14-16 års ålder.
Finns i princip överallt…
Vithajen är utbredd över hela världens hav, förutom vid polarcirkeln. Där är det för kallt även för hajar, precis som många andra vatten- och landdjur.
Ungarna får klara sig själva…
När honan fött sina ungar bryr hon sig inte om att se efter dem alls. Ungarna är helt utlämnade och får klara sig helt på egen hand (eller fena).
Snabba simmare…
Det råder inget tvivel om att de är snabba simmare. I jägarläge kan de simma i upp till 60 km/h. Det är cirka 5 km/h snabbare än havets jätte, blåvalen.
Har sju lager med skräckinjagande tänder…
Den stackars fisk eller människa som möter sitt öde i en vithajs mun har en mindre sannolikhet att överleva, då de är utrustade med cirka 300 tänder, som sitter på sju olika lager. Huga!
Vi människor står inte högt upp på deras meny…
Det sker mellan 5-10 attacker på människor om året, men lyckligtvis står vi människor ändå inte på vithajens meny. Forskare är ganska överens om att människan oftast blir bitna av hajens nyfikenhet och att de bara vill ta ett ”smakbett” för att kolla vad vi är för något, innan de sedan simmar vidare i havet.
Skrämmande bra luktsinne…
Vithajar har ett nästan sjukligt bra luktsinne och kan känna lukten av en flock valar på över två mils avstånd. De kan även känna en droppe blod på en yta av 100 liter vatten. Det gäller att inte få näsblod när man är ute och dyker med andra ord.
Är i toppen av näringskedjan…
Vithajar tillhör toppen av näringskedjan, vilket innebär att det är oerhört sällsynt att en vithaj blir uppäten av något annat djur. Däremot, sorgligt nog, är arten utrotningshotad, tack vare oss människor, på grund av allt hajfiskande och vår påverkan på miljön.