Ett av världens mest fruktade djur hos människan, vithajen, tillhör den största rovfisken på jorden. Vithajar tillhör den grupp som är regionalt heteroterm, vilket innebär att den till viss del kan reglera sin kroppstemperatur genom tre styck värmereglerare och upprätta en högre temperatur även i kallare vatten. Detta gör vithajen till en utmärkt jägare, och här följer ytterligare tio fakta du bör veta om vithajen innan du tar dig en simtur i exempelvis Sydafrika. 

Världens största…

Den största infångade vithajen någonsin var 6,4 meter lång och vägde hela 3,312 kg. Den fångades in utanför Cojimar, Kuba. Med tanke på att en vithaj i snitt blir mellan 3,5 – 4,6 meter lång bör detta ses som något extraordinärt.

Största rovhaj vi vet…

Trots att en vithaj fångats in på över sex meter är den inte havets största haj. Däremot är det den största rovhajen som vi känner till.

Långsamma i mognaden…

Till skillnad från många andra djur och fiskarter mognar vithajen sent. En hane blir könsmogen vid 8-10 år medan honan kan bli dräktig först vid 14-16 års ålder.

Finns i princip överallt…

Vithajen är utbredd över hela världens hav, förutom vid polarcirkeln. Där är det för kallt även för hajar, precis som många andra vatten- och landdjur.

Får klara sig själva…

När honan fött sina ungar bryr hon sig inte om att se efter dem alls. Ungarna är helt utlämnade och får klara sig helt på egen hand – eller fena.