Välj en sida

Martin Luther King Jr (1929-1968) var en amerikansk pastor, aktivist och framstående ledare inom afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Han är mest känd som en symbol för utvecklingen av medborgerliga rättigheter i USA och runt om i världen, med hjälp av fredliga metoder efter Mahatma Gandhis läror. Även om många skolor idag inkluderar Luther King i sin läroplan kanske du inte visste allt? Här är tio fakta som du bör känna till i så fall!

Hette egentligen Michael…

Martin Luther Kings ursprungliga namn var egentligen Michael Luther King Jr.

”Jag har en dröm” var improviserat…

Luther King Jr lade till den historiska frasen ”I have a dream” (”Jag har en dröm”) samtidigt som han läste upp sitt tal. Frasen var med andra ord helt improviserad.

FBI föreslog att han skulle begå självmord…

År 1964 postade FBI ett brev till Martin Luther King där de anklagade honom för utomäktenskapliga affärer och föreslog att han skulle begå självmord. Rimligt?

Plagierade sin doktorsavhandling…

Martin Luther King Jr hade plagierat en betydande del av sin doktorsavhandling från en annan elev, som hade skrivit sin tre år tidigare.

”Jag har en dröm”-retoriken var inget nytt…

Luther King hade tidigare använt sin ”dröm”-retorik i andra mindre kända tal tidigare innan han hade sitt berömda tal.

10 fakta du antagligen inte visste om Elon Musk

10 fakta du antagligen inte visste om Elon Musk

Elon Musk föddes den 28 juni 1971 i Pretoria, Sydafrika. Han är en sydafrikansk-amerikansk entreprenör och är VD och CTO på SpaceX, VD och produktarkitekt på Tesla Motors, VD på Neuralink och ordförande i Solarcity. Musk är grundare av SpaceX, Neuralink samt The...