1
1 poäng

Martin Luther King Jr (1929-1968) var en amerikansk pastor, aktivist och framstående ledare inom den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Han är mest känd som en symbol för utvecklingen av medborgerliga rättigheter i USA och runt om i världen, med hjälp av fredliga metoder efter Mahatma Gandhis läror. Även om många skolor idag inkluderar Luther King Jr. i sin läroplan kanske du inte visste allt? Här är tio fakta som du bör känna till i så fall!

Hette från början Michael…

Martin Luther Kings ursprungliga namn var egentligen Michael King Jr. Han föddes den 15 januari 1929, och hans far, Michael King Sr., var en baptistpastor. År 1934 besökte King Sr. Tyskland och blev inspirerad av Martin Luther, den tyska reformatoren, och bestämde sig för att ändra både sitt och sonens namn till Martin Luther i hans ära. Så, Michael King Jr. blev Martin Luther King Jr. vid fem års ålder, och det är under det namnet han blev känd som en framstående medborgerliga rättighetsledare och förkämpe för ickevåld och jämlikhet.

Jag har en dröm” var improviserat…

Luther King Jr. lade till den historiska frasen ”I have a dream” (”Jag har en dröm”) samtidigt som han läste upp sitt tal. Frasen var med andra ord helt improviserad.

FBI föreslog att han skulle begå självmord…

År 1964 postade FBI ett brev till Martin Luther King där de anklagade honom för utomäktenskapliga affärer och föreslog att han skulle begå självmord. Rimligt?

Plagierade sin doktorsavhandling…

Martin Luther King Jr. hade plagierat en betydande del av sin doktorsavhandling från en annan elev, som hade skrivit sin tre år tidigare.

Jag har en dröm”-retoriken var inget nytt…

Luther King hade tidigare använt sin ”dröm”-retorik i andra mindre kända tal tidigare innan han hade sitt berömda tal.

Stamkund i fängelset…

Visste du att herr Luther King hamnade bakom lås och bom totalt hela 29 gånger i sitt liv?

Yngsta vinnaren av Nobels Fredspris…

Han var också den yngsta personen någonsin som vann Nobels Fredspris. Han fick priset 1964 vid 35 års ålder. King mottog priset för sitt arbete och sitt ledarskap inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen, där han kämpade för raslig jämlikhet och ickevåld.

Förutsade sin egna död…

I Martin Luther Kings sista offentliga tal, som kallas ”I’ve Been to the Mountaintop” hölls den 3 april 1968, dagen före hans död. I talet talar han om hotet mot sitt liv och nämner att han har sett ”det utlovade landet” men kanske inte kommer att få uppleva det med dem som lyssnar:

Jag har varit på toppen av berget. Och jag har sett det utlovade landet. Jag kanske inte kommer dit med er. Men jag vill att ni ska veta ikväll att vi som folk kommer att nå det utlovade landet.

Martin Luther King Jr. mördades dagen efter, den 4 april 1968, i Memphis, Tennessee. Hans tal från den 3 april är ofta känt för den profetiska tonen i ljuset av hans tragiska öde.

Blev huggen med en brevkniv…

En operation höll på i flera timmar för att avlägsna en brevkniv från bröstet år 1958 från Luther King.

Hade inga skyhöga betyg i ”offentliga tal” i skolan…

Trots hans världsberömda tal fick han ”bara” ett ”C+” i skolämnet ”offentliga tal” vid seminariet i skolan.

Ett namn att minnas…

Martin Luther King Jr. har blivit en symbol för medborgerliga rättigheter och kampen mot rasism, och som ett resultat har många platser, särskilt gator och boulevarder runt om i USA, döpts efter honom för att hedra hans arv och bidrag till medborgerliga rättigheter. Det uppskattas att det finns över 900 gator som är uppkallade efter Martin Luther King Jr. från kust till kust i USA.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win