10 fakta du antagligen inte visste om Ryssland

Ryssland, även formellt kallat Ryska federationen är världens största land till ytan. Med sina drygt 144 miljoner invånare skapar dem en av världens största stormakter med president Putin i spetsen.

Här är tio fakta du antagligen inte visste om vår storebror i öst!

01) Sett till ytan så är Ryssland större än dvärgplaneten Pluto.

02) Det finns över nio miljoner fler män än kvinnor i Ryssland.

03) I Ryssland dricks det i genomsnitt 18 liter alkohol per person och år. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i Sverige.

RUSSIA-BEARS-DRINK

04) Det dör över en halv miljon människor i Ryssland varje år på grund av alkohol.

05) Ryssland och USA ligger endast fyra kilometer ifrån varandra vid deras närmaste punkter.

06) Om du är en rysk medborgare så är det olagligt för dig att berätta för dina barn att homosexuella människor existerar.

07) På 1700-talet födde en rysk kvinna 69 barn. Som om inte det vore nog så var alla var tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Hon var gravid i över 20 år och alla barn hade samma pappa!

russian-woman

08) Den kände ryska ledaren Joseph Stalin lärde sig inte ryska förrän han var åtta år gammal. Detta var på grund av att hans mor var av Georgisk börd.

09) Mellan 1682-1725 regerade en man som hette Peter den store Ryssland. Den första reformen han införde innebar ett förbud mot att odla skägg. Om han såg någon med skägg i sin närhet tvångsrakade han dem. Om man verkligen ville behålla sin skäggväxt kunde man betala en straffavgift och således slippa undan den store Peter.

10) På ett konstmuseum i Ryssland har man ”anställt” katter för att hålla gnagare borta.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar