Välj en sida

Askungen är hjältinnan i en mycket spridd folksaga om en ung flicka, som behandlas hårt av sin styvmor och sina högfärdiga styvsystrar, och tvingas arbeta som piga för dessa. Hon förvisas till köket, men vinner slutligen genom skönhet och dygd samt vissa inslag av trolldom en kungasons kärlek.

De flesta tror att det är Disney som är skaparen bakom berättelsen av Askungen, men i själva verket är sagan över 2 000 år gammal. Däremot var det Disney som för första gången filmatiserade sagan, som snabbt blev en stor succé – och är än idag! Här är tio fakta om Askungen som antagligen kommer att få dig till att höja på ögonbrynen!

Disney var inte först med berättelsen…

Motivet för sagan återfinns så tidigt som under det första århundradet före Kristus, i en berättelse av greken Strabo. Där heter flickan Rhodopis och lever i farao Amasis Egypten. En snarlik saga finns också i en berättelse av kinesen Tuan Cheng-Shih från 800-talet e.Kr. Gemensamt för dem är en märkvärdig sko eller sandal som hamnar hos kungen, faraon eller kejsaren, varpå denne börjar leta efter skons ägare.

Räddade upp hela Disney…

Innan Walt Disney Company släppte filmen var det nära att företaget stängde dörrarna för filmproduktion för gott på grund av en krisande ekonomi. Men den animerade filmen från 1950 räddade upp företagets fortsatta verksamhet och filmatiseringar kunde på så vis fortsätta.

Finns även som nordisk utgåva…

I äldre nordiska folksagevarianter är askungen oftast en pojke i stället, och kallas askeladden, askepjäsken, askefisen eller askepåten. De här varianterna har ofta ett dråpligare motiv, askepåten överträffar oftast med list sina styvbröder. Askepåtsvarianter av sagan finns utgivna av bland annat Nils Gabriel Djurklou.

Provspelade utan sin vetskap…

Ilene Woods fick göra röstskådespeleriet för Askungen utan att ens veta att hon hade provspelat. Hennes vänner, låtskrivarna Mack David och Jerry Livingston (del av trion, tillsammans med Al Hoffman, som gjort alla låtar till filmen) fick henne till att sjunga in demoinspelningar för filmens sånger, utan att hon ens visste vad det var som hon sjöng för. De skickade sedan in hennes demos till Walt Disney, som gillade hennes röst så mycket att de valde Illene Woods i huvudrollen utan att ge henne en formell audition.

Röstskådespelaren för Prince Charming stod aldrig för sångerna…

William Phipps stod för rösten till Prince Charming. Hans sångröst däremot kom från Mike Douglas, som senare också kom att bli värd för en TV-sänd talkshow.

10 fakta du antagligen inte visste om Lady och Lufsen

10 fakta du antagligen inte visste om Lady och Lufsen

Lady och Lufsen (med originaltiteln: Lady and the Tramp) är en amerikansk animerad film från 1955, producerad av Walt Disney Productions och delvis baserad på novellen "Happy Dan, the whistling dog", skriven av Ward Greene. Filmen anses av många att vara en av de...