2
2 poäng

Askungen är hjältinnan i en mycket spridd folksaga om en ung flicka, som behandlas hårt av sin styvmor och sina högfärdiga styvsystrar, och tvingas arbeta som piga för dessa. Hon förvisas till köket, men vinner slutligen genom skönhet och dygd samt vissa inslag av trolldom en kungasons kärlek.

De flesta tror att det är Walt Disney som är skaparen bakom berättelsen av Askungen, men i själva verket är sagan över 2 000 år gammal. Däremot var det Disney som för första gången filmatiserade sagan, som snabbt blev en stor succé – och är än idag! Här är tio fakta om Askungen som antagligen kommer att få dig till att höja på ögonbrynen!

Walt Disney var inte först med berättelsen…

Motivet för sagan återfinns så tidigt som under det första århundradet före Kristus, i en berättelse av greken Strabo. Där heter flickan Rhodopis och lever i farao Amasis Egypten. En snarlik saga finns också i en berättelse av kinesen Tuan Cheng-Shih från 800-talet e.Kr. Gemensamt för dem är en märkvärdig sko eller sandal som hamnar hos kungen, faraon eller kejsaren, varpå denne börjar leta efter skons ägare.

Askungen räddade upp hela Walt Disney…

Innan Walt Disney Company släppte filmen var det nära att företaget stängde dörrarna för filmproduktion för gott på grund av en krisande ekonomi. Men den animerade filmen från 1950 räddade upp företagets fortsatta verksamhet och filmatiseringar kunde på så vis fortsätta.

Finns även som nordisk utgåva…

I äldre nordiska folksagevarianter är askungen oftast en pojke i stället, och kallas askeladden, askepjäsken, askefisen eller askepåten. De här varianterna har ofta ett dråpligare motiv, askepåten överträffar oftast med list sina styvbröder. Askepåtsvarianter av sagan finns utgivna av bland annat Nils Gabriel Djurklou.

Provspelade utan sin vetskap…

Ilene Woods fick göra röstskådespeleriet för Askungen utan att ens veta att hon hade provspelat. Hennes vänner, låtskrivarna Mack David och Jerry Livingston (del av trion, tillsammans med Al Hoffman, som gjort alla låtar till filmen) fick henne till att sjunga in demoinspelningar för filmens sånger, utan att hon ens visste vad det var som hon sjöng för. De skickade sedan in hennes demos till Walt Disney, som gillade hennes röst så mycket att de valde Illene Woodshuvudrollen utan att ge henne en formell audition.

Röstskådespelaren för Prince Charming stod aldrig för sångerna…

William Phipps stod för rösten till Prince Charming. Hans sångröst däremot kom från Mike Douglas, som senare också kom att bli värd för en TV-sänd talkshow.

En riktig veteran gjorde rösterna för Jag, Gus och Bruno…

Veteranröstskådespelaren hos Disney som gjort sig känd för att vara en riktig ljudeffektskonstnärJimmy MacDonald, gjorde också rösten för Musse Pigg i över 30 års tid (förutom Walt Disney själv var MacDonald den första som gjorde rösten för Musse Pigg). Även i Askungen medverkade han genom att göra rösterna för mössen Jaq och Gus, och även hunden Bruno.

Flera sekvenser skrotades…

Flera sekvenser var med i en tidig version av filmen, men som inte lyckades komma med i slutversionen. I en annan sekvens föreställer sig Askungen sig själv som en armé av identiska unga kvinnor som försöker att avsluta sina sysslor så att hon kan delta i balen. I scenen skulle hon sjunga ”Cinderella Work Song” Både sekvensen och låten skrotades, men titeln ändrades till ”The Work Song”, som du säkert känner till, när mössen och de andra djuren hjälper till med att skapa hennes klänning.

Skulle från början ha fått ett helt annat slut…

Slutet skulle egentligen ha sett annorlunda ut i filmen gentemot hur det faktiskt blev. Till en början var det tänkt att storhertigen skulle ta henne till slottet efter att ha provat skon på henne, och föra henne till prinsen. Där skulle prinsen bli förvånad, men inte besviken, över att hon i själva verket var en hushållerska och inte en prinsessa. Den goda fen skulle då dyka upp och återställa Askungen till samma utseende som hon hade under balnatten. I slutändan valde dock Walt Disney att istället gå på det slut vi känner igen, då det här ansågs vara för långt.

Första gången professionella låtskrivare hyrdes in…

När Disney anställde DavidLivingston, och Hoffman som låtskrivare var det också första gången i historian som företaget hyrde in professionella låtskrivare som inte redan var anställda av studion.

En lyckad affär för Disney…

Filmen kostade över tre miljoner dollar att tillverka, vilket var en hiskelig hög summa på 50-talet. Under årens gång har filmen spelat in över 85 000 000 dollar, ej räknat med inflationen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
2
win