2
2 poäng

Walt Disney grundades av mannen med samma namn, som föddes 1901 och dog år 1966. Idag producerar Disney filmer och serier på löpande band, men under årens gång har företaget lyckats skapa en stor drös av karaktärer som spelat en stor roll i mångas barndom – och kanske gör än idag. Antalet Oscars som de totalt vunnit för sina filmer börjar bli oräkneligt. Här är tio överraskande punkter som du bör känna till om företaget som får barn och vuxna att skratta världen över!

Står för tre av de fem största ekonomiska flopparna någonsin…

Tre av de fem största filmerna som ekonomiskt floppat (Milo mot Mars (2011), The Lone Ranger (2013) och John Carter (2012)) i Walt Disneys historia har producerats av Disney för en total förlust av 366 000 000 dollar. Det lär ha svidit.

Disneyrenässansen…

Alla de Disneyfilmer som producerades under 1990-talet är från en period som kallas för ”Disneyrenässansen”, och ansågs ha börjat med Den Lilla Sjöjungfrun (1989), och avslutades med Tarzan (1999), där Disney tjänade totalt 3,9 miljarder dollar världen över. Det är kul när det går bra för andra, eller hur är det man brukar säga?

Antagligen den bästa julklappen…

Grundaren för Walt Disney, som givetvis också som bekant heter Walt Disney, gav sin städerska aktier i företaget varje år i form av julklappar. Städerskan gick minst sagt bort som miljonär när tiden var inne för henne.

Snacka om diskretion…

En film med titeln Escape from Tomorrow (2013) spelades in helt och hållet på Disney World, utan att Disney ens visste om det. Skådespelarna fick läsa sina manus med hjälp av mobiltelefoner för att hålla sig diskreta. Men visst tusan lyckades man!

Tillåter ingen extern reklam…

Disney Channel accepterar inte någon annons som inte tillhör företaget eller dess dotterbolag. Den enda reklam som det sänds för är sina egna föreställningar och produkter.

Författaren grät genom hela sin egna filmatisering…

Författaren P.L. Travers bakom Mary Poppins (1964) hatade filmatiseringen av sin bok så mycket att hon tillbringade större delen av premiären gråtande och vägrade att låta Disney röra resten av serien.

En av världens största fyrverkerikonsument…

Walt Disney World är den största konsumenten av fyrverkerier i hela USA. Parken avfyrar också sina fyrverkerier med komprimerad luft i stället för krut. Detta för att minska röken och få bättre höjd och tajming på raketerna.

De kortväxta som inte var nöjda med sin betalning…

Disney anlitade elva kortvuxna på premiären av Pinocchio (1940) för att klä upp sig som karaktärer från filmen och hälsa barnen välkomna. Dvärgarnas betalning bestod av mat och vin för dagen. Detta uppskattades inte och på eftermiddagen fanns det elva nakna kortvuxna män, som sprang runt skrikande bland publiken.

Slutet ändrades i Lejonkungen

Det finns faktiskt ett alternativt slut till Lejonkungen (1994), där Scar besegrar Simba genom att kasta honom från klippan mot hans död. Därefter uppstår en brand, och Scar skrattar maniskt medan han brinner till döds. Slutet kanske du inte känner igen? Tänkte väl det, för Disney ansåg nämligen det här slutet ”alltför mörk” för en Disney-film.

Gjorde allt för att imponera på Robin Williams…

Walt Disney var så angelägna om att Robin Williams skulle göra rösten för anden i filmen Aladdin (1994) att de gjorde en scen med anden och en av Robin Williams tidigare skådespeleri. Herr Williams blev så imponerad att han omedelbart accepterade rollen.

Den låga lönen som till slut lönade sig…

Robin Williams fick bara 75 000 dollar för sin medverkan i Aladdin (1994). ”Bara?!”, kanske du tänker, men med tanke på att filmen drog in över 200 000 000 dollar kan det tyckas snålt. Williams fick dock en äkta Picasso-tavla av Disney för att visa sin uppskattning. Alla var nog nöjda i slutändan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win