1
1 poäng

Emoji, eller ”emotikon” på svenska, är ideogram eller smileys som används i japanska elektroniska meddelanden och på webbsidor, vars användande har börjat sprida sig över resten av världen. Ordet skrivs på japanska med tre kanji-tecken som betyder ”bild”. Den första emojin skapades 1998 eller 1999 av Shigetaka Kurita, och idag är nästan samtliga smarttelefoner utrustade i grunden med de spännande och roliga småbilderna. Här är dock tio fakta som du säkerligen inte kände till om emoji!

Över 1 000 officiellt godkända emojis…

Idag finns det totalt 1 085 officiellt godkända emojis som du kan dela med dig utav till dina vänner (8 september 2016). Småbilderna innehåller allt från gamla disketter och kaktusar till ballonger, katter och en hel uppsjö av olika smilegubbar som uttrycker sig olika. Det utvecklas dock ständigt nya emojis. Så om du läser denna artikeln om några år kan vi nästan garantera att siffran vi angett för officiellt godkända emojis inte stämmer överens med verkligheten alls!

Snart kan du ha ett eget emoji-tangentbord…

Ett tangentbord med emoji-tangenter är under utveckling av det amerikanska företaget Disk Cactus. Samtliga knappar på tangentbordet är utrustade med en emojis, som du enkelt skiftar till med din Caps Lock-knapp. Något lanseringsdatum är ännu inte satt, men gissningsvis längtar en hel drös efter den bärbara datorn med det speciella tangentbordet!

Används mer av kvinnor…

Emojis är avsevärt populärare hos den kvinnliga målgruppen än vad det är hos den manliga. Cirka 78% av damerna använder sig utav emojis på en daglig basis, jämfört med männen, där bara cirka 60% använder dem dagligen.

Dryga hälften hade använt sig utav det…

År 2015 hade uppskattningsvis cirka 48,9% av alla internetanvändare under 50 år vid minst ett tillfälle använt sig utav en emoji.

Smittar av sig till både yngre och äldre…

Den största målgrupp som använder sig utav emojis är mellan 25-29 år. På senare tid har målgruppen dock börjat att expandera, både nedåt och uppåt i åldrar.

Blev snabbt ett officiellt ord…

Genombrottet för emojis kom år 2012, och redan året därpå, i augusti 2013, fanns ordet ”emoji” med i Oxford Dictionaries, vilket innebär att det samtidigt klassades som ett riktigt ord. Samma år lades ytterligare nio ord till i Oxford Dictionaries som kan relateras till internet; allt från ”GIF” (bildformatet) och ”selfie” till ”facepalm” och ”TBH” (to be honest (”för att vara ärlig” på svenska)).

Populärast på Instagram…

Nästan hälften av alla kommentarer som totalt har skrivits på det sociala medlet Instagram innehåller minst en emoji.

Twitter vinner ”företagskampen”…

Hela 59% av inläggen hos de 500 största varumärkena på Twitter använde sig utav minst en emoji när de skrev en tweet. På Facebook såg det hela dock lite mer annorlunda ut, där skrev endast cirka 40% meddelanden innehållande emojis hos de 500 största varumärkena.

En årlig ökning på 775%…

Årligen ökar användandet av emojis i meddelanden och texter världen över med cirka 775%.

Detta är den vanligaste emojin…

Den emoji som är populärast av dem alla är den som antyder på ett gapskratt (”Tears of joy” (se bild över)), som används nästan dubbelt så mycket som den näst mest populäraste, som är ett hjärta. Den vanliga smilegubben ligger bara på en sjätte plats.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win