1
1 poäng

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på Lånen.se för att hitta det som passar bäst för just dig. Här är tio fakta om företagslån som du kanske inte kände till!

Du behöver inte ha ett aktiebolag för att få ett företagslån…

Många tror att du måste ha ett aktiebolag för att kunna ta ett företagslån men faktum är att det går precis lika bra med en enskild firmahandels-, eller kommanditbolag. Tänk bara på att för dessa företagsformer är du alltid betalningsskyldig för företagets åtagande – kan företaget inte betala lånet måste du betala med dina privata pengar.

Företaget behöver inte ha några säkerheter…

Det är inte företagets tillgångar som styr om du får låna. Dagens företagslån är anpassade för de moderna småföretagen som oftast hyr sin lokal och inte har några större tillgångar av värde som kan användas som pant. Istället baseras lånet på företagets omsättning.

Företagets ägare måste oftast gå i personlig borgen…

De flesta långivare kräver dock en annan form av säkerhet, nämligen att ägaren går i borgen för lånet. Detta innebär att ägaren blir betalningsskyldig om företaget går i konkurs eller av annan anledning inte kan betala. Det är bara om du har ett aktiebolag som du måste gå i borgen. Har du en enskild firma eller annan företagsform är du redan personligt betalningsskyldig.

Ansökningsprocessen är digital och går på ett par minuter…

Många tror fortfarande att ett företagslån kräver ett besök på banken där bokslut och affärsplaner gås igenom. Idag sker tvärtom de flesta ansökningar helt digitalt med BankID och går på ett par minuter. Ofta får du svar redan samma dag och pengarna utbetalda senast dagen efter.

Många företagslån baseras på ditt framtida kassaflöde…

Att du knappt har någon deklarerad inkomst i ditt företag behöver inte vara ett problem. Många företagslån baseras på företagets omsättning just nu och det framtida kassaflödet. Detta räknar långivaren ut efter att du delat till exempel kontohistorik eller kortförsäljningsdata med dem. Därför är det enkelt att få lån även med ett nystartat bolag förutsatt att försäljningen har kommit igång.

Företagslån har en löptid på upp till fem år…

Förut var löptiden på företagslån begränsad men nu erbjuder flera aktörer lån med upp till fem års löptid. Dock är det bara de bolag med högre kreditvärdighet; det vill säga de som funnits länge, har en stabil omsättning och bra betalningshistorik, som kan få dessa längre löptider.

Lånebeloppet beror på företagets storlek…

Det finns idag långivare som erbjuder upp till 30 miljoner kronor i lån. Hur mycket just ditt företag kan få låna avgörs dock av företagets storlek. Långivaren gör en bedömning på hur mycket du kan klara av att betala per månad och sätter därefter ett maxbelopp. Lånets löptid och företagets kreditvärdighet påverkar också.

Du kan låna utan UC…

När du ansöker om företagslån tar långivaren alltid en kreditupplysning på företaget. Ska du gå i borgen görs en kreditupplysning även på dig som privatperson. De flesta långivare som ger ut företagslån (exklusive de stora bankerna) använder dock inte UC vilket gör att din privata kreditvärdighet inte försämras.

Att företaget har betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem…

De flesta långivare beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Om företaget får låna, vilket belopp och till vilken ränta avgörs av helhetsbilden. Förutom företagets betalningshistorik (hur många betalningsanmärkningar, till vem och vilka belopp) påverkar omsättningen, företagets lönsamhet samt hur länge det funnits.

Du kan inte använda företagslånet för privata utgifter…

Företagets ekonomi ska hållas åtskild från din privata och du får enligt lag bara använda företagslånet till investeringar och utgifter i ditt företag. Enligt lagen om penningtvätt måste du uppge syftet med lånet när du lånar och pengarna måste betalas ut till företagets konto, inte till ditt eget.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win