1
1 point

Alla vill vi alltid ha mer av det. Få har för mycket, många har för lite. Pengar styr – och har gjort sedan hundratals år tillbaka – våra liv mer än vad vi vågar erkänna för oss själva. Här är tio lite mer avslappnande fakta som du antagligen inte visste om pengar dock.

”Kan innehålla spår av kokain”…

90% av alla amerikanska endollarsedlar innehåller spår av kokain. Detta på grund av att man ofta rullar ihop en sedel i brist på annat när man ska bruka drogen.

USA:s enorma statsskuld…

Den amerikanska statsskulden är tio gånger större än vad landet har dollarsedlar i omlopp – världen över. Det är med andra ord en hel del.

Så gamla är sedlarna…

Valuta är inget nytt direkt. Men till en början användes bara mynt, oftast gjorda i guld eller koppar. Däremot skapades den första sedeln i Kina för redan cirka 1 400 år tillbaka.

Här kunde du hitta dollarsedeln med flest nollor på…

I Zimbabwe fanns en gång en 100 miljarder dollar-sedel, men den var knappt värd papperet den trycktes på på grund av hyperinflationen.

Skuldtyngd befolkning…

Om du har en tiodollarsedel i jackfickan och är helt skuldlös innebär det teoretiskt sett att du är rikare än 25% av den amerikanska befolkningen.

Kostar mer att producera än värdet i sig…

En amerikansk cent kostar 2,4 cent att producera. Snacka om årliga brakförluster.

Visst kan man kan köpa lycka…

Enligt studier är vägen till lycka att spendera pengarna på upplevelser istället för materiella ting. Det kanske är något vi västerlänningar skulle se över och sträva mer efter.

Fattigdom går absolut att komma till bukt med…

Det finns cirka 75 miljarder amerikanska dollar i omlopp. Skulle dessa pengar fördelas lika mellan alla människor skulle vi ha lite under 11 000 dollar vardera.

Världens dyraste bygge…

Den internationella rymdstationen (ISS) är det dyraste som någonsin har skapats på jorden. Och ironiskt nog befinner den sig i efterhand inte ens på vår planet. Cirka 1 350 miljarder svenska kronor har bygget kostat.

Så kom kreditkortet till…

Det första kreditkortet skapades av en man som ville slippa skämmas när han beställt mat på restaurang men hade glömt plånboken hemma.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win