1
1 poäng

Vi i Sverige glömmer nog aldrig det gatuupplopp som ägde rum i Göteborg 2001 i samband med EU-toppmötet. Men det är inte det enda upplopp som ägt rum, givetvis. Här är tio fakta du absolut måste veta om upplopp som skett världen över för att kunna vara med i diskussionerna.

Tog saken i egna händer under upplopp…

Under Rodney King-upploppen 1992 i Los Angeles i USA var de koreanska butiksägarna så rädda för att polisen inte skulle komma till undsättning att de på egen hand valde att gå samman på hustaken beväpnade. Hur många som kom till skada under dåvarande upplopp är okänt, men Korea Town räddades åtminstone från plundring.

Man kan bli arg för mycket…

Den 15:e september 1922 blev det upplopp i New York City över om det var socialt acceptabelt att bära stråhatt eller inte. Upploppet varade i hela åtta dagar och ledde till flera gripanden. Det obscena och berömda upploppet fick namnet ”The Straw Hat Riot”. En bild på en stråhatt – som orsakade ett åtta dagar långt upplopp – finner du nedanför. [källa]

Desperation har inga gränser…

År 2006 blev de ungerska demonstranterna så desperata att de stal en 50-årig sovjetisk T-34 pansarvagn – som var en del av en utomhusmemorial – och körde rakt mot kravallpolisen.

Stök och bråk på grund av klädstil…

Under 2008 blev kravallpolisen i Mexico City inkallad för att försvara en grupp emos mot en serie anti-emos-upplopp som svepte över landet.

Arga idrottsfans är inget nytt…

Redan år 532 E.Kr. uppstod en konflikt mellan två idrottsklubbars fans, vilket resulterade i ett storbråk som krävde 30 000 liv och där halva Konstantinople blev förstört.

Vann självständighet mot sin vilja…

Singapore varade i mindre än två år som en stat till Malaysia innan rasistiska upplopp påtvingade en separation. Singapore är det enda land som har vunnit självständighet mot sin vilja.

Åter igen; sport kan skapa vrede…

Tro det eller ej, men det har faktiskt varit upplopp även i Nordkorea, så sent som år 2005. Tusentals rasande nordkoreaner slöt i upplopp efter att deras fotbollslandslag besegrades av Iran i en VM-kvalifikationsmatch.

Glass skapar alltid fred…

Alla älskar vi glass. Under ett gatuupplopp i Nordirland år 2010 fick allt ett lyckligt slut då en modig polis valde att spela upp glassmelodin om och om igen från glassbilen.

Händer bara i Ryssland…

1 389 människor miste livet 1896 i Ryssland vid kröningen av tsar Nikolaj II (bilden nedanför) på grund av ett upplopp som orsakats av ett rykte om att arrangörerna hade fått slut på gratis öl och pretzels. Bara i Ryssland.

Startade upplopp av misstag…

Fred Durst startade av misstag ett upplopp under Woodstock 1999 med låten ”Break Stuff”. Plywood slets bort från väggarna, bränder startades och kvinnor våldtogs. Det var inte riktigt herr Durst tanke med sitt framträdande.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win