Vi i Sverige glömmer nog aldrig det gatuupploppet som ägde rum i Göteborg 2001 i samband med EU-toppmötet. Men det är inte det enda upplopp som ägt rum, givetvis. Här är tio fakta du absolut måste veta om upplopp för att kunna vara med i diskussionerna.

Tog saken i egna händer…

Under Rodney King-upploppen 1992 i Los Angeles var de koreanska butiksägarna så rädda för att polisen inte skulle komma till undsättning att de på egen hand valde att gå samman på hustaken beväpnade. Hur många som kom till skada är okänt, men Korea Town räddades åtminstone från plundring.

Man kan bli arg för mycket…

Den 15:e september 1922 blev det upplopp i New York över om det var socialt acceptabelt att bära stråhatt eller inte. Upploppet varade i hela åtta dagar och ledde till flera gripanden.

Desperation har inga gränser…

År 2006 blev de ungerska demonstranterna så desperata att de stal en 50-årig sovjetisk T-34 pansarvagn – som var en del av en utomhusmemorial – och körde rakt mot kravallpolisen.

Upplopp på grund av klädstil…

Under 2008 blev kravallpolisen i Mexico City inkallad för att försvara en grupp emos mot en serie anti-emos-upplopp som svepte över landet.

Arga idrottsfans är inget nytt…

Redan år 532 uppstod en konflikt mellan två idrottsklubbars fans, vilket resulterade i ett upplopp som krävde 30 000 liv och där halva Konstantinople blev förstört.