1
1 point

I skymningen när himlen blir en duk för sprakande färger och knallande ljus, väcks en känsla av förundran och glädje. Fyrverkerier, dessa lysande konstverk av krut och kreativitet, har fascinerat mänskligheten i århundraden. Denna artikel utforskar den explosiva världen av fyrverkerier, avslöjar deras historia, vetenskapen bakom deras skönhet och de kulturella ögonblick då de lyfter oss till stjärnorna. Gör dig redo för en resa in i den magiska atmosfären av färgsprakande himlakonst med tio fakta som du antagligen inte kände till om denna vackra eldkonst sedan tidigare!

Fyrverkerier är inget nytt direkt…

Den tidigaste dokumentation av fyrverkerier går hela 2 000 år tillbaka, och har sitt ursprung från Kina. Det kanske förklarar varför Kina är världens största exportör av fyrverkerier, då hela 90% av världens alla raketer kommer därifrån.

Brändes av i England under 1400-talet…

De första fyrverkerierna i England avfyrades redan år 1486, på Kung VII:s bröllop. Man tror dock att det var den italienska Marco Polo som tog med sig fyrverkerier till Europa från Kina redan runt år 1295.

Därför drömmer du om det…

Att drömma om fyrverkerier innebär att du gillar att vara i centrum och få uppmärksamhet. Det symboliserar även entusiasm och upprymdhet.

Portugal innehar flertalet rekord…

Den största raket som någonsin tillverkats vägde 13 kg och producerades och avfyrades i Portugal. Landet innehar även fler rekord, då en kombination av fyrverkerier på 66 326 styck sköts upp på en och samma gång under en föreställning.

Hälften av alla som skadas är under 16 år…

Sverige har vi 18-årsgräns på att köpa och avfyra fyrverkerier, trots detta drabbas så gott som hälften av alla fyrverkeri-relaterade skador barn under 16 år.

Så det är dit man ska ta sig…?

Europas största fyrverkeriföreställning sker årligen i Edinburgh, Skottland. Då skjuts cirka en miljon raketer upp inom loppet av bara en timma. [källa]

Bestod till en början bara av två färger…

Till en början bestod fyrverkerier bara av orange och vitt, men på senare år, runt 1830, lyckades man blanda olika salter och kunde på så vis skapa fler färger. Blå är den svåraste och mest kostsamma färgen att producera.

Disney World och deras föreställningar…

Att associera Disney World med pampiga fyrverkerier gör nog de flesta. Och det kanske inte är så konstigt då nöjesparken är USA:s största fyrverkerikonsument. Varje kväll är det nämligen föreställningar, som lockar allt från barnfamiljer till raketentusiaster.

Miljövänligare pjäser under utveckling…

Oroa dig inte för miljön, forskare håller på att utveckla mer miljövänliga raketpjäser. Detta med hjälp av att byta ut klor mot jod. Den amerikanska forskargruppen fann att natrium och kaliumperjodat är både säkra och effektiva oxidationsmedel. Samma grupp fann också en stor framgång med att ersätta barium med bor. Det kanske vore effektivt med fyrverkerier som också gick och slängde sig i soptunnorna automatiskt efter att de har avfyrats, så det slipper att se ut som en stor soptipp efter varje nyårsafton?

Skrämmer slag på djur…

Det är inte bara katter och hundar som är livrädda för denna typen av pyroteknik och eldkonst. Även fåglar kan bli så rädda att de blir desorienterade och flyger rakt in i saker och på så vis kan skada sig allvarligt.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win