Nytt år och nya möjligheter, som man så fint brukar säga. Idag vaknar antagligen en avsevärt stor procent upp med världens baksmälla i form av illamående och huvudvärk. Men vad gör det när man förhoppningsvis åt och drack gott och fick avnjuta nyårsraketerna. Här är tio fakta som du antagligen inte hade en susning om när det kommer till fyrverkerier.

Inget nytt direkt…

Den tidigaste dokumentation av fyrverkerier går hela 2 000 år tillbaka, och har sitt ursprung från Kina. Det kanske förklarar varför Kina är världens största exportör av fyrverkerier, då hela 90% av världens alla raketer kommer därifrån.

Brändes av i England under 1400-talet…

De första fyrverkerierna i England avfyrades redan år 1486, på Kung VII:s bröllop. Man tror dock att det var den italienska Marco Polo som tog med sig fyrverkerier till Europa från Kina redan runt år 1295.

Därför drömmer du om det…

Att drömma om fyrverkerier innebär att du gillar att vara i centrum och få uppmärksamhet. Det symboliserar även entusiasm och upprymdhet.

Portugal innehar flertalet rekord…

Den största raket som någonsin tillverkats vägde 13 kg och producerades och avfyrades i Portugal. Landet innehar även fler rekord, då en kombination av fyrverkerier på 66 326 styck sköts upp på en och samma gång under en föreställning.

Hälften av alla som skadas är under 16 år…

I Sverige har vi 18-årsgräns på att köpa och avfyra fyrverkerier, trots detta drabbas så gott som hälften av alla fyrverkeri-relaterade skador barn under 16 år.