1
1 point

Frihetsgudinnan var en gåva från Frankrike till USA, och det ett minst sagt välbesökt landmärke för landet. Med tiden som gått har Frihetsgudinnan dock ljusnat i färgen, då den från första början var mer åt det röda/bruna hållet. Nog om detta, nedan följer lite mer intressant fakta som du bör veta innan du tar dig en titt på Frihetsgudinnan på andra sidan Atlanten.

Eiffeltornets skapare hjälpte till…

Gustave Eiffel, mannen som designade Eiffeltornet, hade även ett finger med i designen av Frihetsgudinnan. Snacka om att vara delaktig i två enorma landmärken.

Lockar miljontals turister…

Varje år besöker cirka 3,2 miljoner turister från världens alla hörn Frihetsgudinnan i USA. Det är med andra ord ett av landets största turistobjekt.

Genomtänkt design…

De sju ”spikarna” från hatten ska symbolisera de sju världshaven och jordens sju kontinenter.

Byttes ut till äkta guld…

Originalfacklan som hon håller i högra handen ersattes år 1984 till en likadan fast guldklädd i 24 karat. Med andra ord fick damen sig en ordentlig uppoffring. 

Finns ett litet hus på ön…

Förr bodde det faktiskt en familj i ett litet hus på Liberty Island, den lilla ö som Frihetsgudinnan är belägen på. För längesedan var det monumentets fastighetsskötare som bodde där.

Så stora fötter har hon…

Frihetsgudinnan bär en stor sko av storlek 879, vilket skulle kräva en fot med en längd på över 30 meter! Tyvärr är det inte möjligt att testa skons bekvämlighet.

Väldigt utsatt för åskoväder…

Cirka 600 blixtrar träffar Frihetsgudinnan årligen. När detta sker vill man nog helst inte sitta på toppen av statyn. Vi får tacka gudarna över åskledare.

Var tänkt att vara fyr från början…

Från första början var Frihetsgudinnan tänkt att bli konstruerad i syfte att användas som en fyr. När de mitt i konstruktionen kom på att det aldrig skulle fungera blev det istället en gigantisk staty.

Skulptörens mamma stod modell…

Frihetsgudinnans ansikte sägs vara skulpturen Frédéric Auguste Bartholdis mamma som stod modell. 

Känd kopia i Las Vegas…

Bilden av Frihetsgudinnan som pryder det officiella frimärket från USA är i själva verket en bild av en kopia av statyn som står i Las Vegas.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win