1
1 poäng

Ordet elektricitet härstammar från det grekiska ordet ”ēlektron”, som betyder bärnsten (elektron). Ordet myntades av britten William Gilbert år 1600 vid hans experiment med statisk elektricitet. Sedan dess har allt gått i en rasande fart, och idag kan vi ta fram elektricitet med hjälp av vatten, vind och en hel drös andra finurliga sätt. Här är tio fakta som du bör känna till om det som vi idag tar så givet och mer eller mindre styr våra liv.

Introducerade elektricitet för att utöva dödsstraff…

Elektriciteten introducerades i Etiopien under 1896 efter att kejsaren Menelik II beställde två nyuppfunna elektriska stolar, som skulle användas till dödsdömda. Det tog inte lång tid innan kejsaren upptäckte att de var ganska värdelösa utan elektricitet.

Vågade experiment under 1700-talet…

År 1746 genomförde Jean-Antoine Nollet ett experiment där 200 munkar bildade en cirkel (på 1,6 km i omkrets) och var ihopkopplade med järntråd. Han lät elektricitet passera genom dem och upptäckte att samtliga munkar fick en stöt samtidigt. Han drog då slutsatsen att hastigheten på elektricitet var mycket hög.

Mer miljövänligt och vinstgivande…

År 1963 köpte Quebecs regeringen i Kanada ut alla privatägda elkraftbolag och nationaliserade elen. Idag är 96% av Quebecs elektricitet från vattenkraft, och det har ett av det billigaste elpriset i Nordamerika, samtidigt som de tjänar miljarder i intäkter. Det låter kort och gott som något alla vinner på.

Så mycket drar mikrovågsugnens klocka…

Den lilla digitala klockan på en mikrovågsugn drar totalt mer el under sin livstid än vad det gör att faktiskt värma din mat – förutsatt att mikrovågsugnen används under en normalförbrukning.

Så kan det gå när man har otur…

År 2005 bar en australisk man en nylonjacka tillsammans med en ullskjorta. Det hela resulterade i att han råkade bygga upp 40 000 volt av statisk elektricitet, vilket gav upplopp till brända mattor, smält plast och en massiv evakuering.

Eldlågor kan leda el…

Lågor av eld leder elektricitet. Så försök med andra ord inte att döda brinnande eld med något elektriskt, är du snäll.

Var först med el – vågade inte nyttja den…

Benjamin Harrison (se bild nedanför), USA:s 23:e president, var den första presidenten med att ha elektricitet i Vita Huset. Han vågade dock aldrig röra någon strömbrytare, eftersom han var för rädd för att få en stöt. På så vis var Benjamin Harrison ingen flitig användare av Vita Husets tillgång på elektricitet.

”Volt” har fått sitt namn efter uppfinnaren Alessandro Volta…

En intressant bit historia är att benämningen ”voltage” (spänning) härstammar från Alessandro Volta, en italiensk fysiker och uppfinnare. Volta är mest känd för att ha uppfunnit den kemiska cellen, det första kända batteriet, vilket var en milstolpe för utvecklingen av elektriska kretsar. För att hedra hans bidrag till fältet namngavs enheten för elektrisk spänning efter honom. Därmed är enheten ”volt” en hyllning till Alessandro Volta och hans banbrytande arbete inom elektricitet.

En del kan tillfredsställa kvinnor, minsann!…

På 1950-talet upptäckte en forskare på amerikanska Tulane University var punkten för sexuellt tillfredsställande sitter i hjärnan. Genom att ge en kvinnlig kollega små elektriska impulser till hjärnan lyckades han med bedriften att ge henne en orgasm som varade i trettio minuter.

Så fördubblar du storleken på din svampodling hemma…

En professor i Japan upptäckte att blixtnedslag kan fördubbla storleken och mängden på svamp i naturen. Han bestämde sig för att undersöka fenomenet och kom fram till att el tillgodoser marken med ett enzym som sporrar tillväxten.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win