Frankrikes största landsmärke är utan tvekan Eiffeltornet. Orkar du ta dig upp för samtliga 1 665 trappsteg till toppen kommer du garanterat att njuta av en fantastisk utsikt över Paris stad. Här följer tio intressant fakta som kan vara roligt att veta om det gigantiska monumentet!

Stod kvar som radioantenn…

Bygget av Eiffeltornet var till en början inte tänkt att bli en permanent byggnad. Tanken var att tornet skulle rivas 1909, men då man upptäckte att byggnaden gick utmärkt att använda som radioantenn fick den stå kvar.

En riktig turistattraktion…

Eiffeltornet är det mest besökta monument av betalande gäster i hela världen. År 2011 besökte hela 6,98 miljoner betalande gäster Eiffeltornet.

Protesterade mot Hitlers statsbesök…

Under andra världskriget, när Hitler var på besök i Paris, klippte man av samtliga kablar till hissarna. Varför? Jo, för att om Hitler ville ta sig till toppen av Eiffeltornet blev han tvungen att promenera uppför samtliga trappor.

Än är nog inte sista idioten född…

En kvinna vid namn Erika La Tour Eiffel (se bild nedanför) ”gifte sig med Eiffeltornet år 2007. Självklart räknades dock inte äktenskapet som något juridiskt bindande partnerskap.

Var tänkt till Spanien…

Till en början var Eiffeltornet avsett för Barcelona, Spanien, men så blev aldrig fallet. Än idag står den kvar i Paris och lär så göra för all framtid.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...