1
1 poäng

Frankrikes största landmärke utan tvekan Eiffeltornet. Orkar du ta dig upp för samtliga 1 665 trappsteg till toppen kommer du garanterat att njuta av en fantastisk utsikt över Paris stad. Här följer tio intressant fakta som kan vara roligt att veta om det gigantiska monumentet!

Stod kvar som radioantenn…

Bygget av Eiffeltornet var till en början inte tänkt att bli en permanent byggnad. Tanken var att tornet skulle rivas 1909, men då man upptäckte att byggnaden gick utmärkt att använda som radioantenn fick den stå kvar.

En riktig turistattraktion…

Eiffeltornet är det mest besökta monument av betalande gäster i hela världen. År 2011 besökte hela 6,98 miljoner betalande gäster Eiffeltornet. Det motsvarar alltså mer än halva Sveriges befolkning.

Protesterade mot Hitlers statsbesök…

Under andra världskriget, när Adolf Hitler var på besök i Parisklippte man av samtliga kablar till hissarna. Varför? Jo, för att om Hitler ville ta sig till toppen av Eiffeltornet blev han tvungen att promenera uppför samtliga trappor.

Än är nog inte sista idioten född…

En kvinna vid namn Erika La Tour Eiffel (se bild nedanför) ”gifte sig” med Eiffeltornet år 2007. Självklart räknades dock inte äktenskapet som något juridiskt bindande partnerskap. Men ändå…

Var först tänkt att stå i Spanien…

Till en början var Eiffeltornet avsett för Barcelona i Spanien, men så blev aldrig fallet. Spanjorerna tyckte nämligen att monumentet var för fult. Än idag står den kvar i Paris och lär så göra för all framtid.

Olika hög beroende på vädret…

Eiffeltornets höjd kan aldrig fastställas helt och hållet. Anledningen är att den diffar på cirka 15 cm beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Materialet sväller och krymper nämligen beroende på kyla eller värme.

Störtade mot sin död inför storpublik…

Uppfinnaren Franz Reichelt (på bilden nedanför) dog när han hoppade från Eiffeltornet, när han skulle demonstrera sin senaste uppfinning: fallskärmen.

Heltidsanställda för lampunderhåll…

Cirka 20 000 glödlampor lyser upp Eiffeltornet varje kväll. Heltidsanställda finns med uppgift att bara underhålla och byta dessa lampor.

Finns över ett 30-tal kopior i världen…

Det finns cirka 30 olika kopior av monumentet runt om i världen i alla olika storlekar. Den kanske mest kända är placerad i kasinostaden Las Vegas, USA, som du ser på bilden nedanför.

Designern hade en privat lägenhet på toppen av tornet…

Gustave Eiffel, den franske ingenjören som designade tornet, hade en privat lägenhet på toppen av tornet. Denna lägenhet användes för att ta emot prominenta gäster och var en plats där Eiffel kunde genomföra sina vetenskapliga experiment. Tyvärr är lägenheten inte öppen för allmänheten idag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win