1
1 point

Jordbävningar uppstår när jordskorpan plötsligt rör sig, eller övre delen av manteln, också kallad litosfären. Jordbävningar har under all vår tid orsakat stora skador och problem, men farligast är när de sker under havet och på så vis skapar en tsunami, likt den ödeläggande som drabbade Thailand och närliggande kuster. Här är tio fakta som kanske inte direkt får dig till att vara mindre rädd för jordbävningar.

Så stor var den största uppmätta jordbävningen…

Den största högst uppmätta Richterskalan efter en jordbävningen någonsin var i Chile under år 1960 med en magnitud på hela 9,5.

Tiden bara rinner iväg…

År 2011 ägde en stor jordbävning rum i närheten av Japans kust som kom att påverka jordens rotationshastighet. Ett dygn är numer 1,8 mikrosekunder kortare än tidigare.

Tusentals skalv bara i Kalifornien…

Det är inte bara Japan som är rika på jordbävningar, varje år noteras cirka 10 000 skalv bara i södra Kalifornien. Turligt nog är de flesta så pass små att de inte ens går att känna.

Japan mest drabbade…

Håll i hatten om du är bosatt i Japan! Landet lider nämligen av drygt 1 500 jordbävningar – varje år! Det är ett av världens mest drabbade länder när det kommer till denna naturkatastrof. Men samma sak gäller här; majoriteten är så små att de inte ens är kännbara.

Jordbävningar kan lysa upp himlen…

Jordbävningar kan resultera i effekter som ”jordbävningsljus”, ett fenomen där himlen lyser upp under eller efter en jordbävning. Det beror på elektrisk laddning som frigörs från marken.

80% av alla skalv är inte kännbara…

Varje år mäts det upp cirka en halv miljon jordbävningar på vår jord. Cirka 100 000 av dessa går att känna, men bara ett hundratal kan leda till direkt fara för människor eller vår omgivning.

Överlevde en vecka utan mat…

När en jordbävning på cirka 8,0 i magnitud påträffades i närheten av Mexico City överlevde nästan alla nyfödda barn sju dagar utan omsorg, mänsklig kontakt eller föda när ett sjukhus kollapsade.

Vände riktning på vattnet…

En jordbävning den 16 december år 1811 gjorde att vattnet i den amerikanska floden Mississippi färdades åt motsatt håll. Som taget ur en skräckfilm.

Fick Mount Everest till att krympa…

Årligen växer Mount Everst med cirka 2 mm, men tack vare en jordbävning i Nepal år 2015 krympte berget istället med 2,5 centimeter.

Flest offer dog under 1500-talet…

Den jordbävning som orsakat flest dödsfall ägde rum i Kina så långt tillbaka som 1556. Hela 830 000 kineser miste livet på grund av jordbävningen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win