2
2 poäng

Med sina 1,4 miljarder invånare är Kina världens näst största land mätt i befolkningen, efter Indien. Då är det kanske inte så konstigt att man blivit väldigt beroende av exporthandel och en förbättrat levnadsstandard. Kina är kända för mycket, men associeras ofta med låga löner, hårda arbetspass, censur och en hård politisk riktning. Så därför kommer här istället lite intressant och spännande fakta om landet i fråga!

Äter årligen miljontals katter…

Uppskattningsvis äts cirka 4 000 000 katter årligen i Kina i form av en delikatess. Det finns även festivaler tillägnade att äta katter.

Erbjöd USA 10 miljoner kvinnor…

År 1973 erbjöd Kina 10 000 000 kinesiska kvinnor till USA för att hjälpa landet med tillökningsprobelemet. USA förkastade väntat nog erbjudandet.

Ätpinnar i miljarder…

De klassiska ätpinnarna som används av främst kineser känner vi nog så gott som alla till, men visste du att det går åt hela 45 miljarder av dem per år i Kina?

Världens största shoppingcenter står helt tomt…

Världens största shoppingcenter ligger i Dongguan, Guangdong-provinsen i Kina och heter New South China Mall. Vad som också är unikt med detta shoppingcenter är att 99% av den totala ytan står helt tom. Bara entréerna är bebyggt med affärer och snabbmatsrestauranger.

Vägrar ha flera tidszoner…

I vissa delar av landet stiger inte solen upp förrän 10:00 på morgonen. Anledningen är att Kina bara har en tidszon istället för de fem tänkta.

Piraternas land…

Cirka 78% av all mjukvara som var installerad på kinesiska datorer år 2010 bestod av illegala piratkopior.

Den berömda strumpstaden…

Ungefär var tredje socka som du har i din byrålåda kommer från Datang-distriktet i Zhuji, Kina. Området kallas passande nog numera för ”Strumpstaden”.

Byggs skyskrapor till fullo…

Ungefär var femte dag byggs en ny skyskrapa i landet. Då kanske man börjar förstå hur stort landet faktiskt är.

Kyrkor fortfarande populära…

Fler människor går till kyrkan varje söndag i Kina än vad hela Europa tillsammans gör. Det är med andra ord ett väldigt religiöst land. Och kristendomen är väldigt utbredd.

Cement i stora lass…

Kina använde under tre års tid (2011 – 2013) mer cement än vad USA har använt under hela 2000-talet. Som sagt, det byggs en hel del i Kina.

Avrättar mest av alla…

Trots att dödsstraff är ett kontroversiellt ämne, så avrättas det fyra gånger mer människor i landet än vad resten av världens alla länder gör tillsammans.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win