3
3 points

Ett nyfött spädbarn brukar ofta leda till fler nyfödda barn, just för att de är så söta smittar tankarna av att ha barn av sig. Vi människor är minst sagt en ganska imponerande varelse, uppenbarligen redan från födseln, och här är tio fakta som du antagligen inte visste om de som är lika små och oförstående som vi alla varit någon gång i livet.

Spädbarn har fler ben än vuxna…

Ett nyfött spädbarn har cirka 60 fler skelettben än en fullvuxen människa. Flera är dock ganska mjuka till en början och växer ihop under barndomen, vilket leder till att vi får färre när vi blir äldre.

Har bara blod motsvarande en kopp…

När ett barn precis har gått igenom en födsel har han eller hon motsvarande en kopp med blod i kroppen. För att ge perspektiv rymmer en kopp mellan 1,5 – 2,4 deciliter.

Så många blöjbyten får du räkna med…

Från födseln till potträningen har bebisen varit med om cirka 8 000 blöjbyten totalt. För att inte nämna de tappra föräldrarna som har hjälpt till då, så klart.

Föds i princip utan bakterier…

Att bebisar föds utan bakterier är delvis sant. Spädbarn föds med ett begränsat antal bakterier, men de utsätts omedelbart för mikrober från moderns kropp och miljön. Denna exponering bidrar till utvecklingen av deras tarmflora och immunsystem. Så, medan de inte är helt ”bakteriefria”, sker en betydande del av bakterieflorans etablering först efter födseln.

Sova kan man ändå göra när man är död…

Totalt förlorar ett föräldrapar tillsammans cirka sex månaders sömn fram till barnen blivit två år gammalt. Det hela är bara ett genomsnitt, och givetvis varierar sömnrytmen från barn till barn.

Ser dåligt vid födseln…

Ett nyfött spädbarn kan endast se i svart och vitt i ett par månader. Synen är till en början också väldigt suddig, vilket beror på att spädbarn är översynta när de föds.

Amning förhindrar Alzheimers…

Att ge ditt barn näring från bröstet genom amning hjälper samtidigt mamman att minimera risker att få Alzheimers med hela 22% har studier påvisat.

Ritualer inom kulturer…

Förhuden från nyfödda pojkar används i många kulturer inom kosmetiska behandlingar. Mysigt, va?

Förr opererade man på nyfödda bebisar utan bedövning…

Så sent som 1985 trodde man att spädbarn inte kunde känna smärta och utförde därför nödvändiga operationer helt utan bedövning.

Fler smaklökar…

Nyfödda spädbarn har upp till tre gånger fler smaklökar än vad en vuxen människa har.

Fysiska defekter ett problem i Kina…

Var 30:e sekund föds ett barn med en fysisk defekt i Kina. Många av dessa barn hamnar på barnhem eller lämnas i skogen av föräldrarna för att dö.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win