Världens mest lästa bok, bibeln, har skapat debatter och fått folk mördade världen över i över 2,000 år. Individer har en tendens att tolka texten på det sätt som passar dem bäst, och så är också tanken med bibeln. Men det har aldrig funnits en tanke att man ska döda för den text som fyller boken. Här är tio fakta du måste veta om boken som du med största sannolikhet har en kopia av i hemmet.

Stjäls hejvilt…

Bibeln är den bok som blivit mest stulen i butiker världen över – bortsett just bibliotek. Där är det Guinness Rekordbok som håller världsrekordet (ironiskt nog). Syndigt!

Därför firar de inte födelsedagar…

Jehovas vittne firar inte födelsedagar på grund av de två födelsedagar som nämns i bibeln slutar med mord. Och vem vill dö på sin födelsedag, egentligen?

Oväntat…

Kanske lite oväntat med tanke på hur mångreligiöst landet är, men Kina är den största konsumenten av bibeln i hela världen.

Inte längre störst bland tryckerier…

2011 trycktes sammanlagt 25 000 000 biblar. Detta kan jämföras med Ikeas produktkatalog som trycktes i 208 000 000 exemplar. Förr var den lilla religiösa handboken världens mest tryckta produkt, men ligger i nu i lä jämfört med många stora företag.

Världens mest översatta bok

Det finns ingen exakt siffra, men man brukar räkna med att vi talar cirka 6 000 olika språk här på jorden. Bibeln finns översatt till totalt 2 454 av dessa språk.