Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa söder om Japan. Kung-fu finns i karatens rötter, eventuellt kombinerad med andra, redan existerande inhemska kamparter. De flesta räknar Funakoshi Gichins uppvisning i Tokyo 1922 som startskottet av japansk karate. Andra väljer att se Itosu Ankō som karatens fader, eftersom Funakoshi, Motobu Chōki, Mabuni Kenwa och många andra framstående karateutövare, som bildade egna skolor, var hans elever eller elevers elever. Här är allt det viktigaste du behöver veta om just karate!

Rött istället för svart…

Traditionellt är färgen på det bästa bältet man kan få svart. Men vissa amerikanare som utövar kampsporten har istället en röd färg på bältet.

Respekt en viktig del av sporten…

Om du vill vara med i karateturneringar är det bäst att lära sig om vett och etikett innan du möter någon motståndare. Både före och efter matchen ska du buga åt din motståndare. Just respekt är en viktig del av sporten.

Den tradiotinella vita uniformen har fått konkurrens…

Uniformen kallas för ”gi”, och är enligt tradition vit. Men under senare år har det börjat att experimenteras lite med färgerna och i vissa föreningar kan man se vitblåa eller rödsvarta uniformer.

Även Elvis utövade karate…

Ed Parker (på bilden nedanför) är en känd person i amerikansk karate. Han ansågs som grundaren av den amerikanska Kenpo-karaten, som grundades under 1950-talet. En av hans mest berömda studenter var även sångaren Elvis Presley.

Enande vilja…

Det höga skriket som hörs i samband med en explosivt teknik rörelse kallas för ”kiai” och betyder på japanska ”enande vilja”.

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

Sverige, Finland, Norge, Kanada och USA hävdar alla att spelet har sitt ursprung i deras land, eftersom lokalbefolkningen hittade ett sätt att spela ishockey även när det inte var snö eller isigt ute! Så ingen är med andra ord riktigt säker på innebandyns ursprung....

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

Michael Jordan föddes den 17 februari 1963 i Brooklyn i amerikanska New York. Han är en amerikansk före detta professionell basketspelare. Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna och spelade under sin storhetstid för Chicago Bulls i NBA....

10 fakta du antagligen inte visste om tennis

10 fakta du antagligen inte visste om tennis

Tennis kommer ursprungligen från England och är så klart en racketsport. Spelet uppfanns 1873 av den brittiske majoren Walter Clopton Wingfield (1833-1912) med den gamla racketsporten "real tennis" som förebild. Spelet blev snabbt populärt och fick under 1880-talet...