1
1 point

Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa söder om Japan. Kung-fu finns i karatens rötter, eventuellt kombinerad med andra, redan existerande inhemska kamparter. De flesta räknar Funakoshi Gichins uppvisning i Tokyo 1922 som startskottet av japansk karate. Andra väljer att se Itosu Ankō som karatens fader, eftersom Funakoshi, Motobu Chōki, Mabuni Kenwa och många andra framstående karateutövare – som bildade egna skolor – var hans elever eller elevers elever. Här är allt det viktiga som du behöver veta om just karate!

Rött istället för svart…

Traditionellt är färgen på det bästa bältet man kan få svart. Men vissa amerikanare som utövar kampsporten har istället en röd färg på bältet.

Respekt en viktig del av sporten…

Om du vill vara med i karateturneringar är det bäst att lära dig om vett och etikett innan du möter någon motståndare. Både före och efter matchen ska du buga åt din motståndare. Just respekt är en viktig del av sporten.

Den traditionella vita uniformen har fått konkurrens…

Uniformen kallas för ”gi”, och är enligt tradition vitfärgad. Men under senare år har det börjat att experimenteras lite med färgerna och i vissa föreningar kan man se vitblåa eller rödsvarta uniformer.

Även Elvis utövade karate…

Ed Parker (på bilden nedanför) är en känd person i amerikansk karate. Han ansågs som grundaren av den amerikanska Kenpo-karaten, som grundades under 1950-talet. En av hans mest berömda studenter var även sångaren Elvis Presley.

Enande vilja…

Det höga skriket som hörs i samband med en explosivt teknik rörelse kallas för ”kiai” och betyder på japanska ”enande vilja”.

Huvudsyftet är inte att lära sig försvar…

Syftet med karate är att få ett bättre liv, inte att lära sig det i syfte att kunna försvara sig själv, eller för att lära sig att slåss.

Ska gynna din själ och ditt sinne…

Kampsporten ska vara bra för ditt sinne (koncentration) och din själ (känslomässig stabilitet).

Termer ska läras ihop med teknik och begrepp…

Varför tala japanska i karatedojon? Karate är inte längre ”bara japanskt”, men på grund av den internationella räckvidd som kampsporten har fått, är det praktiskt att känna till originalspråket som används i karate. Japanska karatetermer bör dock inte memoreras från en lång lista, utan bör läras tillsammans med tekniker och begrepp som man lär sig.

Karate betyder ”tom hand”…

Ordet ”Kara” i karate betyder ”tom” och ”Te” betyder ”hand”. Med andra ord: ”tom hand”. Från början hette kampsporten dock ”kanji”, vilket istället betydde ”Kina-hand”, eftersom det var kineser som utvecklade kampsporten i Japan.

Tar mellan 3-7 år att få svart bälte…

Självklart är det hela individuellt, men i snitt tar det allt mellan tre till sju år att få det svarta bältet. För somliga tar det ännu längre tid.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win