2
2 poäng

Charles Manson var en amerikansk brottsling och kultledare, mest känd för att ha grundat Manson Family, en sektliknande grupp som var ansvarig för en serie brutala mord i slutet av 1960-talet, inklusive det ökända mordet på skådespelerskan Sharon Tate och flera andra personer i hennes hem.

Manson föddes 1934 och växte upp i en dysfunktionell familj. Han tillbringade stora delar av sitt liv i fängelse för olika brott, inklusive inbrott och rån. Efter att ha släppts från fängelset 1967 lyckades Manson skapa en grupp av anhängare som han manipulerade och indoktrinerade med sina överbevisningar om ett apokalyptiskt ras- och klasskrig som han trodde var nära förestående.

Manson och hans följeslagare genomförde en serie brutala mord i Los Angeles under sommaren 1969, i ett försök att framkalla raskriget som han förutspådde. Dessa mord och deras grymhet fick stor uppmärksamhet och chock i hela landet och Manson Family blev föremål för en av de mest uppmärksammade rättegångarna i amerikansk historia.

Manson själv dömdes för sammansvärjning och mord i samband med morden och tillbringade resten av sitt liv i fängelse. Han avled 2017. Här kan du läsa tio rysliga, skrämmande och fascinerande fakta om kultledaren Charles Manson!

Charles Manson satte eld på sin skola som barn…

Enligt en intervju med Diane Sawyer berättade Charles Manson hur han satte eld på sin skola när han bara var nio år gammal. Han fick också flera gånger problem för skolk och småstölder. Även om det var brist på fosterhemsplaceringar, placerades Manson 1947, vid 13 års ålder, i Gibault School for Boys i Terre Haute, Indiana, en skola för manliga brottslingar som drevs av katolska präster. Gibault var en extremt strikt skola, där straffet för även den minsta överträdelse innefattade misshandel med antingen en träpaddel eller en läderrem. Manson rymde från Gibault och sov i skogen, under broar och varhelst han kunde hitta skydd. [källa]

Det påstås att hans mamma en gång gav bort honom för en ”kanna öl”…

När Kathleen Maddox födde Charles Manson var hon bara 16 år gammal. Hon var alkoholist och ägnade sig mest åt småbrott, som resulterade i att hon åkte in och ut ur fängelset. Maddox insåg snart nog att föräldraskap inte var något för henne.

I ett fall, medan hon var på en bar och drack, kom en servitris som komplimenterade Mansons utseende. Maddox kände av möjligheten och sa till servitrisen att hon kunde få barnet i utbyte mot en kanna öl. Servitrisen trodde först att det hela bara var ett skämt, så klart, men blev mäkta förvånad när Maddox lämnade baren utan sitt barn Charles. Det hela slutade med att Mansons farbror hämtade upp honom och förde tillbaka han till sitt hem. Charles mamma, Kathleen Maddox, ser du till vänster på bilden nedanför. Till höger är Charles som vuxen. [källa]

När Kathleen Maddox födde Charles Manson var hon bara 16 år gammal. Hon var alkoholist och ägnade sig mest åt småbrott, som resulterade i att hon åkte in och ut ur fängelset. Maddox insåg snart nog att föräldraskap inte var något för henne. 

I ett fall, medan hon var på en bar och drack, kom en servitris som komplimenterade Mansons utseende. Maddox kände av möjligheten och sa till servitrisen att hon kunde få barnet i utbyte mot en kanna öl. Servitrisen trodde först att det hela bara var ett skämt, så klart, men blev mäkta förvånad när Maddox lämnade baren utan sitt barn Charles. Det hela slutade med att Mansons farbror hämtade upp honom och förde tillbaka han till sitt hem.

Charles Manson upplevde en väldigt utmanande uppväxt…

Närhelst Charles Manson rymde från en kriminalvårdsanstalt hamnade han under broar, i skogen eller någon annanstans där han kunde hitta skydd. Medan han var på Indiana Boys School, påstås Manson ha våldtagits av andra elever under instruktioner från en av skolans personal. [källa]

Han utvecklade en udda självförsvarsteknik…

Med tanke på hur ofta Charles Manson blev överfallen och råkade ut för övergrepp utvecklade han en självförsvarstaktik. Av de många alternativ som fanns, valde han en ganska konstig – men effektiv – som kallas det ”sinnesförvirrande spelet”. Med detta skulle Manson grimasera, skrika och vifta med armarna på ett sätt som antydde att han var galen. Självförsvarstekniken visade sig dessutom vara väldigt effektiv. [källa]

Med tanke på hur ofta Charles Manson blev överfallen och råkade ut för övergrepp utvecklade han en självförsvarstaktik. Av de många alternativ som fanns, valde han en ganska konstig - men effektiv - som kallas det "sinnesförvirrande spelet". Med detta skulle Manson grimasera, skrika och vifta med armarna på ett sätt som antydde att han var galen. Självförsvarstekniken visade sig dessutom vara väldigt effektiv.

Han har dock inte alltid hetat Charles Manson…

Charles Manson fick namnet ”No Name Maddox” när han föddes, men det ändrades ganska snart. Hans mor, Kathleen Maddox, ändrade senare hans namn till ”Charles Milles Manson” när han var mycket ung. Detta namn användes under resten av hans liv och ändrades aldrig, även efter att han blev känd som en kontroversiell kultledare och brottsling. [källa]

Manson blev känd för att ha skapat familjen Manson…

Familjen Manson – eller The Manson Family – var en grupp som grundades och leddes av Charles Manson. De var inte bara en kult utan också en sorts kommunitet och en kriminell grupp. De hade ungefär 100 medlemmar och var aktiva i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

Gruppen levde ett mycket okonventionellt livsstil, med tungt droganvändande och ibland deltog i prostitution. Det är känt att många av gruppens medlemmar var kvinnor och att vissa av dem var väldigt unga, så unga som 14 år. Manson hade en stark manipulation över sina anhängare och ansågs vara en karismatisk men också farlig ledare.

Familjen Manson är mest känd för sina brutala mord, inklusive morden på skådespelerskan Sharon Tate och flera andra personer i hennes hem. Dessa mord utfördes av gruppens medlemmar på order av Manson i ett försök att utlösa ett ras- och klasskrig som han trodde var nära förestående. Dessa brott fick stor uppmärksamhet och ledde till Manson och flera av hans följeslagare att bli arresterade och dömda för morden. [källa]

Charles Manson manifesterade sig som den bibliska Jesus Kristus…

Det finns vissa rapporter och påståenden som indikerar att Charles Manson försökte framställa sig själv som en religiös eller messiansk figur, inklusive Jesus Kristus. Manson använde ofta religiösa och apokalyptiska teman i sin retorik och sin manipulation av sina anhängare. Han hävdade att han var en ”Messias” eller ”Kristus” och att han hade en övernaturlig auktoritet och insikt.

Charles Manson använde dessa religiösa och spirituella teman för att manipulera sina följare och rättfärdiga sina egna handlingar och planer, inklusive de brutala morden som hans anhängare begick på hans uppmaning. [källa]

Charles Manson manifesterade sig som den bibliska Jesus Kristus.

Han hade även en misslyckad musikkarriär…

Charles Manson hade en ambition att lyckas inom musikbranschen och försökte lansera sin egen musikkarriär. Han spelade in flera låtar och uppträdde på olika platser, men hans musik fick aldrig någon betydande kommersiell framgång.

En av Mansons låtar, ”Cease to Exist”, blev faktiskt en del av Beach Boys-albumet20/20” från 1969, men Manson fick ingen kredit för låten och blev istället listad som Dennis Wilson, en medlem av Beach Boys. Manson kände sig förrådd av detta och blev arg Beach Boys.

Mansons musikaliska talang var ganska begränsad och hans sång och gitarrspel var inte särskilt framstående enligt många som lyssnade på hans musik. Så även om han hade ambitioner och gjorde vissa insatser inom musikbranschen, var hans musikkarriär huvudsakligen misslyckad och han nådde aldrig någon betydande framgång som musiker. [källa]

Charles Manson kämpade starkt för ett ”raskrig”…

Manson hade en stark övertygelse om att ett apokalyptiskt raskrig, som han kallade ”Helter Skelter”, skulle inträffa mellan svarta och vita människor i USA. Han förespråkade att han och hans anhängare skulle starta detta krig genom att iscensätta mord och andra våldsamma handlingar som skulle verka som om de utförts av mörkhyade människor.

Manson trodde att dessa mord och den följande raskonflikten skulle leda till att de svarta människorna segrade och tog kontroll över samhället, och att han och hans följare skulle bli ledare för den svarta befolkningen. Manson trodde också att han skulle överleva kaoset och att han skulle kunna etablera en ny världsordning efter kriget. [källa]

Charles Manson hade en stark övertygelse om att ett apokalyptiskt raskrig, som han kallade "Helter Skelter", skulle inträffa mellan svarta och vita människor i USA. Han förespråkade att han och hans anhängare skulle starta detta krig genom att iscensätta mord och andra våldsamma handlingar som skulle verka som om de utförts av mörkhyade människor.

Mordet på Sharon Tate kan ha varit oavsiktligt…

Enligt Vincent Bugliosis bokHelter Skelter”, som bygger på rättegångsdokument och intervjuer med inblandade, inklusive Charles Manson själv och hans följare, var initialt målet för morden inte Sharon Tate och de andra personerna som befann sig i huset den natten.

Charles Manson hade en personlig vendetta mot Terry Melcher, en musikproducent som tidigare hade haft affärskontakter med Manson men sedan avvisat honom. Manson ville skrämma eller hämnas Melcher för att ha avvisat hans musik och sina ambitioner inom musikbranschen.

Det hus som Charles Manson pekade ut för sina anhängare att invadera och utföra morden fanns faktiskt på adressen 10050 Cielo Drive, och det var tidigare Melchers bostad. Men när Manson skickade sina följare till huset var det Sharon Tate, som var gravid och gift med filmregissören Roman Polanski, som bodde där, inte Melcher.

Så med andra ord var det ursprungliga målet för morden att skrämma eller hämnas Terry Melcher, men det var Sharon Tate och de andra personerna som råkade befinna sig i huset vid den tidpunkten då morden faktiskt utfördes. [källa]

Det finns inga uppgifter om att Charles Manson dödade någon på egen hand…

Det finns inga officiella register eller dokumentation som visar att Charles Manson personligen utförde någon av morden som han var anklagad för och senare dömdes för. Istället var Manson känd för att ha manipulerat och indoktrinerat medlemmarna i sin ”Manson Family” för att utföra brotten åt honom.

Manson övertalade och övertygade sina anhängare om att utföra brutala mord på hans uppmaning. Han skapade en atmosfär av rädsla, kontroll och fanatism inom gruppen, där medlemmarna kände sig skyldiga att följa hans order utan att tveka. Manson utnyttjade och manipulerade de sårbara och lättpåverkade medlemmarna i gruppen för att uppfylla sina egna ambitioner och hämndfantasier.

Så även om Manson var den centrala arkitekten och hjärnan bakom morden som hans anhängare utförde, finns det ingen dokumentation som visar att han själv aktivt deltog i något av morden. Han blev dock dömd för sin roll som initiativtagare och manipulatör bakom dessa brott och tillbringade resten av sitt liv i fängelse. Charles Manson dog i fängelset. Han avled den 19 november 2017 vid en ålder av 83 år. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win