1
1 poäng

Mark Zuckerberg föddes den 14 maj 1984 i White Plains i delstaten New York och är för den som inte hänger med i teknikutvecklingen medgrundare till det sociala nätverket Facebook, som idag är världens största community. Trots att han är uppvuxen med en judisk bakgrund ser han sig själv som en ateist. Som en av världens yngsta miljardärer äger han idag 28% av företaget Facebook, som vuxit under rekordhastighet sedan lanseringen 2004. Här följer tio fakta som du bör känna till om en IT-entreprenör som förändrade hela internet!

Zuckerberg är inte bara teknisk – han är även språkbegåvad…

Även om han kanske är som mest känd som grundare av Facebook och sina tekniska kunskaper, finns det även fler saker som märker ut herr Zuckerberg. Han är nämligen otroligt språkbegåvad och talar hela fem språk flytande; engelska, franska, latin, klassisk grekiska och hebreiska. Utöver detta talar och förstår han även grundläggande mandarin.

Kunde blivit dollarmiljardär redan vid 22 år…

Under år 2006 tackade Mark Zuckerberg nej till ett bud på en miljard dollar från företaget Yahoo vid en ålder av bara 22 år, och ska i en intervju senare ha sagt: ”Jag vet inte vad jag ska göra med så mycket pengar. Antagligen skulle jag bara starta en ny nätgemenskap, och ärligt talat gillar den jag redan har”. Men bara ett år tidigare, 2005, erbjöd Mark Zuckerberg MySpace att köpa hans community för endast 75 000 000 dollar. Men MySpaces VD, Chris DeWolfe, tackade dock nej till erbjudandet, vilket han med stor sannolikhet ångrar bittert idag.

Han lever som bäst utan grannar…

Man kan lugnt säga att Mark Zuckerberg värnar om sitt privatliv. Efter att ha köpt ett hus i ett fint område i Kalifornien valde han att lägga ytterligare 30 000 000 dollar på att också köpa upp sina grannars hus, just för att han skulle kunna leva så privat och skyddat som möjligt.

Appletini föll honom i smaken…

Mark hade aldrig hört talas om drinken Appletini innan han såg filmen som handlar om hans egna liv – The Social Network (2010). Nyfikenheten väcktes och han valde att testa drinken, som han älskade så mycket att han utnämnde den till Facebooks officiella drink.

Det är lätt att vara efterklok…

2004 erbjöd Mark Zuckerberg sin gamla rumskamrat på collage att hoppa av skolan och börja jobba för hans Facebook i utbyte mot aktier i företaget. Hans rumskamrat avböjde dock erbjudandet, vilket han säkerligen ångrar, då aktierna idag hade varit värda över tio miljarder dollar.

Datavetenskap var aldrig ett huvudämne…

Även om det kanske låter mest logiskt att herr Zuckerbergs huvudämne skulle vara datavetenskap var det faktiskt inte det. Hans huvudämne på universitetet Harvard var nämligen psykologi.

”I´m CEO, bitch”…

Det där med visitkort är en viktig deal för stora affärspampar, och Mark Zuckerberg är inget undantag. Hans första visitkort innehöll en stor text med ”I´m CEO, bitch. (”jag är VD, slyna.” på svenska (se bilden nedanför)). Idén med texten kom från ett möte, där Zuckerberg faktiskt ska ha uttryckt dessa orden. Det här är inte första gången Mark Zuckerberg visar sig ful i munnen.

Någon dag kanske det blir en annan färg…?

Det kanske känns som att Mark Zuckerberg ständigt vandrar runt och visar upp sig i samma gråa t-shirt dag in och dag ut? Och ja, det stämmer till en viss del. Hans garderob är nämligen full av gråa t-shirts, men inte för att han älskar färgen eller designen, utan för att han ska slippa lägga onödig tid på att bestämma vad han ska ha på sig. Tid är pengar, som man så fint brukar säga.

”Dumma jävlar”…

När herr Zuckerberg lade grunden för Facebook år 2004 skröt han för sina vänner att människor förtrodde honom med att dela privat information med sajten. I ett uttalande ska han ha kallat dessa människor ”dumma jävlar”, vilket på senare år blev en liten skandal för miljardären.

En liten tejpbit kan stoppa en otillåten gäst…

Mark tejpar över sin webbkamera på datorn, men inte för att han är mer paranoid än någon annan. Då det har blivit mer och mer vanligt att man blir smygfilmad utifrån av hackare har han valt att sätta en liten tejpbit för linsen, som gör det omöjligt att smygfilma honom. Mark Zuckerberg är dock inte den enda offentliga personen som gör detta, då även FBI:s chef, James Comey, gör samma sak.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win