Amerikanska inbördeskriget utkämpades i Nordamerika från 1861 till 1865. Som svar på valet av Abraham Lincoln som president i USA, bröt sig 11 stater i södern, hos vilka slaveri fortfarande var lagligt, ut från USA och bildade Amerikas konfedererade stater (”Sydstaterna”). De övriga 25 delstaterna (”Nordstaterna”) stödde USA:s federala regering. Efter fyra år av krig, som mestadels utkämpades på de konfedererade staternas territorium, kapitulerade konfederationen och slaveri förbjöds i hela nationen. Problemen som ledde till kriget löstes delvis i rekonstruktionseran som följde. Här följer tio fakta som du kanske inte kände till om det amerikanska inbördeskriget sedan tidigare!

Det blodigaste kriget i Amerikas historia…

Amerikanska inbördeskriget var det blodigaste kriget någonsin som har utspelat sig på amerikansk mark. Under en genomsnittlig dag under kriget dödades cirka 600 människor. Vid krigets slut hade över 618 000 människor fått sätta livet till, vilket är fler amerikaner än första världskriget, andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget tillsammans. På den tiden motsvarade dödssiffran hela 2% av den amerikanska befolkning.

Vanligare att dö av sjukdom än att bli skjuten…

Även om soldaternas gevär var det dödligaste vapnet under inbördeskriget, så var det faktiskt inte något vapen som ledde till den största dödsorsaken. Sjukdomar dödade nämligen fler soldater än något vapen. Militäranläggningar och läger blev grogrund för bland annat mässlingvattkoppor och påssjuka. Till råga på allt fick över en miljon soldater malaria.

En generation av amputationer…

Den vanligaste operationen som utfärdades på soldater under inbördeskriget var amputation. De bästa kirurgerna kunde avskilja och kassera en lem från kroppen inom loppet av bara fem minuter. Läkarna fick snabbt smeknamnet ”bensågare”, och det skedde över 60 000 partiella eller fullständiga amputationer under kriget.

Fler var fängslade än motsvarande Arkansas…

Uppskattningsvis hölls cirka 470 000 soldater som fångar under inbördeskriget. Detta var mer än hela befolkningsmängden i Arkansas på den tiden. Cirka 56 000 av dessa krigsfångar dog i fångläger.

71 års åldersskillnad mellan soldaterna…

Den yngsta soldaten i inbördeskriget var en 9-årig pojke från Mississippi, medan den äldsta var en 80-årig man från Iowa. Fler än 10 000 soldater i den federala armén var under 18 år gamla.

10 gigantiska djur som levde efter dinosaurierna

10 gigantiska djur som levde efter dinosaurierna

Trots nästan obegränsat med arkeologiska fynd världen över så vet vi människor bara en knapp bråkdel av de djur och arter som har levt innan oss. Att dinosaurier utgör ett så stort intresse för oss beror delvis på att vi funnit så många fossiler efter dem, men också...

10 fakta du antagligen inte visste om utdöda djur

10 fakta du antagligen inte visste om utdöda djur

Av alla arter som någonsin har levt under hela jordens historia har bara en bråkdel av en procent fossiliserats. Det mesta av livets historia kommer med andra ord att vara okänd för all framtid. Att vi människor också bär ansvaret för att flera olika djurarter har...

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

Övergivna platser kan vara både spännande och lite kusligt. Och vi människor har alltid haft en tendens att överge vår fasta punkt för att nå en bättre eller tryggare punkt, vilket har lett till att många städer och ställen har blivit helt övergivna - och i flera fall...