Cirka 200 000 000 spermier består i snitt en vanlig utlösning av. Varje sekund produceras cirka 1 500 nya spermier som lever i din kropp i cirka två och en halv månad innan de ska ut på äventyr! En del ser den där geggiga pölen oftare, andra mer sällan. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om just spermier.

Bara en liten del av ”kladdet” är faktiskt spermier…

Bara cirka 5-10% av en utlösning innehåller faktiskt just spermier. Resten av kladdet består av rika kroppsvätskor och en bländande samling av näringsämnen som hjälper att skydda spermierna i sin långa och mödosamma färd mot det kvinnliga ägget. Eller ja, förutsatt då att laddningen har hamnat rätt.


Spermier som är så nyttigt…!

 Sperma innehåller C-vitamin, fruktos, magnesium, fosfor, kalium, vitamin B12, zink, kväve och kalcium. Den genomsnittliga manliga laddningen sägs innehålla ungefär lika mycket protein som en äggvita från ett kycklingägg. Dessutom består det bara av cirka 20 kalorier! Dags att se över kosten?

Skjut och njut…

En snittutlösning består av cirka en halv tesked. Detta är baserat på tre till fyra dagar utan utlösning, och då är den totala volymen mellan 2 – 6 milliliter. Varje milliliter innehåller cirka 100 miljoner spermier.

En fladdermus spermie kan leva i upp till 145 dagar…

Beroende på hur gästvänlig vaginan är kan en sperma leva i upp till fem dagar! Dock dör majoriteten inom loppet av ett eller två dygn. Det kan tyckas länge, men jämför man det med fladdermusens spermier, som kan leva i upp till 145 dagar, är det kanske inte så märkvärdigt.

Oroa dig inte, kroppen tar hand om dina döda spermier…

Om en man har ett passivt sexliv – vilket jag hoppas att mina föräldrar har – och inte ens bryr sig om ”ta itu med problemet på egen hand”, kommer spermierna som aldrig släpps ut ur kroppen så småningom att  och att resorberas in i mannens kropp.

10 historiska och helt barnförbjudna fakta

10 historiska och helt barnförbjudna fakta

När det är "barnförbjudet" brukar det också oftast vara kul. Men när det är barnförbjudet och dessutom historiskt, då? Vi har samlat tio av de mest skruvade - och historiskt korrekta - fakta som är helt barnförbjudna! Och som dessutom kommer få dig att att plocka fram...

10 bisarra världsrekord inom sex

10 bisarra världsrekord inom sex

Människan är tävlingsinriktad - den saken är vi nog alla ganska överens om. Och då betyder det samtidigt att vi gärna skriver upp våra rekord. Idag finns det en officiell rekordbokshållare som kallas för Guinness Rekordbok. Och att det finns en hel del skumma rekord...