Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om forna Sovjetunionen - 10Fakta.se

Sovjetunionen, eller Sovjet, betyder ”styrande råd” eller ”råd”, och översätts formellt till ”Socialistiska rådsrepublikernas union”. Sovjetryssland eller bara Sovjet, var en konstitutionellt socialistisk stat som existerade på den största delen av territoriet av det forna Tsarryssland i Eurasien mellan 1922 och 1991. Sovjetunionen var en enpartistat som dominerades av kommunistpartiet. Även om Sovjetunionen nominellt var en union bestående av sovjetrepublikerna (som från 1956 var 15 stycken) med huvudstaden i Moskva, utgjorde den i praktiken en mycket centraliserad stat med planekonomi. Mycket av det sovjetiska samhället övervakades av det nationella säkerhetsorganet KGB, som var aktivt från 1954 och efter Sovjetunionens fall ersatts av FSB i Ryssland. Idag har nuvarande Ryssland med president Vladimir Putin fått sig ett rykte om att agera på samma aggressiva sätt mot grannländerna som Sovjetunionen gjorde, och vi i Sverige är inget undantag på att ha märkt av kränkningar av både luftrum och inom det marina.

Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om forna Sovjetunionen!

KGB var inte att leka med…

Efter att en sovjetisk gisslan hittades död kastrerade KGB-agenter gisslantagarens brorson och skickade de avhuggna organen samt en lista över andra kända familjemedlemmar till mannen. De återstående sovjetiska gisslan som hölls till fångna släpptes därefter omgående.

Kunde ha blivit storslagna rymdpolare…

Sovjetunionen och USA hade ursprungligen samtal om att gemensamt satsa på rymdresor under det kalla kriget. Sovjetunionen hade i åtanke att acceptera förslaget, men när president Kennedy sköts ihjäl i USA föll planen ur sanden, just för att Sovjet inte litade på vicepresidenten Johnson.

Sovjetunionen befriade flest människor från koncentrationsläger…

I filmer som utspelar sig under andra världskriget lyfts ofta de amerikanska och allierade soldaterna fram som hjältar när de befriar fångar från koncentrationsläger, men sanningen är den att sovjeterna befriande fler fångar från koncentrationsläger runt om i Europa än vad de allierade gjorde tillsammans.

Tetris grundare blev helt utan ersättning…

Skaparen av det revolutionerande spelet TetrisAlexey Pajitnov (1984), fick inga som helst royalties från ett av de mest populära speltitlarna under de första tolv åren när landet styrdes under kommunistiska förhållanden. Först år 1996 kunde Pajitnov erhålla ekonomisk ersättning från staten för sitt skapande och fick patent på sin uppfinning. Tidigare ansågs hans skapelse ägas av den sovjetiska regeringen.

Sovjeterna borrade det djupaste hålet någonsin…

Sovjetunionen var väldigt öppna och nyfikna för experiment, och en del kan tyckas dyra och kanske lite väl onödiga. Ett av deras kanske mest onödiga experiment kallas för ”Kola Superdeep Borrhål”, där de borrade ett stort hål i marken mellan år 1979 fram till 1992 – bara för att se hur långt man faktiskt kunde borra sig ner. De hann komma till 12 262 meter innan de gav upp.

10 förmåner med kreditkort

10 förmåner med kreditkort

Ett kreditkort är en klok investering i dagens Sverige där kontanter accepteras på allt färre platser. Dels kan det fungera som en backup om ditt bankkort skulle bli stulet eller borttappat. Många använder också uteslutande kreditkort då dessa ofta är gratis medan...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...