1
1 poäng

Sovjetunionen, eller Sovjet, betyder ”styrande råd” eller ”råd”, och översätts formellt till ”Socialistiska rådsrepublikernas union”. Sovjetryssland eller bara Sovjet, var en konstitutionellt socialistisk stat som existerade på den största delen av territoriet av det forna Tsarryssland i Eurasien mellan 1922 och 1991. Sovjetunionen var en enpartistat som dominerades av kommunistpartiet. Även om Sovjetunionen nominellt var en union bestående av sovjetrepublikerna (som från 1956 var 15 stycken) med huvudstaden i Moskva, utgjorde den i praktiken en mycket centraliserad stat med planekonomi. Mycket av det sovjetiska samhället övervakades av det nationella säkerhetsorganet KGB, som var aktivt från 1954 och efter Sovjetunionens fall ersatts av FSB i Ryssland. Idag har nuvarande Ryssland med president Vladimir Putin fått sig ett rykte om att agera på samma aggressiva sätt mot grannländerna som Sovjetunionen gjorde, och vi i Sverige är inget undantag på att ha märkt av kränkningar av både luftrum och inom det marina.

Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om forna Sovjetunionen!

KGB var inte att leka med…

Efter att en sovjetisk gisslan hittades död kastrerade KGB-agenter gisslantagarens brorson och skickade de avhuggna organen samt en lista över andra kända familjemedlemmar till mannen. De återstående sovjetiska gisslan som hölls till fångna släpptes därefter omgående.

Kunde ha blivit storslagna rymdpolare…

Sovjetunionen och USA hade ursprungligen samtal om att gemensamt satsa på rymdresor under det kalla kriget. Sovjetunionen hade i åtanke att acceptera förslaget, men när president Kennedy sköts ihjäl i USA föll planen ur sanden, just för att Sovjet inte litade på vicepresidenten Johnson.

Sovjetunionen befriade flest människor från koncentrationsläger…

I filmer som utspelar sig under andra världskriget lyfts ofta de amerikanska och allierade soldaterna fram som hjältar när de befriar fångar från koncentrationsläger, men sanningen är den att sovjeterna befriande fler fångar från koncentrationsläger runt om i Europa än vad de allierade gjorde tillsammans.

Tetris grundare blev helt utan ersättning…

Skaparen av det revolutionerande spelet TetrisAlexey Pajitnov (1984), fick inga som helst royalties från ett av de mest populära speltitlarna under de första tolv åren när landet styrdes under kommunistiska förhållanden. Först år 1996 kunde Pajitnov erhålla ekonomisk ersättning från staten för sitt skapande och fick patent på sin uppfinning. Tidigare ansågs hans skapelse ägas av den sovjetiska regeringen.

Sovjeterna borrade det djupaste hålet någonsin…

Sovjetunionen var väldigt öppna och nyfikna för experiment, och en del kan tyckas dyra och kanske lite väl onödiga. Ett av deras kanske mest onödiga experiment kallas för ”Kola Superdeep Borrhål”, där de borrade ett stort hål i marken mellan år 1979 fram till 1992 – bara för att se hur långt man faktiskt kunde borra sig ner. De hann komma till 12 262 meter innan de gav upp.

Det sovjetiska erkännandet om Tjernobyl tog hela tre dagar…

Sovjetunionen erkände inte att en reaktor hade exploderat i ukrainska Tjernobyl förrän tre dagar efter strålningen från katastrofen bara var 1 000 kilometer från ett annat svenskt kärnkraftverk, som hade snappat upp radioaktivt nedfall.

Lenin- och Stalin-tatueringar var mäkta populärt…

Under sovjettiden var det populärt att fångar i fängelset tatuerade in bilder av Lenin och Stalin på kroppen. Detta för att fängelsevakter inte tilläts att skjuta på avbildningar eller tavlor på de kommunistiska ledarna.

Rymdhunden Laika hittades på Moskvas gator…

Det första djuret som skickades upp i omloppsbana runt jorden, Laika, upphittades som herrelös, vandrandes på gatorna i Moskva. Sovjetiska forskare antog att det herrelösa djuret redan hade lärt sig att leva under extrem kyla och hunger, vilket skulle passa exceptionellt för ett rymdäventyr.

Sovjetunionen var först i världen med att landa lyckat på en annan planet…

Den första rymdraketen som framgångsrikt landade på en annan planet och kunde skicka tillbaka data var den sovjetiskt utvecklade Venera 7 år 1970. Efter landningen på planeten Venus skickade farkosten tillbaka 23 minuter av svaga och mer eller mindre misslyckad data, förmodligen eftersom den landade på sidan.

Massmord var vardag…

År 1933 dumpade Sovjetunionen 6 200 personer på en ö i Sibirien och lämnade dem med bara mjöl som mat, en liten mängd verktyg och inget skydd över huvud taget. En månad senare var omkring 4 000 av dem döda.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win