4
4 poäng

Pulp Fiction från 1994 är onekligen redan en stor och välkänd klassiker, hyllad världen över, med John Travolta och Uma Thurman i spetsen. Har du inte sett den än föreslår vi att du knappar dig in på närmsta streamingtjänst och inhandlar dig en kopia – för att sedan avnjuta riktig filmkonst av Quentin Tarantino. Här är dessutom tio fakta som du bör känna till om den kultförklarade filmen!

Uma Thurman tackade först nej…

Till en början tackade Uma Thurman nej till rollen som Mia Wallace. Men Quentin Tarantino ville så desperat ha med henne i Pulp Fiction att han läste upp stora delar av manuset för henne över telefon och lyckades till slut övertala henne. Tur var väl ändå det!

Så stor del av budgeten gick till lönekostnar…

Filmen kostade cirka åtta miljoner dollar att producera. Fem miljoner av dessa åtta gick enbart till lönekostnaderna.

Bil blev stulen från produktionen…

På riktigt tillhörde bilen Chevelle Malibu från 1964, som man kan skymta i filmen, regissören Quentin Tarantino. Men vad som kanske är mindre okänt är att bilen dessutom blev stulen från produktionen. År 2013 märkte polisen att två yngre män som stod och monterade ner en bil. Efter att ha kollat närmare på det hela visade det sig att det var herr Tarantinos bil som hade används i Pulp Fiction. Ägaren hävdade att han inte hade en aning om att den var stulen när han köpte den.

All rappakalja från bibeln var inte sant…

Scenen där Jules (Samuel L. Jackson, som du ser på bilden nedanför) har memorerat bibeln är till största del påhittat av Jackson och Tarantino. Det enda sanna som faktiskt kommer från bibeln på riktigt är bara en enda mening. 

Inget kyrkspråk direkt…

Ordet ”fuck” används hela 265 gånger i filmen. Man kan tro att det är rekord, men icke! Samma ord används nämligen hela 569 gånger i The Wolf of Wall Street (2013).

Mer rekvisita från regissören…

Jules ”Bad mother fucker”-plånbok var också en av Quentin Tarantinos privata ägodelar. Inristningen på plånboken är en referens till introsången för Shaft (1971).

Kända dansen var i själva verket kopierad…

Ungefär 48 minuter in i filmen dansar Vince (John Travolta) och Mia (Uma Thurman) en välkänd dans som mer eller mindre har blivit en klassiker idag. Men i själva verket är dansen helt kopierad, steg för steg, från Fellini’s 1963 classic 8½ (1963). En bild från dansscenen finner du nedanför.

För aldrig några konversationer med varandra…

Marsellus (Ving Rhames) och Mia (Uma Thurman) pratar faktiskt aldrig med varandra i filmen, även om de ses tillsammans och spelar man och hustru.

Filmade i varuhus…

Jack Rabbit Slims” är egentligen ingen riktig restaurang som filmbolaget valde att filma i. I själva verket är det egentligen ett varuhus som de gjorde om tillfälligt för filmens skull.

Travolta sökte hjälp hos heroinister innan inspelningen…

John Travolta tog kontakt med en heroinavvärjningsklinik för att få hjälp med sin karaktär Vicent Vega. Där fick han berättat för sig att uppnå den närmsta känslan av ett heroinrus är att sätta sig i ett hett badkar och dricka Tequila-shots. Sagt och gjort radade han upp mängder av Tequila-shots runt badkaret med sin fru för att uppleva hur ruset skulle kännas som.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win