Staden Sundsvall grundades redan år 1621, utgör Medelpads enda riktiga stad och är invånarmässigt Sveriges 17:e största stad, och Norrlands tredje största tätort. I tätorten bor det över 50 000 invånare och i kommunen nästan det dubbla; 98 000. Förutom en drös kändisar härstammande från Sundsvall-trakten har staden i fråga en hel del intressant att erbjuda. Här är tio fakta som du bör känna till om Medelpads stolthet!

Sveriges mest förödande brand…

Sundsvallsbranden 1888 är fortfarande den mest förödande stadsbranden i svensk historia. Efter branden byggdes 600 stenhus upp på bara sex år och Stenstan är idag världens nordligaste stadskärna i kontinental byggnadstradition.

Världens största luciatåg…

Sundsvall har ett svårslaget världsrekord i Guinness Världsrekords. På luciadagen 2014 bildade mer än 15 000 Sundsvallsbor (officiella siffran är 10 500) ett gigantiskt fackeltåg över den nybyggda Sundsvallsbron.

En stad full av rekord…

Och på tal om Sundsvallsbron; med sina 2 109 meter så är den Sveriges längsta motorvägsbro.

Kalla officiell ambassadör…

Charlotte Kalla (på bilden nedanför) är officiell ambassadör för Sundsvall. Tillsammans med Yohio, skicrosstjärnan Anna Holmlund, Helen Sjöholm, Kevin Walker och innebandylandslagets Johan Samuelsson jobbar hon aktivt för att marknadsföra Sundsvall.

Den musikaliska staden…

Sveriges äldsta musikförening heter ”Pipeline” och driver rockklubb med samma namn i staden. Hela musikbranschen är en industri som sysselsätter 1 300 personer i stan.

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....