Vänner (engelsk originaltitel: Friends) är en amerikansk tv-serie av typen situationskomedi, skapad av Marta Kauffman och David Crane, och handlar om sex vänner som bor i New York; Chandler, Joey, Phoebe, Ross, Monica och Rachel. Den första säsongen började sändas den 22 september 1994 i amerikansk tv och höll sig i tio säsonger. Vänner räknas till en av de komediserier som har varit bäst genom tiderna, och har du sett TV-serien håller du med stor sannolikhet med. Men här är i alla fall tio fakta som du kanske inte visste om vännerna i New York!

Kunde ha sett väldigt annorlunda ut…

Detta kan komma som en överraskning, eftersom Eric McCormack, Will i TV-serien Will & Grace skapade rubriker när han sade att han hade provspelat ”två eller tre gånger” för rollen som Ross. Men producenten Kevin Bright hade arbetat med David Schwimmer tidigare, så författarna hade redan utvecklat Ross karaktär med Schwimmer i åtanke. Dessutom var Schwimmer den första personen som provspelade för Vänner.

Inledde med en Las Vegas-resa…

Före inspelningen av TV-serien började bjöd regissören James Burrows de sex huvudkaraktärerna till Las Vegas. Han har tidigare uttryckt att han gjorde det för att han kände på sig att serien skulle bli en succé. Samtidigt som de spelade tärning på det berömda Caesar’s Palace ska han ha uppmanat dem till att ha så kul som möjligt, för det här är antagligen den sista chansen till en smula anonymitet.

Smelly cat, smeeeeelly cat…

Du har säkert lagt märke till att Phoebe spelar gitarr genom i princip hela TV-serien. Men till en början hatade Lisa Kudrow (Phoebe) att spela gitarr. Hon ska i en intervju ha sagt att det inte var någonting för henne, och att hon bara tyckte att det var rörigt. Till en början var det en gitarrlärare som försökte lära upp henne, men det varade inte så länge. Det slutade med att hon lärde sig ett par ackord på gitarren, och sen ska hon ha sagt till gitarrläraren att hon var färdig med utbildningen. Hon bestämde sig för att Phoebe bara skulle kunna ett par ackord ändå. Och bra var väl detta, för ”Smelly Cat” passar perfekt till en handfull ackord!

Spelades in med livepublik…

Vänner spelades alltid in framför en publik – bortsett från när det skulle hända något väldigt spännande i serien. Skaparen var väldigt noga med att ingenting skulle läcka ut som hade stor betydelse i serien före avsnittet hade sänts på TV.

Trodde Chandler skulle vara homosexuell…

Lisa Kudrow (Phoebe) trodde till en början att Chandler (som spelas av Matthew Perry) skulle vara homosexuell. Hon var säker på sin sak efter att ha läst igenom manuset. Hon var dock inte den enda som trodde att Chandler skulle vara homosexuell, då det spekulerades vilt bland fansen om samma sak.

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...