1
1 poäng

Vänner (engelsk originaltitel: Friends) är en amerikansk tv-serie av typen situationskomedi, skapad av Marta Kauffman och David Crane, och handlar om sex vänner som bor i New York; Chandler, Joey, Phoebe, Ross, Monica och Rachel. Den första säsongen började sändas den 22 september 1994 i amerikansk tv och höll sig i tio säsonger. Vänner räknas till en av de komediserier som har varit bäst genom tiderna, och har du sett TV-serien håller du med stor sannolikhet med. Men här är i alla fall tio fakta som du kanske inte visste om vännerna i New York!

Kunde ha sett väldigt annorlunda ut…

Detta kan komma som en överraskning, eftersom Eric McCormack, Will i TV-serien Will & Grace (1998-2020) skapade rubriker när han sade att han hade provspelat ”två eller tre gånger” för rollen som Ross. Men producenten Kevin Bright hade arbetat med David Schwimmer tidigare, så författarna hade redan utvecklat Ross karaktär med Schwimmer i åtanke. Dessutom var Schwimmer den första personen som provspelade för Vänner.

Inledde med en Las Vegas-resa…

Före inspelningen av TV-serien började bjöd regissören James Burrows de sex huvudkaraktärerna till Las Vegas. Han har tidigare uttryckt att han gjorde det för att han kände på sig att serien skulle bli en succé. Samtidigt som de spelade tärning på det berömda Caesar’s Palace ska han ha uppmanat dem till att ha så kul som möjligt, för det här är antagligen den sista chansen till en smula anonymitet.

Smelly cat, smeeeeelly cat…

Du har säkert lagt märke till att Phoebe spelar gitarr genom i princip hela TV-serien. Men till en början hatade Lisa Kudrow (Phoebe) att spela gitarr. Hon ska i en intervju ha sagt att det inte var någonting för henne, och att hon bara tyckte att det var rörigt. Till en början var det en gitarrlärare som försökte lära upp henne, men det varade inte så länge. Det slutade med att hon lärde sig ett par ackord på gitarren, och sen ska hon ha sagt till gitarrläraren att hon var färdig med utbildningen. Hon bestämde sig för att Phoebe bara skulle kunna ett par ackord ändå. Och bra var väl detta, för ”Smelly Cat” passar perfekt till en handfull ackord!

Spelades in med livepublik…

Vänner spelades alltid in framför en publik – bortsett från när det skulle hända något väldigt spännande i serien. Skaparen var väldigt noga med att ingenting skulle läcka ut som hade stor betydelse i serien före avsnittet hade sänts på TV.

Trodde Chandler skulle vara homosexuell…

Lisa Kudrow (Phoebe) trodde till en början att karaktären Chandler (som spelas av Matthew Perry) skulle vara homosexuell. Hon var säker på sin sak efter att ha läst igenom manuset. Hon var dock inte den enda som trodde att Chandler skulle vara homosexuell, då det spekulerades vilt bland fansen om samma sak.

Vägrade arbeta utan lika villkor…

Under den första säsongen fick samtliga skådespelare cirka 22 000 dollar per avsnitt. Men redan under den andra säsongen hade alla skådespelare helt olika löner. År 1997 slog de ihop sig och vägrade att fortsätta att arbeta om inte alla hade samma lön – på 100 000 dollar per avsnitt. Det hela blev stora nyheter och media rapporterade febrilt om det. Men gruppen fick trots allt igenom sitt krav.

Bytte plötsligt lägenhetsnummer…

Om du inte har lagt märke till det så har deras dörrnummer ändrats i serien. Till en början hade Monika nummer fem, men efter att regissörerna kom på att det bör vara ett högre nummer eftersom hon bor på en högre våning bytte de istället hennes nummer till 20. Numret på Chandlers och Joeys lägenhet byttes också – från nummer fyra till nummer 19.

Hyllade Courteney Coxs giftemål…

Under den sjätte säsongens premiäravsnitt fick alla skådespelare efternamnet ”Arquette”. Detta på grund av att Courteney Cox (Monica) nyligen hade gift sig med David Arquette. Så om du kollar igenom serien igen, håll ett öga på första avsnittets intro för säsong sex. Där kan du skymta namn som ”Jennifer Aniston Arquette”, ”Lisa Kudrow Arquette” och så vidare. Avsnittet dedikerades till Courteney Cox och David Arquette.

Apan Marcel skulle egentligen haft en större roll…

Från första början var det tänkt att Ross apaMarcel (som du kan se i säsong ett, och på bilden nedanför) skulle ha en större roll i seriens fortsättning. Men regissörerna bestämde sig för att plocka bort apan ur serien, eftersom det tog på tok för mycket tid att spela in med en apa. Apan spelades dessutom av två apor; Monkey och Katie.

Bruce Willis donerade hela sin lön…

Bruce Willis var med i Vänner gratis efter att ha förlorat en vadslagning mot Matthew Perry (Chandler) under filminspelningen av The Whole Nine Yards (2000). Perry var säker på att filmen skulle hamna etta på topplistorna i videobutikerna under första veckan, vilket Bruce Willis absolut inte trodde. Men Matthew vann vadslagningen och Bruce Willis blev således tvungen att donera sin lön från serien till välgörenhet!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win