1
1 poäng

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi var en libysk militär, politiker och sedermera diktator tillhörande Gaddafastammen. Vid en militärkupp den 1 september 1969 störtade Muammar Gaddafi som ledare för en grupp militärer Libyens dåvarande makthavare, kung Idris I, och etablerade sig som landets obestridlige ledare. Som en del av Arabiska våren 2011 utbröt i februari massiva protester i Libyen mot Gaddafis styre, vilka besvarades av kraftigt våld från armén och av Gaddafi anlitade legosoldater. Protesterna, snart understödda av revolterande arméförband och tjänstemän, utvecklades snart till ett inbördeskrig. Gaddafi tillfångatogs den 20 oktober 2011 och avrättades. Det här hade du säkert stenkoll på, men här är däremot tio mer intressanta fakta som du bör känna till om en riktig martyr!

Dog som världens rikaste man…

Muammar Gaddafi dog som en av de rikaste männen genom tiderna, med ett uppskattat värde på över 200 miljarder amerikanska dollar. Han var till och med rikare än Bill GatesWarren Buffett och Carlos Slim om man så slår ihop deras förmögenheter!

Var besatt i Condoleezza Rice…

Muammar Gaddafi hade en konstig besatthet av USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice (på bilden nedanför). Han lät en av Libyens mest berömda kompositör skriva en låt som gick under namnet ”Black Flower in the White House”. Han hade också ett fotoalbum fyllt med bilder på henne.

Efterlyste Bin Ladin…

Förra terroristledaren i Al-QaidaUsama Bin Ladin, var redan tre år före attacken mot World Trade Center i USA (som ägde rum 11 september år 2001) efterlyst av Muammar Gaddafi.

Särskilda krav på sin vaktstyrka…

Herr Gaddafi hade cirka 40 livvakter, känd som ”Amazonian Guard”, som bestod av endast kvinnor. Alla kvinnor som kvalificerade sig för tjänstgöring var tvungna att vara oskulder, och självklart handplockades de av Gaddafi själv.

En udda vänskap…

En kanske lite mer udda och mindre väntad vänskapsrelation ägde rum mellan Nelson Mandela och Gaddafi.

Den styrande tyrannen…

Om en soldat vägrade att lyda order, eller inte ville skjuta ner sitt eget folk när det var protester på gatorna, såg Gaddafi till att soldaternas baracker blev påtända, och soldaterna fick i sin tur brinna inne.

En blomstrande ekonomi…

Under Gaddafis tid som president höll Libyen på att växa till en av de största inkomsterna per capita och högsta medellivslängden i hela Afrika.

Sonen spelade i italiensk fotbollsklubb…

Ben Johnson, löparen som blev känd för att bli fråntagen sina medaljer på grund av en dopningsskandal, anställdes av Libyens ledare för att fungera som en fotbollstränare för sin son, Saadi Gadaffi, som strävade efter att ansluta sig till en italiensk klubb. Al-Saadi blev slutligen rekryterad av ett italienskt lag, men fick sparken när han åkte fast i ett dopingtest.

Hämtade fruar i skolor…

Han brukade besöka skolor i Libyen där han välkomnades av utvalda skolflickor. När han såg någon som han gillade, skulle han klappa henne på huvudet för att signalera till sina livvakter att han vill att hon ska flytta in till hans harem av kvinnor.

112 olika stavningar…

Du har kanske lagt märke till att hans namn stavas lite annorlunda beroende på vart i världen man befinner sig? Anledningen till detta är nämligen att det finns 112 accepterade stavningar av hans namn.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win