Välj en sida

Fidel Castro är högaktuell då han nyligen gick bort, 90 år gammal. För den som inte känner till Fidel Castro var han Kubas premiärminister mellan 1959–1976 och därefter som enväldig president 1976–2008. Han kom till makten efter ett inbördeskrig och störtade dåvarande presidenten och diktatorn Fulgencio Batista. Hans död har blivit både sörjd och hyllad i landet, då många ansåg att han körde Kubas ekonomi i botten. 

Med detta sagt kommer här nu tio fakta om Kubas förra ledare som du antagligen inte kände till!

Suttit tredje längst…

Castro ledde Kuba under fem decennier och är den styrande som har suttit tredje längst i världen någonsin. De enda som har suttit längre än Castro är den brittiska drottningen Elizabeth och kungen av Thailand (som också nyligen gick bort).

Från Eisenhover till Clinton…

Trots torpeder och lönnmördare som försökte komma åt Kubas ledare, en invasion och fem decennier av ekonomiska problem lyckades han ändå sitta ut nio amerikanska presidenter; från Eisenhover till Clinton.

4,5 timmar av politik…

Visst kan det vara trist att lyssna på långa politiska tal ibland? Var då glad över att du inte bodde i Kuba under Castros tid på 60-talet. Han innehar nämligen världsrekordet i världens längsta tal någonsin som har levererats av en ledare. Talet höll på i fyra timmar och 29 minuter och hölls den 26 september 1960.

CIA och deras lömska planer…

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA hade en plan på att använda ett kemiskt framtaget hårborttagningsmedel, som skulle få Fidel Castros skägg till att trilla av.

Skrev till Franklin D. Roosevelt…

År 1940 skrev den då 12-åriga Castro ett brev till den dåvarande amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt och bad om att få en 10-dollarsedel skickad till sig. Anledningen? Han hade aldrig sett någon tidigare.

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

Det har länge varit diskussioner och konspirationsteorier om det nya mobilnätet i Sverige - 5G. Anledningen till dess namn beror på att det är den femte generationens mobilnät/trådlösa system. Det nya mobilnätet innebär att datorer och andra trådlösa enheter ska få...

10 fakta du antagligen inte visste om Elon Musk

10 fakta du antagligen inte visste om Elon Musk

Elon Musk föddes den 28 juni 1971 i Pretoria, Sydafrika. Han är en sydafrikansk-amerikansk entreprenör och är VD och CTO på SpaceX, VD och produktarkitekt på Tesla Motors, VD på Neuralink och ordförande i Solarcity. Musk är grundare av SpaceX, Neuralink samt The...