1
1 point

I skuggan av den karibiska solen och revolutionens ande framträdde en kontroversiell ikon som skulle prägla Kubas öde i över fem årtionden. Fidel Castro, en polariserande figur, väckte både beundran och kritik för sitt långvariga och auktoritära ledarskap.

Med detta sagt kommer här nu tio fakta om Kubas förra ledare som du antagligen inte kände till!

Suttit tredje längst…

Castro ledde Kuba under fem decennier och är den styrande som har suttit tredje längst i världen någonsin. De enda som har suttit längre än Castro är den brittiska drottningen Elizabeth II och kungen av Thailand (som också nyligen gick bort).

Från Eisenhover till Clinton…

Trots torpeder och lönnmördare som försökte komma åt Kubas ledare, en invasion och fem decennier av ekonomiska problem lyckades han ändå sitta ut nio amerikanska presidenter; från Eisenhover till Clinton.

4,5 timmar av politik…

Visst kan det vara trist att lyssna på långa politiska tal ibland? Var då glad över att du inte bodde i Kuba under Castros tid på 60-talet. Han innehar nämligen världsrekordet i världens längsta tal någonsin som har levererats av en ledare. Talet höll på i fyra timmar och 29 minuter och hölls den 26 september 1960.

CIA och deras lömska planer…

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA hade en plan på att använda ett kemiskt framtaget hårborttagningsmedel, som skulle få Fidel Castros skägg till att trilla av.

Skrev brev till Franklin D. Roosevelt…

År 1940 skrev den då 12-åriga Castro ett brev till den dåvarande amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt och bad om att få en 10-dollarsedel skickad till sig. Anledningen? Han hade aldrig sett någon tidigare.

CIA samarbetade med maffian för att komma åt Castro…

År 2007 var inget roligt år för underrättelsetjänsten CIA, då det släpptes dokument som avslöjade att flertalet agenter i organisationen hade samarbetat med den italienska maffian i ett försök att lönnmörda Fidel Castro under år 1960.

”Operation Castration”…

Amerikanska CIA:s planer på att invadera Kuba och avsätta Kubas president gick under kodnamnet ”Operation Castration”, komiskt nog.

Sällskapsspelet Monopol blev förbjudet…

När Castro kom till makten i Kuba blev en hel del saker bannlysta i landet. Men den kanske märkligaste handlingen var att han beordrade att alla Monopol-brädspel som fanns i landet skulle förstöras. Dålig förlorare?

Därför rakade han sig aldrig…

I en intervju med en inhemsk tidning i landet ska Fidel Castro ha sagt att han totalt sparade tio arbetsdagar om året genom att bara låta bli att raka sig.

Döpte sina söner efter Alexander den Store…

Tre av den tidigare ledaren Castros söner är döpta efter Alexander den StoreAlexisAlejandro och Alexander.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win