Välj en sida

Vietnamkriget varade mellan 1955 – 1975 och utspelade sig under kalla kriget. Konflikten hade sin bakgrund i det tidigare Indokinakriget under åren 1946–1954, som ledde till Vietnams delning längs sjuttonde breddgraden. Under krigsåren fick Nordvietnam stöd från Sovjetunionen och Kina, medan Sydvietnam stöddes av USA. Segern tilldelades Nordvietnam och kritiken var massiv mot USA:s intågande till den vietnamesiska konflikten. Här följer tio viktig fakta som du bör känna till om den långt varade konflikten.

Dumpade helikoptrar för tiotals miljoner…

Under slutet av Vietnamkriget skickade besättningen på fartyget USS Midway ner helikoptrar för tiotals miljoner dollar rätt ner i havet. Detta för att Cessna skulle kunna landa på fartyget med evakuerade och skadade soldater.

Stoppade massaker – blev märkt som förrädare…

Hugh Thomson, mannen som under Vietnamkriget landade en helikopter i skottlinjen för att konfrontera och stoppa amerikanska trupper som vid den tidpunkten hade skjutit ihjäl nära 500 obeväpnade civila i My Lai-massakern, märktes som en förrädare av den amerikanska kongressen och beordrades att aldrig tala om händelsen offentligt.

Leksak blev mobilradioantenner…

Slinkys (se bild ovanför) användes i Vietnamkriget som mobilradioantenner. De slängde Slinkys över grenar för att utöka räckvidden på sina radioapparater.

Amerikanare flydde till Kanada…

Under Vietnamkriget flydde uppskattningsvis 125 000 amerikaner till grannlandet Kanada för att undvika militärtjänst. Ungefär hälften återvände till USA när president Carter (på bilden nedanför), under sin första dag på kontoret, beviljade dem amnesti.

Var hög på droger – fick medalj…

Peter Citron, som blev tilldelad en ”Medal of Honor”-medalj av den amerikanska kongressen, var hög på marijuana när han på egen hand slogs mot två vågor av vietnamesiska soldater och dessutom drog en sårad soldat till säkerhet.

10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern

10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern

Stenåldern definieras som den period i människans historia som inleds med att man börjar att tillverka verktyg. Just namnet "stenåldern" har ingenting med grottor att göra, utan snarare för att de flesta verktygen var tillverkade av sten. Människan använde sig förstås...