4
4 poäng

Vietnamkriget varade mellan 1955 – 1975 och utspelade sig under kalla kriget. Konflikten hade sin bakgrund i det tidigare Indokinakriget under åren 1946–1954, som ledde till Vietnams delning längs sjuttonde breddgraden. Under krigsåren fick Nordvietnam stöd från Sovjetunionen och Kina, medan Sydvietnam stöddes av USA. Segern tilldelades Nordvietnam och kritiken var massiv mot USA:s intågande till den vietnamesiska konflikten. Här följer tio viktig fakta som du bör känna till om den långt varade och idag historiska konflikten.

Dumpade helikoptrar för tiotals miljoner…

Under slutet av Vietnamkriget skickade besättningen på fartyget USS Midway ner helikoptrar för tiotals miljoner dollar rätt ner i havet. Detta för att Cessna skulle kunna landa på fartyget med evakuerade och skadade soldater.

Stoppade massaker – blev märkt som förrädare…

Hugh Thomson, mannen som under Vietnamkriget landade en helikopter i skottlinjen för att konfrontera och stoppa amerikanska trupper som vid den tidpunkten hade skjutit ihjäl nära 500 obeväpnade civila i My Lai-massakern, märktes som en förrädare av den amerikanska kongressen och beordrades att aldrig tala om händelsen offentligt.

Leksak blev mobilradioantenner…

Leksaken Slinkys användes i Vietnamkriget som mobilradioantenner. De slängde Slinkys över grenar för att utöka räckvidden på sina radioapparater.

Amerikanarna flydde till Kanada…

Under Vietnamkriget flydde uppskattningsvis 125 000 amerikaner till grannlandet Kanada för att undvika militärtjänst. Ungefär hälften återvände till USA när president Carter (på bilden nedanför) – under sin första dag på kontoret – beviljade dem amnesti.

Var hög på droger – fick medalj…

Peter Citron, som blev tilldelad en Medal of Honor-medalj av den amerikanska kongressen, var hög på marijuana när han på egen hand slogs mot två vågor av vietnamesiska soldater och dessutom drog en sårad soldat till säkerhet.

Specialstyrka gjorde halsband av sina offer…

Under kriget fanns det en amerikansk specialstyrka som kallades för ”Tiger Force”. Den här styrkan brukade skära av öronen på sina offer för att göra halsband av dem.

Reparerade med klassisk silvertejp…

Silvertejp användes flitigt under krigets gång för att reparera helikoptrars rotorblad. Känns tryggt.

Minor som självinaktiverades uppfanns…

En landmina gjort av flytande material uppfanns under Vietnamkriget , som hälldes på marken för att bilda en mina. Bäst av allt var att den självinaktiverades efter fyra dagar, för att hålla barn säkra från att springa på sprängladdade minor.

Radiostationen som regeringen ville stoppa…

Ett flygbefäl skapade under kriget en ”underground”-radiostation på baksidan av en vietnamesisk bordell, där han spelade hårdrock, gjorde vulgära skämt och öppet motsatte sig kriget. Radiostationen sändes på kanal 69.

Fånge kommunicerade genom morsekod…

En amerikansk krigsfånge tvingades att ställa upp i en filmad presskonferens där han fick förklara att de behandlades väl av vietnameserna. Han lyckades dock att förmedla sanningen genom att blinka ”tortyr” i morsekod.

”Amerikakriget”…

Vietnamkriget” kallas för ”Amerikakriget” (Chiến tranh Mỹ) i Vietnam.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
4
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
4
omg
win win
0
win