Sveriges kanske största stolthet, förutom IKEA, har fått trafiken att bli säkrare världen över sedan 1927. Med sina cirka 100 000 anställda byggs bilar som aldrig förr, speciellt i Göteborg, och med flera nya modeller som ska lanseras inom kort kommer det med största sannolikhet att anställas ytterligare fler. Om Volvo S90 och V90 kan göra en lika stor succé som Volvo XC90 har gjort kan vi vänta oss en storskalig produktion hemma i ”götet”. Men hur mycket vet du om det svenskfödda varumärket? Tillräckligt för att hålla dig stabil i en hetsig diskussion? Här är tio fakta som du absolut bör veta om något så ursprungssvenskt det bara kan bli – Volvo.

Så noga är Volvo med säkerheten…

Volvo har alltid varit ett ansikte utåt för säkerhet när det kommer till bilar. Och det kan man förstå, då hela 450 fullskaliga krocktester görs årligen. Ett test tar cirka 10 dagar att utföra, och vid krocktillfället används kameror som kan fotografera 1 000 bilder per sekund.

Bältet som blev standard…

Tack vare svenskuppfinningen trepunktsbältet, som Volvo patenterade och lanserade 1959, har miljontals liv räddats i trafiken. Säkerhetsbältet finns numer i cirka en miljard bilar ute i världen. Volvo ser dock på säkerheten över allt annat, som tidigare sagt, och har på så vis låtit samtliga bilmärken ta del av trepunktsbältet gratis.

Avnjut teater med klass

Volvo har alltid varit noggranna med komforten i bilarna och har under alla år följt sin ”snygg på utsidan, skön på insidan”-filosofi. Fråga bara folket i Kilcullen, Irland, vars stadsteater är utrustad med säten från S80-modellen. Detta är tack vare den lokala Volvoåterförsäljaren Pat Dunlea, som under lanseringen av Volvo S80 bad företaget i fråga att donera de säten de satt upp som kuriosa under uppvisningen av den nya modellen. Snacka om att njuta av teater i första klass!

Bilen Jakob…

Volvos första modell kallades för ”ÖV4 Jakob” och producerades samma år som företaget startade; 1927.

Anses vara en trygg familjebil…

Du kanske har lagt märke till att Volvobilar mer och mer används i amerikanska filmer och TV-serier, men alltid undrat varför? Förklaringen är ganska enkel, förutom vid de tillfällen där det handlar om ren reklam. Att äga en Volvobil ses nämligen som att någon har ett lugnt och sansat familjeliv, vilket det ofta ska ge sken om i filmer. Volvo vill gärna associeras till familjebilar, vilket de också har lyckats bra med genom åren. Efter att ha läst detta kommer du antagligen inte att kunna sluta leta Volvobilar i amerikanska filmer och serier.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

Renault S. A. är en fransk multinationell fordonstillverkare med huvudkontor i Boulogne-Billancourt i norra Frankrike. Idag ingår även märkena Dacia och Renault Samsung Motors i koncernen. Lastbilsdivisionen sköts sedan försäljningen 2001 av Volvo i dotterbolaget...

10 fakta du antagligen inte visste om kryssningsfartyg

10 fakta du antagligen inte visste om kryssningsfartyg

Ett kryssningsfartyg är ett passagerarfartyg som specifikt transporterar resenärer som reser för nöjes skull. I de flesta fall är de fulla av restauranger, barer, pooler och andra nöjesaktiviteter. Har du kanske semestrat på ett kryssningsfartyg någon gång? Oavsett...