1
1 delning, 1 poäng

Välkommen till världen av Volvo – det ikoniska svenska bilmärket som har präglat vägarna i över nio decennier. Genom banbrytande innovationer, tidlös design och en passion för säkerhet har Volvo inte bara blivit en ledande kraft inom bilindustrin utan också ett globalt känt varumärke med en rik och fängslande historia. Följ med oss på en resa genom tid och teknologi när vi utforskar vad som gör Volvo så unikt och spännande.

Så noga är Volvo med säkerheten…

Volvo har alltid varit ett ansikte utåt för säkerhet när det kommer till bilar. Och det kan man förstå, då hela 450 fullskaliga krocktester görs årligen. Ett test tar cirka 10 dagar att utföra, och vid krocktillfället används kameror som kan fotografera 1 000 bilder per sekund.

Bältet som blev standard…

Tack vare svenskuppfinningen trepunktsbältet, som Volvo patenterade och lanserade 1959, har miljontals liv räddats i trafiken. Säkerhetsbältet finns numer i cirka en miljard bilar ute i världen. Volvo ser dock på säkerheten över allt annat, som tidigare sagt, och har på så vis låtit samtliga bilmärken ta del av trepunktsbältet gratis.

Avnjut teater med klass

Volvo har alltid varit noggranna med komforten i bilarna och har under alla år följt sin ”snygg på utsidan, skön på insidan”-filosofi. Fråga bara folket i Kilcullen, Irland, vars stadsteater är utrustad med säten från S80-modellen. Detta är tack vare den lokala Volvoåterförsäljaren Pat Dunlea, som under lanseringen av Volvo S80 bad företaget i fråga att donera de säten de satt upp som kuriosa under uppvisningen av den nya modellen. Snacka om att njuta av teater i första klass!

Bilen Jakob…

Volvos första modell kallades för ”ÖV4 Jakob” och producerades samma år som företaget startade; 1927.

Anses vara en trygg familjebil…

Du kanske har lagt märke till att Volvobilar mer och mer används i amerikanska filmer och TV-serier, men alltid undrat varför? Förklaringen är ganska enkel, förutom vid de tillfällen där det handlar om ren reklam. Att äga en Volvobil ses nämligen som att någon har ett lugnt och sansat familjeliv, vilket det ofta ska ge sken om i filmer. Volvo vill gärna associeras till familjebilar, vilket de också har lyckats bra med genom åren. Efter att ha läst detta kommer du antagligen inte att kunna sluta leta Volvobilar i amerikanska filmer och serier.

Så vet du vad det var för bil…

Bilar producerade mellan 1960-1980 kunde majoriteten identifieras i form av en tresiffrig kod kombinerat med produktionsåret. Den första siffran talade om vilken modell det handlade om, den andra vilken typ av motor och den tredje hur många dörrar Volvon hade.

Ett världsrekord som heter duga…

Världsrekordet i den bil som har kört längst håller Irv Gordon (på bilden nedanför). Han köpte sin Volvo P1800 fabriksny 1966 och har kommit upp i över 4 828 032 km. Än idag kör han bilen. Heja Volvo!

Försökte skapa ett mer sportigt utseende…

Under första halvan av 1980-talet var det mesta av kromen på 240-serien svartmålade för att ge den en sportigare look. Många tyckte dock att det såg billigt och fult ut.

Använt sig av världsstjärnor i sin marknadsföring…

Volvo har använt sig av bland annat både Zlatan Ibrahimovic och Avicii (som syns på bilden nedan) i deras reklamfilmer. När Avicii gjorde reklam för XC90-modellen blev det dock ganska heta diskussioner, då det visade sig att stjärnan saknade körkort. Många undrar hur Volvo tänkte när de valde en körkortslös kändis som ansiktet utåt för en bilmodell.

Så får du guldmedlemskap i Volvo-klubben…

Det finns även en klubb för de som når höga miltal med sin Volvobil. Klubbstatusen är uppdelad i Brons-, silver- och guldmedlemskap och baseras på hur många ”miles” man har kört (1 miles = 1,61 km). För att nå bronsmedlemskapet krävs det att du har kört din bil 150 000 miles. För silver krävs det 300 000 miles och för guldmedlemskapet krävs det hela 500 000 miles. Hur långt har din Volvo gått?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 delning, 1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
6
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
5
win