10 fakta du antagligen inte visste om Android

Android är ett mobilt operativsystem för främst smartphones och pekplattor, som ursprungligen utvecklades av Android Inc., ett företag som senare blev uppköpt av Google under år 2005. Plattformen standardiseras av Google och andra medlemmar av konsortiet Open Handset Alliance, som släppte operativsystemet 2007. Android Open Source Project (AOSP) leds av Google och är ansvariga för vidareutveckling av operativsystemet. I dag är konkurrensen stenhård mellan Apple och Android – men än så länge har det sistnämnda operativsystemet ett stort procentuellt övertag av marknaden. Här är i alla fall tio fakta som du säkerligen inte kände till om det främst mobila Linux-baserade operativsystemet!

01Var inte ens tänkt till mobiler från början…
Ursprungligen
var operativsystemet Android inte avsett för mobiltelefoner och surfplattor; det utvecklades faktiskt till en början som en plattform för digitalkameror.

02Uppkallat efter desserter….
Alla systemuppdateringar av systemet – med undantag för Android 1.0 och 1.1 – är uppkallade efter konfektyrer och desserter, det vill säga ”Jelly Bean”, ”Ice Cream Sandwich” och ”KitKat” med fler. Den senaste uppdateringen – 7.0 – går under namnet ”Nougat”. De är även noga med att släppa samtliga uppdateringsnamn i alfabetisk ordning.

03Över 1,4 miljarder aktiva enheter…
Android har nästan 1,5 miljarder aktiverade enheter ute i världen. Detta inkluderar allt från mobiltelefoner och surfplattor till Chromecast med mycket mer. Hur många enheter sitter du på hemma?

04

HTC var först med Android…
Den första smartphone som körde med Android-systemet var HTC Dream (i somliga länder känd som T-Mobile G1) och släpptes år 2008. Telefonen hade ett utskjutningsbart tangentbord (se bild nedanför). Till designen var telefonen väldigt lik Blackberry.

05Öppen källkod – precis som Linux…
Till skillnad från Apples iOS har Android en öppen källkod, vilket innebär att individer har möjlighet att modifiera källkoden för operativsystemet och konsumenter eller tillverkare kan lägga till egenutvecklade funktioner i enheten.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar