Android är ett mobilt operativsystem för främst smartphones och pekplattor, som ursprungligen utvecklades av Android Inc., ett företag som senare blev uppköpt av Google under år 2005. Plattformen standardiseras av Google och andra medlemmar av konsortiet Open Handset Alliance, som släppte operativsystemet 2007. Android Open Source Project (AOSP) leds av Google och är ansvariga för vidareutveckling av operativsystemet. I dag är konkurrensen stenhård mellan Apple och Android – men än så länge har det sistnämnda operativsystemet ett stort procentuellt övertag av marknaden. Här är i alla fall tio fakta som du säkerligen inte kände till om det främst mobila Linux-baserade operativsystemet!

Var inte ens tänkt till mobiler från början…

Ursprungligen var operativsystemet Android inte avsett för mobiltelefoner och surfplattor; det utvecklades faktiskt till en början som en plattform för digitalkameror.

Uppkallat efter desserter…

Alla systemuppdateringar av systemet – med undantag för Android 1.0 och 1.1 – är uppkallade efter konfektyrer och desserter, det vill säga ”Jelly Bean”, ”Ice Cream Sandwich” och ”KitKat” med fler. Den senaste uppdateringen – 7.0 – går under namnet ”Nougat”. De är även noga med att släppa samtliga uppdateringsnamn i alfabetisk ordning.

Över 1,4 miljarder aktiva enheter…

Android har nästan 1,5 miljarder aktiverade enheter ute i världen. Detta inkluderar allt från mobiltelefoner och surfplattor till Chromecast med mycket mer. Hur många enheter sitter du på hemma?

HTC var först med Android…

Den första smartphone som körde med Android-systemet var HTC Dream (i somliga länder känd som T-Mobile G1) och släpptes år 2008. Telefonen hade ett utskjutningsbart tangentbord (se bild nedanför). Till designen var telefonen väldigt lik Blackberry.

Öppen källkod – precis som Linux…

Till skillnad från Apples iOS har Android en öppen källkod, vilket innebär att individer har möjlighet att modifiera källkoden för operativsystemet och konsumenter eller tillverkare kan lägga till egenutvecklade funktioner i enheten.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

Strålning - även känt som radiation - är utsläpp eller överföring av energi i form av vågor eller partiklar genom rum eller genom ett materialmedium. De tre huvudsakliga formerna av strålning är elektromagnetisk strålning, partikelstrålning och gravitationsstrålning....