1
1 point

Android är ett mobilt operativsystem för främst smartphones och pekplattor, som ursprungligen utvecklades av Android Inc., ett företag som senare blev uppköpt av Google under år 2005. Plattformen standardiseras av Google och andra medlemmar av konsortiet Open Handset Alliance, som släppte operativsystemet 2007. Android Open Source Project (AOSP) leds av Google och är ansvariga för vidareutveckling av operativsystemet. I dag är konkurrensen stenhård mellan Apple och Android – men än så länge har det sistnämnda operativsystemet ett stort procentuellt övertag av marknaden. Här är i alla fall tio fakta som du säkerligen inte kände till om det främst mobila Linux-baserade operativsystemet!

Var inte ens tänkt till mobiler från början…

Ursprungligen var operativsystemet Android inte avsett för mobiltelefoner och surfplattor; det utvecklades faktiskt till en början som en plattform för digitalkameror.

Uppkallat efter desserter…

Alla systemuppdateringar av systemet – med undantag för Android 1.0 och 1.1 – är uppkallade efter konfektyrer och desserter, det vill säga ”Jelly Bean”, ”Ice Cream Sandwich” och ”KitKat” med fler. Den senaste uppdateringen – 7.0 – går under namnet ”Nougat”. De är även noga med att släppa samtliga uppdateringsnamn i alfabetisk ordning.

Över 1,4 miljarder aktiva enheter…

Android har nästan 1,5 miljarder aktiverade enheter ute i världen. Detta inkluderar allt från mobiltelefoner och surfplattor till Chromecast med mycket mer. Hur många enheter sitter du på hemma?

HTC var först med Android…

Den första smartphone som körde med Android-systemet var HTC Dream (i somliga länder känd som T-Mobile G1) och släpptes år 2008. Telefonen hade ett utskjutningsbart tangentbord (se bild nedanför). Till designen var telefonen väldigt lik Blackberry.

Bygger på öppen källkod – precis som Linux…

Till skillnad från Apples iOS har Android en öppen källkod, vilket innebär att individer har möjlighet att modifiera källkoden för operativsystemet och konsumenter eller tillverkare kan lägga till egenutvecklade funktioner i enheten.

Namnet är ingen slump…

Andy Rubin, medskapare av operativsystemet, bär ansvaret för namnet som i dag är så välkänt. Även under sin anställningsperiod hos konkurrenten Apple hade han smeknamnet ”Android”, just på grund av sin förkärlek till robotar (Android betyder ”manlig robot”).

Den gröna roboten inspirerades av en toalettskylt…

Namnet var som tidigare nämnt inte slumpmässigt valt, och likaså gäller logotypen av den gröna lilla roboten. Irina Blok (se bild nedanför) är kvinnan bakom den välkända roboten, som såg dagens ljus år 2007. Hon har sagt att hon inspirerades av den lilla figuren som brukar finnas på toalettdörrar lite här och där i världen. Har figuren något namn, då? Självklart – Bugdroid!

Genomsnittspriset i princip gratis…

Som de flesta Android-användare redan vet är majoriteten av applikationer till systemet gratis för nedladdning. Men så är det klart, somliga kostar pengar. Men visste du att genomsnittspriset för en applikation endast ligger på 0.06 dollar?

Microsoft tjänar på Androids försäljning…

Google är inte den enda vinnaren av operativsystemet – även Microsoft tjänar cirka två miljarder dollar årligen i form av patentintäkter.

Samsungs största miss…?

Under sent 2004 hade Samsung möjligheten att köpa upp företaget bakom operativsystemet (innan Google gjorde det) – men avstod. Anledningen sägs vara att det sydkoreanska teknikföretaget inte såg någon potential i operativsystemet. Tji fick dem!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win