2
2 poäng

Där spelindustrin ständigt utvecklas och nya titlar gör sitt intåg på marknaden, finns det vissa spel som står ut och fortsätter att sälja miljontals exemplar över åren. Medan nya spel släpps och trender förändras, förblir vissa klassiker tidlösa och lockar nya generationer av spelare. Även i år fortsätter de 10 mest sålda videospelen genom tiderna att dominera försäljningslistorna och prägla spelhistorien med sin enorma popularitet och långvariga inflytande.

Dessa titlar har inte bara bränt sig fast i minnena hos spelare världen över utan har också banat vägen för nya innovationer och trender inom spelindustrin. Låt oss ta en närmare titt på de spel som har cementerat sin plats bland de mest framgångsrika någonsin!

Topp tio-listan över de mest sålda videospelen någonsin med tillhörande försäljningsstatistik är hämtat från februari 2024.

Human: Fall Flat – 50 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 22 juli 2016.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: No Brakes Games.
 • Utgivare: Curve Digital.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #10) Human: Fall Flat – 50 miljoner exemplar.

Human: Fall Flat är ett fysikbaserat pusselplattformsspel som släpptes 2016. I spelet styr spelaren en animerad, klumpig mänsklig figur och måste lösa olika pussel och övervinna hinder i en drömlik värld. Spelet är känt för sin humoristiska karaktär, öppna speldesign och möjligheterna till kreativ problemlösning. Human: Fall Flat hamnar på tionde plats på listan över de mest sålda videospelen någonsin, med sina 50 miljoner sålda exemplar!

Overwatch – 50 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 24 maj 2016.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: Blizzard Entertainment.
 • Utgivare: Blizzard Entertainment.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #9) Overwatch – 50 miljoner exemplar.

Overwatch är ett populärt teambaserat shooter-spel utvecklat av Blizzard Entertainment och släpptes 2016. Spelet erbjuder en mångfald av hjältar med unika färdigheter som spelare kan välja mellan för att delta i intensiva online-strider. Med en färgstark och distinkt grafisk stil, fokuserar Overwatch på lagarbete, strategi och snabbt tempo i full action, vilket har gjort det till en av de mest framgångsrika och inflytelserika spelen inom genren.

The Witcher 3: Wild Hunt – över 50 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 19 maj 2015.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: CD Projekt Red.
 • Utgivare: CD Projekt.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #8) The Witcher 3: Wild Hunt – över 50 miljoner exemplar.

The Witcher 3: Wild Hunt är ett actionrollspel utvecklat av CD Projekt Red och släpptes i maj 2015. Spelet är baserat på Andrzej Sapkowskis böcker och följer häxkaraktären Geralt av Rivia i en öppen värld där spelaren kan utforska, strida mot monster och följa en episk berättelse. Med djupa karaktärer, en engagerande berättelse och en vacker spelvärld blev The Witcher 3 snabbt en kritikerrosad och framgångsrik titel, och anses av många vara ett av de bästa rollspelen genom tiderna.

The Elder Scrolls V: Skyrim – över 60 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 11 november 2011.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: Bethesda Softworks.
 • Utgivare: Bethesda Softworks.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #7) The Elder Scrolls V: Skyrim – över 60 miljoner exemplar.

På sjunde plats finner vi The Elder Scrolls V: Skyrim, utgivet 2011 – ett episkt action-rollspel utvecklat av Bethesda Game Studios. Spelet utspelar sig i den öppna världen Skyrim, en provins i den fiktiva kontinenten Tamriel. Spelaren antar rollen som ”The Dragonborn”, en hjälte med unika drakblodskrafter, och navigerar genom en omfattande värld fylld med uppgifter, strider och mystik. Skyrim är känt för sin djupgående berättelse, detaljerade miljöer och möjligheten att utforska och forma karaktärens öde. Med ett brett utbud av uppdrag, förmågor och valmöjligheter erbjuder Skyrim en oförglömlig spelupplevelse för alla äventyrslystna. Spelet har sålt i över 60 miljoner exemplar, och har därför hittat sig till en sjunde plats över de mest sålda videospelen genom tiderna!

Red Dead Redemption 2 – över 61 million exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 26 oktober 2018.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: Rockstar Games.
 • Utgivare: Rockstar Games.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #6) Red Dead Redemption 2 – över 61 million exemplar.

Red Dead Redemption 2, lanserat 2018, är ett action-äventyrsspel utvecklat av samma utvecklarstudio som står bakom Grand Theft Auto-serien, Rockstar Games. Spelet utspelar sig under slutet av den amerikanska vilda västerns era och följer Arthur Morgan, en medlem av den kriminella gängen Van der Linde. Spelaren navigerar genom en vidsträckt och detaljerad öppen värld, från ödsliga ödemarker till livliga städer, medan de utför uppdrag, interagerar med olika karaktärer och överlever i en värld som är på väg att förändras. Med imponerande grafik, en gripande berättelse och ett dynamiskt spelsystem erbjuder Red Dead Redemption 2 en djup och engagerande spelupplevelse som hyllas av både kritiker och spelare.

Mario Kart 8 Deluxe – 69,04 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 29 maj 2014.
 • Plattform: Wii U / Switch.
 • Utvecklare: Nintendo EAD.
 • Utgivare: Nintendo.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #5) Mario Kart 8 Deluxe – 69,04 miljoner exemplar.

Mario Kart 8 Deluxe är ett fartfyllt racingspel som släpptes 2014 för Nintendo Wii U och senare uppgraderades till Nintendo Switch under år 2017. Spelet erbjuder en lekfull och färgstark upplevelse där spelare kan tävla som populära karaktärer från Mario-serien i diverse go-kart race. Med en mix av klassiska och nya banor, olika fordonsalternativ och en mängd power-ups och föremål, levererar Mario Kart 8 Deluxe spännande och underhållande racing för spelare i alla åldrar. Med förbättrad grafik och ytterligare innehåll från den ursprungliga versionen har spelet blivit en stor framgång och ett populärt val för Nintendo-fans världen över. Och med tanke på hur stort varumärket Super Mario är, är det kanske inte så konstigt att Mario Kart 8 Deluxe har letat sig upp till en femte plats bland de mest sålda videospelen genom tiderna!

PUBG: Battlegrounds – 75 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 20 december 2017.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: PUBG Studios.
 • Utgivare: Krafton.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #4) PUBG: Battlegrounds – 75 miljoner exemplar.

PlayerUnknown’s Battlegrounds (mer känt som bara PUBG), släppt 2017 och är en banbrytande battle royale-titel som först populariserade genren. Utvecklat av PUBG Studios, kastar spelet upp till 100 spelare ut på en avlägsen ö för att slåss till sista man stående. Spelarna börjar obeväpnade och måste samla vapen, utrustning och resurser medan de navigerar genom en ständigt krympande spelyta. PUBG erbjuder en spännande kombination av överlevnad, taktik och skicklighet, vilket har gjort det till en global sensation och en av de mest inflytelserika titlarna inom sin genre. Det populära spelet Fortnite har även hämtat sin inspiration från detta spel, vilket till slut fick lösas i domstol för varumärkesintrång. Därför är det kanske inte så konstigt att ”originalet” hamnar på en fjärde plats bland de mest sålda videospelen genom tiderna!

Wii Sports – 82,9 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 19 november 2006.
 • Plattform: Wii.
 • Utvecklare: Nintendo EAD.
 • Utgivare: Nintendo.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #3) Wii Sports – 82.9 miljoner exemplar.

Wii Sports, utgivet så tidigt som 2006, är en banbrytande sportsimulator som utvecklades av Nintendo för Wii-konsolen. Spelet erbjöd spelare möjligheten att spela olika sporter som tennis, bowling, golf, boxning och baseboll genom att använda Wii Remote-kontrollen för att simulera rörelserna i varje sport. Wii Sports blev en fenomenal succé och bidrog till att popularisera rörelsekontrollspel och lockade en bred publik av både spelare och icke-spelare. Dess enkla kontroller, fängslande gameplay och sociala element gjorde det till ett ikoniskt spel som definierade Wii-plattformens unika spelupplevelse. Därför är det kanske inte alltför överraskande att vi finner Wii Sports på en tredje plats bland de mest sålda videospelen! Spelet i fråga tillhör också det mest sålda videospelen till spelkonsolen Wii.

Grand Theft Auto V – över 195 miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 17 september 2013.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: Rockstar North.
 • Utgivare: Rockstar Games.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #2) Grand Theft Auto V – över 195 miljoner exemplar.

Grand Theft Auto V (GTA V), släppt 2013 av Rockstar Games, är ett actionfyllt öppen-världsspel som utspelar sig i den fiktiva staden Los Santos och dess omgivningar. Spelet följer tre huvudpersoner – Michael, Franklin och Trevor – vars liv flätas samman genom olika kriminella intriger och uppdrag. GTA V erbjuder en massiv, detaljerad miljö där spelare kan utforska, utföra uppdrag, köra fordon, och interagera med en mängd olika karaktärer. Med en djup berättelse, imponerande grafik och enastående spelbarhet har GTA V blivit ett av de mest framgångsrika och inflytelserika spelen någonsin, och det fortsätter att locka spelare över hela världen. I skrivande stund är dessutom den efterlängtade uppföljaren under utveckling, GTA VI!

Minecraft – över 300 million miljoner exemplar…

Snabbfakta om spelet:

 • Lanseringsdatum: 18 november 2011.
 • Plattform: Multi.
 • Utvecklare: Mojang.
 • Utgivare: Mojang.
10 mest sålda videospelen genom tiderna. #1) Minecraft – över 300 million miljoner exemplar.

Minecraft, släppt 2011 och utvecklat av det svenska företaget Mojang, är ett av de mest inflytelserika och framgångsrika sandlådespelen genom tiderna. I Minecraft är spelare fria att utforska och skapa i en oändlig, blockbaserad värld. Genom att bryta block och samla resurser kan spelarna bygga allt från enkla hyddor till avancerade strukturer och till och med hela städer. Spelet erbjuder också äventyr och överlevnadsutmaningar, med möjligheten att bekämpa monster och utforska mystiska grottor. Minecrafts enkelhet och mångfald har gjort det till en global fenomen, älskat av spelare i alla åldrar och plattformar. Med över 300 miljoner sålda exemplar är Minecraft utan tvekan en (för stunden) ohotad etta bland de mest sålda videospelen genom tiderna!

Källa: Wikipedia.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win